Planiranje putovanja – Premium ekonomska klasa - vredi li baš toliko novca? – Travel Magazine

Premium ekonomska klasa – vredi li baš toliko novca?

Premium ekonomska klasa – vredi li baš toliko novca?

Premium ekonomska klasa može biti relativno luksuzan način da putujete na daleke destinacije, ili može biti precenjeno putno iskustvo zbog koga ćete se osetiti opljačkanim.

A koliko zapravo treba da platite i šta možete da očekujete za svoj novac?

To u velikoj meri zavisi od aviokompanije sa kojom putujete. Stručnjaci za avio industriju navode Singapore Airlines, Air New Zealand i Qantas kao kompanije sa najboljom premium ekonomskom klasom, dok za ponudu British Airways-a i Air France-a, na primer, smatraju da je zastarela i da se mora unaprediti.

Najveća zabluda koju putnici imaju u vezi sa premium ekonomskom klasom jeste da dobijaju sedišta biznis klase, ali po nižoj ceni. Zapravo, vi dobijate nešto viši kvalitet ekonomske klase, često po znatno višoj ceni. Zato ne čudi što su British Airways i Virgin Atlantic javno izjavile da sedišta premium ekonomske klase predstavljaju najprofitabilniji deo kabine po kvadratnom metru.

Stručnjaci za britanski Guardian objašnjavaju: „Ako kupite sedište u premium ekonomskoj klasi, dobijate nešto veće sedište, veći ugao spuštanja, naslon za noge i hranu boljeg kvaliteta (koja se često služi i sa pravim escajgom i tanjirima). Ipak, iako ćete dobiti bolji glavni obrok, manji obroci i desert su isti kao za ostale putnike ekonomske klase, a koliki god da je ugao spuštanja sedišta, vi ćete u njemu i dalje sedeti, a ne ležati tokom svog dugog leta.“

Premium ekonomska klasa nije uvek u ponudi aviokompanija i uglavnom se nudi na dužim letovima. Širina sedišta se i inače razlikuje od aviokompanije do aviokompanije. U premium ekonomskoj klasi možete očekivati dodatnih nekoliko centimetara širine sedišta, ali generalno znatno više prostora za noge (u proseku 15cm, ali kod nekih prevoznika i do 35cm). Moguće (ali ne obavezne) pogodnosti su veći ekran i podesivi nasloni za ruke, noge i leđa.

Što se tiče cene, ona može veoma da varira. Savet kada kupujete kartu je da prvo proverite na kompanijinom sajtu šta premium ekonomska klasa podrazumeva, a zatim da cenu sedišta u ovoj klasi uporedite sa onom za ekonomsku. Cena u odnosu na ekonomsku klasu je u proseku veća od 50% do 150%, ali ako kupujete u poslednjem trenutku, razlika može biti i samo 10%. Sajt Skytrax svake godine ocenjuje aviokompanije i u ovoj kategoriji, pa je dobra ideja proveriti gde se na njegovoj listi nalazi prevoznik kojim planirate da putujete.

Premium ekonomska klasa ipak može imati i neke pogodnosti, kao što je količina dozvoljenog čekiranog prtljaga. Ako u cenu osnovne ekonomske klase ulazi samo ručni prtljag, a premium ekonomska vam dozvoljava, na primer, dve torbe od 23kg, nekada je i samo to dovoljno da vam se cena premium klase isplati (u slučaju da vam je prtljag bitan). Što se tiče dostupnosti lounge-va na aerodromu, na žalost, nijedna velika aviokompanija u cenu sedišta premium ekonomske klase ne uključuje ovu pogodnost, ali vam zato neke od njih mogu omogućiti popust za pristup svojim lounge-vima, a u nekim slučajevima moći ćete da se čekirate na pultu za biznis klasu umesto da čekate u dugim redovima za ekonomsku.

Zaključak je da je premium ekonomska klasa zaista bolja od standardne ekonomske, ali u kojoj meri i da li to opravdava njenu cenu, to zavisi od prevoznika i trenutne ponude avio karata. Takođe je daleko od biznis klase, pa će putnici koji očekuju ovo iskustvo svakako da se razočaraju. Ukoliko pažljivo birate, možete dobiti unapređenu uslugu ekonomske klase po pristupačnoj ceni, što na dugim letovima može biti od značaja. Sajt SeatGuru savetuje da se ova opcija isplati samo u slučaju da uspete da obezbedite karte koje su 10% do 15% više od onih za sedišta u standardnoj ekonomskoj klasi.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *