Planiranje putovanja – Sve o novim turističkim kaznama u Veneciji – Travel Magazine

Sve o novim turističkim kaznama u Veneciji

Sve o novim turističkim kaznama u Veneciji

Masovni turizam postao je gorući problem travel industrije i mnoge popularne destinacije poput Barselone, Amsterdama i Santorinija preduzimaju mere za smanjenje negativnih efekata prekomernog broja posetilaca – od ograničavanja broja kreveta koje hoteli mogu da ponude, do zabrane rentiranja Airbnb smeštaja više od 30 dana godišnje.

Venecija, koja je možda i najviše pogođena prekomernim turizmom, kontinuirano radi na strategijama za stavljanje ovog problema pod kontrolu. Njegove razmere su postale katastrofalne, o čemu svedoče i brojke. Grad u kome danas živi samo 55.000 stanovnika, dnevno poseti više od 60.000 turista. Tenzije rastu na svim nivoima – između turista i lokalaca, lokalaca i gradskih vlasti, ali i između gradskih vlasti i države, koja je više puta prozivana da aktivno sabotira primenu zakona o zabrani ulaska velikih prekookeanskih kruzera u grad.

Trg svetog Marka je jedna od najvećih atrakcija Venecije

Foto: A. H. from Pixabay

Zato su u maju pooštreni zakoni na lokalnom nivou i gradonačelnik je najavio njihovo strogo sprovođenje. Takođe je najavljeno i uvođenje turističke takse od 10 evra, ali je ono za sada odloženo. O novim pravilima dosta se pisalo, ali da je situacija postala ozbiljna bilo je jasno nakon što je dvoje nemačkih turista prvo uhapšeno, a zatim su, nakon što im je naplaćena kazna od 950 evra, proterani iz Venecije. Njihov „zločin“ je bilo kuvanje kafe na legendarnom mostu Rijalto – što po novm zakon spada u nedozvoljeno pravljenje piknika na javnom mestu.

Reakcije specijalizovanih turoperatora su bile neočekivane. Iako su priznali da je reakcija policije bila pomalo preterana, većina se složila da je ovo korak u pravom smeru, jer, dok se pre pet godina moglo pronaći bar poneko mesto u gradu koje nije pregazila horda turista, danas su mirne šetnje u bilo kom delu Venecije potpuno nemoguće i grad tone pod teretom masovnog turizma.

Kako bi se izobrila sa prekomernim brojem turista, Venecija je uvela nova striktna pravila

Foto: Ramon Perucho from Pixabay

A evo šta nikako ne treba da radite tokom posete Veneciji, ako ne želite da platite kaznu u visini od 25 do 500 evra (i na sebe navučete bes lokalnog stanovništva).

Zabranjeno je naslanjanje na izloge prodavnica, pravljenje piknika na javnim mestima, ležanje na gradskim klupama, hranjenje golubova, kupovina od uličnih prodavaca, stajanje na mostovima, konzumiranje alkohola na ulici posle 20.00h, kupanje u kanalima, stavljanje katanaca na mostove (običaj popularan na mnogim destinacijama, proističe iz verovanja da će na taj način ljubav između dve osobe koje su zajedno posetile most zauvek trajati), nošenje bikinija i šetnja bez majice, vožnja, pa čak i guranje bicikla kroz centar.

Inače, zbog negativnog uticaja koji cruising industrija ima na Veneciju, ovaj grad je nedavno od UNESCO-a zatražio da ga stavi na listu ugroženih svetskih destinacija, a trenutno sa još osam evropskih gradova pokušava da osmisli zajedničku strategiju za borbu protiv ovog problema. Ako ipak planirate skoro putovanje u Veneciju, ovo su neke njene manje poznate atrakcije, muzeji koje bi svakako trebalo da posetite, ali i najbolja mesta za romantični poljubac. Ukoliko imate mogućnosti, u plan putovanja obavezno ubacite i posetu Venecijanskim ostrvima.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *