Planiranje putovanja – Putovanja i finansije - kako da izbegnete glavobolju – Travel Magazine

Putovanja i finansije – kako da izbegnete glavobolju

Putovanja i finansije – kako da izbegnete glavobolju

Za sve one koji nemaju puno novca a spremaju se za putovanje, ali i one koji na odmor krenu sa solidnim budžetom, a posle 4. dana shvate da će im do kraja putovanja zafaliti novac, evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu u rešavanju problema putnih finansija.

Pre nego što počnete da planirate put, uvek prvo utvrdite sa koliko novca raspolažete, i dobro razmislite o tome da li imate neke druge obaveze (rate kredita, pozajmice, kupovina na odloženo plaćanje i sl.) koje dospevaju u nezgodno vreme i koje vam mogu napraviti problem u zatvaranju finansijske konstrukcije za putovanje. Ukoliko nemate dovoljno novca za planirani put, možda neće biti neophodno da od njega odustanete, već da se prilagodite realnosti i organizujete kraći, skromniji put, za manje novca. Ako ne želite kompromis, pomerite vreme polaska i krenite sa štednjom.

Da biste napravili dobar finansijski plan za putovanje, važno je utvrditi prioritete. Odvojite ono što vam je važno na odmoru i bez čega ne možete, od onoga što biste želeli, ali možete i bez toga. Na primer, podrazumeva se da putujete avionom, ali vam je sasvim dovoljan pristojan smeštaj, a ne luksuzni sa pet zvezdica. Najvažnije vam je da obiđete sve muzeje, a hrana nije toliko bitna i spremni ste da jedete i sa uličnih štandova… Fizički niste u mogućnosti da se mnogo šetate i upoznajete sve kutke destinacije, ali zato uživate u isprobavanju lokalnih đakonija…

Određivanje prioriteta pre puta je posebno važno kada putujete sa drugima, jer vi možda smatrate da je dovoljno da za tri dana na destinaciji odvojite, recimo 100 evra za hranu, a onda vas prijatelji odvedu u skupi restoran prvog dana i tamo potrošite 50 evra na jedan obrok. Prodiskutujte putni budžet sa saputnicima pre polaska i dogovorite se oko putnih prioriteta.

Nemojte se stideti da sve stavite na papir, odnosno u današnje vreme, u za to posebno osmišljenu mobilnu aplikaciju, u koju možete da unosite vrednosti i koja obavlja računanje za vas. Trudite se da na spisak troškova stavite sve čega možete da se setite, od putnih troškova i smeštaja, do turističkih taksi i budžeta za hranu i suvenire. Najčešća greška koju putnici prave je previđanje manjih troškova, koji, kada se nagomilaju, dovode do probijanja budžeta. Među onima koje najčešće zaboravljamo su putno osiguranje, aerodromski parking, gorivo, suveniri i pokloni, troškovi rominga, troškovi korišćenja platnih kartica u inostranstvu i konverzije novca, putna apoteka (lekovi koje svakako treba uvek da nosite sa sobom na put – anelgetici, probiotici, dramamine, antiseptična sredstva i sl.) i eventualne vakcinancije, putna kozmetika, dodatna oprema (maska za skijanje, kupaći kostim i sl.) i prevoz (javni prevoz, taksi, Uber i sl.). Obratite pažnju i na skrivene hotelske troškove i proverite sa hotelom da li je cena koju su vam dali finalna ili se iza nje kriju neke dodatne takse za usluge i slično.

Sastavljanje putnog budžeta nije teško, a pomoći će vam da suočite svoje želje sa realnošću i napravite kompromis na vreme, kako bi se sa putovanja vratili dobro raspoloženi i napunjenih baterija, bez ugržavanja svoje finansijske stabilnosti.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X