Planiranje putovanja – Koje sve države naplaćuju turističku taksu? – Travel Magazine

Koje sve države naplaćuju turističku taksu?

Koje sve države naplaćuju turističku taksu?

Nedavno smo pisali o nameri lokalnih vlasti na ostrvu Bali u Indoneziji da uvedu specijalnu odlaznu taksu za strane turiste koji posećuju ostrvo avionom. Ova odluka, koja podrazumeva dodatnih 10 dolara troška, naišla je na veliko protivljenje IATA-e, međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja.

Prema pisanju Travel Insider-a, posetioci Balija negoduju zbog ove odluke. Oni tvrde da osim nove takse, već sada moraju da plate gomilu čudnih doplata poput razvojne takse koja se automatski dodaje na račune smeštaja u hotelima, ili obroka u restoranima, i to u iznosu od 10 posto od računa. Strani posetioci takođe plaćaju skuplje cene ulaznica za turističke atrakcije, kao i posebnu (nejasno definisanu) aerodromsku taksu koja je uključena u cenu karte.

IATA se, između ostalog, upravo usprotivila ovako netransparentnom sistemu naplate taksi i posebno se osvrnula na diskriminaciju stranih putnika i na putnike koji ostrvo posećuju avionom.

Turistički mediji širom sveta pišu i o nameri Venecije da uvede specijalnu ulaznicu za posetu centru grada. Odluka je upravo doneta pa će ubuduće jednodnevni posetioci biti u obavezi da plate 3 evra da bi ušli u grad. Oni koji u ovom gradu borave duže već plaćaju specijalnu turističku taksu koja je uključena u cenu hotelskog smeštaja.

Turističke takse poput ove dve pomenute često nisu vidljive, jer se uračunavaju u cenu smeštaja, avio karte ili se naplaćuju kao neki vid boravišne takse. Neke destinacije i države naplaćuju turistima taksu prilikom ulaska u zemlju, a neke to rade na izlasku, što je praksa poznata kao odlazna taksa. Tako je, na primer, u Japanu, gde je početkom godine uvedena sajnora taksa u iznosu od 1.000 jena (oko .1000 dinara ili 10 dolara). Japanska vlada je opravdala uvođenje takse razvojem turizma i informcionih sistema za turiste.

Ukupno 42 zemlje sveta naplaćuju, ili planaju da uskoro počnu da naplaćuju, neki vid turističkih taksi, a načini naplate znaju da budu veoma kreativni. Tako je, na primer, Tanzanija nedavno uvela poseban turistički porez. U okviru nacionalnog poreza na dodatu vrednost uvedena je posebna turistička stopa od 18% koja se obračunava na sve turističke usluge poput hotelskog smeštaja, safarija, kampovanja ili prevoza.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Najdrastičniji primer turističke takse je u Butanu. Ova zemlja turistima naplaćuje od 200 do 250 dolara po danu boravka, a za one koji je posećuju sami, naplaćuje se dodatnih 40 dolara. Iznos zavisi od turističke sezone, a plaća se već prilikom uplate turističkog aranžmana za Butan. Ono što je najzanimljivije kod ove takse je da ona pokriva kompletan boravak u zemlji. Kada je platite i uđete u Butan, više ne morate da potrošite ni dinar. Sve je uračunato u tu taksu: hotelski smeštaj, hrana (osim alkohola), prevoz, privatni vodič, ulaznice za sve znamenitosti… Jedino što se plaća posebno su avio karta do tamo, zdravstveno osiguranje i turistička viza.

Novi Zeland planira da u drugoj polovini ove godine uvede turističku taksu u iznosu od 35 novozelandskih dolara (oko 20 evra). Svi strani turisti, sem onih iz Australije, će morati da plate ovu taksu.

Interesanto je da mnoge evropske zemlje naplaćuju takse za turiste, a da javnost sa tim nije ni upoznata.

Taxe de sejour (odlazna taksa) se naplaćuje u Francuskoj u različitim iznosima, u zavisnosti od destinacije. Uračunata je u cenu hotelskog smeštaja, a u gradovima poput Pariza i Liona ona se skuplja sa ciljem da se održava i gradi turistička infrastruktura. Nemačka ima „kulturnu taksu“ (kulturforderabgabe) i „krevetarinu“ (bettensteuer) koje se naplaćuju u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu. Ove takse iznose oko 5 evra po osobi po danu, a mogu da idu i do 5% od računa za hotelski smeštaj.

Turistička taksa u Španiji se naplaćuje na mnogim turističkim destinacijama kroz hotelski račun i iznosi oko 4 evra po danu boravka. Madrid još uvek ne naplaćuje nikakvu dodatnu turističku taksu, ali u Barseloni, koja se bori sa prevelikim brojem turista koji ugrožavaju svakodnevni život građana, naplaćuje se taksa od 2,5 evra.

Kroz smeštaj se turistička taksa naplaćuje i u Švajcarskoj. Njen iznos varira u zavisnosti od vrste smeštaja – jeftinija je u kampovima i hostelima, a uobičajeno iznosi oko 2,5 franka po danu boravka. U Grčkoj se naplaćuje boravišna taksa u zavisnosti koja u zavisnosti od kategorizacije hotela iznosi od 0,5 do 4 evra. Tri najposećenija grada u Belgiji takođe naplaćuju taksu turistima po danu boravka. Taksa je unapred uračunata u cenu hotelskog smeštaja, pa turisti ne moraju da razmišljaju o plaćanju. U Antverpenu taksa iznosi 2,39 evra po danu, u Brižu je 2 evra, dok u Briselu njen iznos varira, a može ići i do 7,5 evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Slovenija je početkom godine promenila sistem naplate turističke takse. Ona se sada zove „promotivna taksa“ i naplaćuje se prema boravku, a cene zavise od vrste smeštaja. Najjeftinije je u kampovima i hostelima, skuplje je u glavnim turističkim centrima i boljim hotelima. Kreće se od 1,5 do 3 evra po danu.

Među najnižim iznosima takse ima Bugarska, gde se u zavisnosti od destinacije naplaćuje od 0,10 do 1,5 evra. Slično je u Češkoj, gde jedino Prag naplaćuje 0,5 evra po danu boravka. Hrvatska, koja na identičan način naplaćuje svoju taksu, je od ove godine povećala njen iznos za 25%, ali je ona i dalje među najnižima i kreće se od 1 do 1,35 evra po danu boravka. U Portugalu samo dva grada, Lisabon i Porto, naplaćuju turistima po dva evra po danu boravka, dok turistički centar na jugu, Algarve razmatra da uvede taksu u iznosu od 1,5 evra po danu.

Pojedine evropske države naplaćuju taksu u vidu procenta od ukupnog hotelskog računa. Pojedini gradovi u Rumuniji naplaćuju 1 posto od hotelskog računa, u Austriji je to tri posto, a u Mađarskoj se turistička taksa naplaćuje samo u Budimpešti i iznosi četiri posto od cene hotela.

Sistem naplate turističke takse u Holandiji je veoma kompleksan. Tamo se naplaćuje više vrsta taksi u zavisnosti od načina ulaska u zemlju, vrste i kvaliteta smeštaja. U Amsterdamu je to 7% od hotelskog računa. Nedavno je uvedena i tranzitna taksa, koja obuhvata i turiste sa krstarenja koji se u gradu zadržavaju manje od jednog dana. Oni moraju da plate 8 evra.

Dvadeset karipskih država i popularnih turističkih destinacija naplaćuje turističku taksu obično na dva načina – ili kroz hotelski račun ili kao odlaznu taksu uz avio kartu ili lučku taksu ako se radi o turistima sa brodova za krstarenje. Iznosi taksi se kreću od 15 dolara na Bahamima pa do 50 dolara u Antigvi i Barbudi.

Pojedine savezne države u SAD naplaćuju smeštajnu (boravišnu) taksu i ona zavisi od grada i države. Obično se naplaćuje u sklopu hotelskog smeštaja. Najskuplju taksu će platiti gosti Hjustona u Teksasu gde će im hotelski račun biti uvećan za 17 posto.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Na Balatonu u Madarskoj u hotelu Bal resort 4 zvezdice naplacaju i dodatnu lokalnu taksu za broj dana koji provedete u hotelu..jednu taksu placate kada uplatite arazman a kada napustate hotel jos jednu po njihovim recima lokalnu taksu..turisti su prevareni..toliko o b.taksama u zemljama EU

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X