Planiranje putovanja – Nemačke gastronomske čarolije – Travel Magazine

Nemačke gastronomske čarolije

Nemačke gastronomske čarolije

Putevi vina

Baden je izuzetan vinski region Nemačke. Zaklonjen brdima Odenvald i Švarcvaldom sa jedne strane i planinskim masivom Vogezi sa druge, ovaj deo uživa u najsunčanijoj i najtoplijoj klimi u Nemačkoj, sa temperaturama koje su gotovo mediteranske. Ova prijatna klima i plodno zemljište doveli su do toga da ovde postoje neki od najboljih vinograda u Evropi. Izvrsna vina, ukusna hrana i topla dobrodošlica su glavne odlike doživljaja Badena, regiona koji je magnet za sve one sa prefinjenim ukusom. Badenski put špargle i prateće biciklističke staze su impresivno iskustvo od samog početka do kraja. Pokrivajući gotovo 136 km staza, ruta ide od grada poznatog po proizvodnji špargle Švecingena, preko Rajlingena, Karlsruea i Raštata do Šercajma. Sezonu špargli ljubitelji hrane jedva čekaju, a ona je na ovim prostorima prisutna od 17. veka, kada je počela sve više da se širi po zemlji. Prolećni obrok ne bi bio isti bez ovog povrća ali i čaše odličnog badenskog vina koji odlično idu jedno sa drugim. Rajhenau ostrvo na Bodenskom jezeru je najjužniji deo Nemačke koji se bavi proizvodnjom vina, iako je danas ono poznatije po svom povrću. Vinogradarstvo je bilo vekovima ekonomska okosnica poljoprivrednika na ostrvu. Prva vinova loza je zasađena 818. godine, a voda jezera zadžava toplotu koju upijaju vinogradi, posebno na jesen i u zimu.

Poslastice Nemačke

Kranz cake: Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main

Švarcvald je dom najslađeg iskušenja u celoj Nemačkoj. Bez obzira da li je prvi put nastala u Radolfcelu 1915. godine ili u kafeu u Tibingenu tokom 1930-ih godina, Švarcvald torta definitivno potiče iz Baden- Virtemberga. I odatle je osvojila svet. Glavni sastojci su švarcvaldska višnjevača, koja daje ovom kolaču neponovljiv ukus i naravno, višnje. Frankfurtska Kranc torta je kolač u obliku prstena napravljen od nekoliko slojeva patišpanja i prekriven kremom. Ona simbolizuje raniji status Frankfurta kao „krunskog grada“ jer kombinacija njenog oblika, zlatnog premaza i crvenih višanja podseća na carsku krunu. Prvi put pomenuta 1735. godine i danas je poslastica u kojoj se često uživa uz popodnevnu kafu.

Dresden Christstollen cake: Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH, Dittrich, Sylvio

Drezdenski božićni kolač je tradicija koju vekovima čuvaju pekari i poslastičari Drezdena. Iako su osnovni sastojci ovog tradicionanog božićnog kolača utvrđeni još pre nekoliko stotina godina, svaka pekara i poslastičarnica u Drezdenu ima svoj porodični recept.

Prženje kafe je svojevrsna tradicija u okolini reke Veser. Prvi kafe u zemljama nemačkog govornog područja otvoren je upravo ovde na krajnjem severu zemlje 1673. godine. Od tada, kafa je praktično svima postala bitan deo svakodnevnog života. Zanimljivo je da su u Nemačkoj šanse jako velike da su zrna ili mlevena kafa koju pijete prošli kroz Bremen. Svaka druga šolja kafe koja se popije između Severnog mora i Alpa ima svoje korene u Bremenu. Kako ona regularna, tako i bez kofeina, jer je upravo zahvaljujući lokalnom trgovcu kafe Ludviku Roselijusu, proces dekofeinizacije nastao upravo na obalama reke Veser.

Tradicionalni specijaliteti Nemačke

Bratwurst: DZT, Neumann, Barbara

Weisswurst kobasica je jedan od najpoznatijih bavarskih specijaliteta. Pravi se od teletine i svinjetine, a začinjena je lukom i svežim peršunom. Kobasice, malo obarene u toploj vodi, se tradicionalno jedu ujutru, a najbolje je kada se služe sa slatkim senfom, svežim perecima i bavarskim pivom. Još kada se u svemu tome uživa u nekoj od predivnih bavarskih bašti gde se toči sjajno pivo, užitak je potpun. Kulinarsku scenu Berlina nemoguće je, pak, zamisliti bez currywurst-a. Za najautentičnije iskustvo treba posetiti Konnopke’s Imbiss u ulici Schönhauser Allee gde pet kari sosova variraju u svojoj jačini, od veoma blagog do izuzetno ljutog, baš kao što se to radi još od 1930-ih godina. Recept za tirinški bratwurst, u kakvom je uživao i Gete, je star 600 godina. Međutim, osim svinjetine, majorana, kima i belog luka, tačan recept je ostala strogo čuvana tajna 3.000 tirinških mesara. Ono što se zna je da se kobasica peče na uglju i da je teška oko 150 grama. Uz bratwurst neizostavno ide i autentični tirinški senf.

Thuringia dumpling: Thüringer Tourismus GmbH, Weise, Andreas

U tirinškim knedlama od krompira, velikim, savršeno zaobljenim knedlama uživaju stanovnici ovog regiona već generacijama. Autentične knedle su nepogrešiv izbor, a sastoje se od sirovog, struganog krompira i kuvanog pirea koji obavija centar sa hrskavim krutonima.

Šlezvik-Holštajn se može pohvaliti sa preko 120 vrsta sireva od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka. Pravljen po novim ali i tradicionalnim receptima, većina se pravi ručno u zanatskim mlekarama. Šlezvik-Holštajn staza sira prolazi kroz ovaj region dužinom od preko 500 kilometara, povezujući na taj način različite proizvođače i događaje vezane za ovaj gurmanski mlečni proizvod.

Čuveno nemačko pivo

Bavarska: DZT, Pierre Adenis/Büro Gaff

Iako pivo nije izmišljeno u Nemačkoj, umetnost pravljenja piva je ovde sigurno dovedena do savršenstva. U Nemačkoj se može naći oko 5.000 različitih vrsta piva koje se pravi u preko 1.300 pivara, od kojih je više od polovine u Bavarskoj. Nigde na svetu ne postoji toliki izbor kao ovde kada je pivo u pitanju. Minhen je nemačka prestonica piva, a Oktoberfest je sinonim za pivo širom sveta. Kada je prvi Oktoberfest održan 1810. godine kako bi se proslavilo kraljevsko venčanje, niko nije mogao ni da zamisli da će to postati toliko značajan i popularan događaj. Od tog vremena, najveći festival piva na svetu se održava svake godine u septembru/oktobru.

Koelsch: Cölner Hofbräu Früh

Kada se govori o pivu, ne treba nikako izostaviti Keln. Preko 3.300 pabova, klubova i restorana u Kelnu služi čuveno osvežavajuće kelnsko pivo (kölsch). Ovo vrhunski fermentisano pivo se tradicionalno služi u čašama i sjajan je način za upoznavanje kelnskog gostoprimstva.

Kulinarstvo je i tema godišnje kampanje Turističke organizacije Nemačke za 2018. godinu!

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *