Planiranje putovanja – Putovanje sa psom: radost ili gnjavaža? – Travel Magazine

Putovanje sa psom: radost ili gnjavaža?

Putovanje sa psom: radost ili gnjavaža?

Neki ljudi bez svojih ljubimaca ne mogu da izdrže ni dan i povešće ih sa sobom i na kraj sveta, dok drugi jednostavno nemaju kome da ih ostave kada odlaze na duže putovanje.

Iz koje god pobude da ste rešili da svog psa povedete na put, treba da znate da kada sa ljubimcem putujete u drugu državu, za njega morate imate spremnu dokumentaciju, a od čega se ona sastoji, umnogome zavisi od toga na koju destinaciju idete i koliko tamo planirate da boravite.

Za zemlje EU pre svega je potrebno da posedujete sertifikat koji izdaje veterinarska inspekcija, za nekomercijalni transport životinje uz pratnju vlasnika ili druge odgovorne osobe. Da biste pribavili ovaj dokument, pas mora biti mikročipovan, vakcinisan protiv besnila, a morate priložiti i rezultat analize krvi (titar test) i uverenje veterinara o zdravstvenom stanju koje se izdaje najranije 48h pred put. Osim ovoga, u Irskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj psi će po ulasku u zemlju morati da provedu zakonom propisan vremenski period u karantinu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Za putovanje u druge države sveta mogu važiti drugačija pravila, a o tome se raspitajte na vreme, jer proces pribavljanja potrebne dokumentacije može trajati i nekoliko meseci.

Treba napomenuti da ovaj proces nije jeftin i da u zavisnosti od toga gde putujete, može koštati i više stotina eura.

A evo i jednog simpatičnog videa booking.com-a, sa osnovnim savetima o tome kako da pas što lakše preživi putovanje:

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *