Planiranje putovanja – Koje je najbolje sedište u avionu? – Travel Magazine

Koje je najbolje sedište u avionu?

Koje je najbolje sedište u avionu?

Sva sedišta u ekonomskoj klasi naizgled izgledaju isto, pa se mnogi putnici zapitaju ima li smisla birati neko određeno mesto.

Definicija idealnog sedišta menja se u zavisnosti od visine, širine i ličnih preferenci putnika. Ipak, najviše prostora za noge najčešće imaju putnici koji sede na sedištima u redu pored izlaza za slučaj vanrednih situacija. Ova sedišta često nisu besplatna – većina low cost aviokompanija, ali i neke standardne dodatno naplaćuju izbor ovog mesta u avionu. Nalaze se u redu iznad krila. Čak i ako aviokompanija čijim avionom letite ova sedišta ne naplaćuje dodatno, da biste dobili ovo mesto morate da budete u dobroj fizičkoj formi i da govorite engleski, iz očiglednog razloga – jer ćete u slučaju nužde biti pored izlaza koji ćete morati da otvorite. Zato na ovim sedištima ne mogu da sede majke sa bebama, ali ni ljudi kojima je potrebno proširenje pojasa za vezivanje. Takođe je zabranjeno držati torbe ispod ovoh sedišta.

Više prostora imaju i prva sedišta ispred kojih se nalaze samo pregradni zidovi. Ako ste na ovom mestu, niko vas neće stiskati spuštanjem svog sedišta ispred vas i imaćete veći prostor za noge. Ali sa druge strane, ako ne volite malu decu, treba da znate da mame sa bebama često sede upravo ovde, jer se na zid ispred vas kače tipske „kolevke“ u koje se smeštaju bebe, dok mame mogu da sede udobno na svom sedištu – pored vas.

Skriveni dragulj su sedišta sa „bezgraničnim“ prostorom za noge, koja imaju ceo jedan red prostora ispred sebe, za potrebe izlaza u slučaju vanrednih situacija. Mnogi avioni Airbus A321, neki Beoing 737 i veći avioni kao Boeing 777 imaju ovakva sedišta.

Obavezno izbegavajte sedišta u poslednjem redu, jer često imaju manje prostora za noge od ostalih, a nekada ne mogu ni da se spuštaju. Takođe se nalaze pored toaleta, što je možda i presudan razlog za njhovo izbegavanje.

Putnicima se savetuje da pre putovanja posete neki od sajtova kakav je SeatGuru, na kojima mogu da unesu detalje svog leta i da saznaju sve o konfiguraciji sedišta na njemu.

Inače, istraživanja pokazuju da je doplata novca za sedište u 9 od 10 slučajeva bacanje novca, ali postoje drugi načini da svoj let učinite prijatnijim. Možda će vas zanimati i koje je sedište u avionu najbezbednije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X