Planiranje putovanja – Skupe greške prilikom kupovine avio karte – Travel Magazine

Skupe greške prilikom kupovine avio karte

Skupe greške prilikom kupovine avio karte

Naravno da bi svi želeli da prođu što jeftinije kada putuju.

Online rezervacije avio karata su često povoljnije, ali nije baš sve tako jednostavno. Kada izaberete datume, nije dovoljno samo da kliknete „kupi“ već treba da obratite pažnju i na neke skrivene cake koje bi mogle koštati više.

Travel & Leisure donosi pregled osam najčešćih previda i grešaka koje putnici prave prilikom rezervisanja i kupovine avio karata. Pažljivim proučavanjem online rezervacija može se utvrditi da postoje neke zakonitosti kojih možete da se pridržavate, ali i prakse koje su sasvim izašle iz mode i koje treba odbaciti.

Kupovina najjeftinije avio karte
Mnoge aviokompanije danas nude jeftine avio karte koje ne uključuju prtljag, rezervaciju sedišta i ne daju mogućnost promene datuma putovanja ili imena putnika. Dobro razmislite pre nego što kupite ovakve karte, jer se može veoma lako ispostaviti da će vam na kraju ona biti skuplja. Treba imati u vidu koje su potrebe putnika i prema tome treba i birati kartu, odnosno tarifu po kojoj je karta kupljena. Ako niste sigurni za datum polaska, a kupite najjeftiniju kartu, onda ćete verovatno to skupo platiti ako se desi da morate da promenite datum putovanja. Idete na put na više dana i shvatili ste da imate prtljag iako vaša karta ne uključuje prevoz prtljaga. U takvim slučajevima morate naknadno da dokupite prtljag, a to će vas koštati više nego da ste odmah kupili kartu sa uključenim prtljagom.

Kupujete kartu prerano ili prekasno
Nije lako odrediti idealno vreme za kupovinu karte. I ovde zaista nema pravila, ma koliko mislili da postoji. Aviokompanije određuju cene karata na osnovu potražnje. Ako je veća i cena je veća i obrnuto. Zato bi bilo dobro da malo razmislite o tržištu i da pokušate da provalite kretanje tražnje. Ako znate kako funkcioniše vaše tržište onda ćete znati i kada je najbolje kupiti kartu. Neke pravilnosti ipak postoje. Mnogo unapred cena karata će biti srednje visoka do visoka jer kompanija i sama ispituje tržište. Kada krenu prve rezervacije cena će početi da se menja. Ako ima više od očekivanog, cena će rasti, ako je manje ona će padati. Pred samo putovanje cene će drastično poskupeti, jer kompanija želi da zaradi na onima kojima je iskrslo da hitno otputuju, jer će oni biti prinuđeni da plate koliko god da košta. Međutim, tik pred putovanje može da se desi da cena karte značajno padne, ako ostane slobodnih mesta, a let se približio. Da bi popunila i ta mesta, po principu bolje išta nego ništa, kompanija će spustiti cenu karte. Ovo je ipak najrizičniji period jer se često poklapa sa periodom kada su karte najskuplje. Ako vam je do rizika, sačekajte, ako hoćete da uštedite mislite unapred, ali ne previše.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Kupovina vikendom
Mnogi putnici vole da se na miru posvete online kupovini, pa preko radne nedelje ne stižu ili nemaju živaca da se još bakću i tim stvarima i ostavljaju to za vikend. Ali kupovina avio karte nije isto što i šoping u tržnom centru. Vikendom je značajno veća tražnja i tada cene skaču nebu pod oblake. Pazite se. Bilo bi dobro da ne morate da kupite kartu baš za vikend. Bolje izaberete neki radni dan sredinom nedelje i to popodne ili predveče.

Izbegavate ranojutarnje letove
Mrzi vas da ustajete u pola noći da biste na vreme stigli na aerodrom i na ranojutarnji let. I zato birate letove koji su u toku dana ili večeri. To bi moglo biti pogrešno. Ti letovi su uvek najtraženiji i oni su skuplji. Možete dosta uštedeti ako se odlučite da ustanete rano. Ako rano odletite imaćete i više vremena da provedete na destinaciji. Još nešto vam može biti značajno. Ti letovi u ranu zoru najmanje kasne, jer su to obično prvi polasci određenog aviona za taj dan. Na drugom ili trećem može da se nakupi zakašnjenje sa prethodnih letova.

Nefleksibilnost sa datumima
Pitajte se da li baš morate da otputujete u određeno vreme, određenog dana. Insistiranje na stikntnom datumu može biti skupo. Uvek imajte širi period u planu. Tako možete značajno da uštedite. Ako pretražujete letove online preko specijalizovanih platformi zadajte što veći period u pretragu. Može se desiti da ubodete neku grešku kompanije kada nudi super jeftine karte zbog kompjuterske greške. Ovakvih slučajeva ima mnogo, a čak postoje i sajtovi na kojima se mogu vršiti samo ovakve pretrage.

Letite radnim danima
Putovanje radnim danima je najzastupljenije kod poslovnog sveta. Aviokompanije to koriste da bi mogle da skuplje naplate kartu. Ako nekome firma plaća kartu onda će se on lakše odlučiti da je kupi nezavisno od toga koliko ona košta. Zato su karte za putovanja preko radne nedelje skuplja, dok su ona preko vikenda jeftinija. Birajte zato da ostanete do nedelje; sasvim je izvesno da će biti mnogo jeftinije.

Izostavljate low cost kompanije
Mnogi online pretraživači nemaju pretragu svih prevoznika, tj. ne uključuju low cost letove u pretragu. Zašto je to tako je sasvim posebna tema, ali kada znate da je to tako, onda izaberite neki pretraživač koji uključuje sve kompanije. Low cost kompanije nude veoma limitirane pakete po niskim cenama, ali ako znate čime raspolažete i šta vam je potrebno onda vam je veoma korisno da imate i low cost prevoznike. Ako ih nema proverite na sajtu aerodroma koje sve kompanije tamo lete i onda potražite najpovoljnije ponude direktno na sajtovima tih kompanija.

Ne uzimate u obzir alternativne destinacije
Mnogi su gradovi blizu jedni drugima, posebno u Evropi. Ako treba negde da letite, možete da pogledate karte i za okolne gradove. Nekada je toliko povoljnije da vam se isplati dodatni transfer do vašeg krajnjeg odredišta. Prilikom pretraga letova, trebalo bi da tražite i alternativne, obližnje aerodrome. Takođe, mnogi veliki gradovi imaju više aerodroma. Uzmite ih sve u obzir. Možete i da pravite i sami kombinacije i da presedate negde usput ako je to jeftinije, samo pazite da imate sasvim dovoljno vremena i da uplatite osiguranje za slučaj kašnjenja leta.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X