Planiranje putovanja – Udaljena ostrva kriju čudesne životinje – Travel Magazine

Udaljena ostrva kriju čudesne životinje

Udaljena ostrva kriju čudesne životinje

Na ujadaljenijim mestima na svetu, neometane ljudskim delovanjem, žive neke od najčudesnijih životinjskih vrsta.

Ostrva Galapagos su dugo važila za mesto izuzetnog biodiverzitata i endemskih vrsta, no postoje i druga, manje poznata područja.

Hiljadama milja daleko od prvog naseljenog mesta, ova su udaljena ostrva prebogata divljim životinjskim vrstama. Kolonije pingvina, foka, morskih papagaja, albatrosa, moćnih medveda, majmuna drekavaca i raznovrstan podvodni svet  žive zajedno na mnogim dalekim ostrvima. Oni koji se otisnu na dalek put da ih posete biće nagrađeni nekim od najspektakularnijih prizora.

Subantarktička ostrva (Novi Zeland)
Razbacana u Pacifiku između novozelandskog Južnog ostrva i Antarktika, Subantarktička ostrva se sastoje od pet majušnih arhipelaga, od kojih svaki predstavlja svet za sebe. Ostrva prekrivena vulkanskim stenama i izbrazdana ledničkom erozijom dom su endemskih vrsta pingvina, albatrosa, morskih lavova i egzotičnih ptica. Ceo arhipelag je pod zaštitom UNESCO-a zbog biodiveziteta. Iako je broj posetilaca veoma ograničen, moguće ga je posetiti i uživati u lepotama žutookog pingvina sa ostrva Enderbi ili njegovog ćubastog rođača sa ostrva Sner. Na Kambel ostrvu živi južni, kraljevski albatros.

Ostrvo Kodijak, Aljaska (SAD)
Drugo najveće ostrvo koje pripada SAD je deo istoimenog arhipelaga i prepuno kontrasta. Od visokih snežnih vrhova na severu pa do niskih močvara na jugu žive mnoge životinjske vrste, ali je najpoznatiji stanovnik mrki medved. Čak 3.500 jedinki naseljava predela beskrajnih šuma na severu ostrva. Težak četiri tone i visok do tri metra, ovaj medved je prosto impresivan. Vlasti su veliki deo ostrva odredili da bude utočište ove ugrožene vrste. U njemu nema puteva i građevina, a životinje se slobodno kreću po ogromnom prostranstvu. Tu su još i vapiti (najveća vrsta jelena posle losa), jeleni, bizoni, irvasi i divokoze.

Sent Kilda (Škotska)
Maleni arhipelag vulkanskih ostrva Sent Kilda se nalazi pored zapadne obale Škotske. Nenaseljen je ljudima, ali njegova klima je privlačna za velike skupine pafina (morskih papagaja), bluna (retke vrste morskih ptica), severne burne ptice (fulmarus). Sa oko miliona jedinki, ovaj je arhipelag najveće stanište morskih ptica u Severnom Atlantiku. Sent Kilda je prvi škotski lokalitet upisan na listu svetske baštine UNESCO-a. Moguće ga je posetiti na jednodnevnom izletu sa Zapadnih ostrva.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Reviljahihedo (Meksiko)
Oko 250 nautičkih milja daleko od južnog rta Kalifornijskog poluostrva nalazi se  Reviljahihedo arhipelag koji se smatra meksičkim Galapagosom. Pod zaštitom je UNESCO-a zbog svog prebogatog podvodnog sveta u kome živi veliki broj ajkula, delfina, kitova i raža. Ovde je pronađeno 366 vrsta riba od kojih se 26 ne može naći nigde više na svetu.

Koiba (Panama)
Ostrvo Koiba je nekada bio izolovani zatvor, a danas na njemu gotovo da nema nikakvog ljudskog uticaja zbog čega je ono postalo raj za mnoge vrste životinja. Ovde je domaći majmun drekavac, koji je endemska vrsta za područje Centralne Amerike. Na istoimenom arhipelagu koga sačinjava grupa od 38 malenih ostrva proglašen je nacionalni park, a arhipelag je pod zaštitom UNESCO-a od 2005.

Vestmanaejar (Island)
Čudesna ptica pafin, poznata kao morski papagaj ili morski klovn zbog svog neobičnog, šarenog kljuna, ima na islandskom arhipelagu svoju najveću koloniju. Najveće ostrvo u arhipelagu je Hejmej koje naseljava svega 4.200 ljudi, a na leto, kada je sezona polaganja jaja pafina ostrvo ugosti milion ovih ptica.

Arhipelag Čagos (Britanska teritorija Indijskog okeana)
Koralna ostrva arhipelaga Čagos se nalaze oko 500 kilometara južno od Maldiva. Koralni grebeni su prebivalište preko 784 vrsta riba, kornjača i ajkula. Ovde je prirodno stanište ribe klovna (clownfish) mnogima poznate zvezde akvarijuma. Ipak zvezda ostrva je džinovska kokosova kraba, zvanično najveći kopneni beskičmenjak koji može da dostigne težinu preko tri kilograma. Nazvane su kokosovim krabama jer obožavaju da jedu kokos zbog čega su razvije izvanrednu sposobnost da se penju po drveću kako bi došle do ukusnih plodova.

Špicberška ostrva (Norveška)
Ostrva Svalbard ili kako ih mi zovemo Špicberška ostrva po najvećem od njih, nalaze se između Norveške i Severnog pola i izgledaju prilično negostoljubivo. Huk severnih vetrova i talasi divljeg mora u kombinaciji sa velikom hladnoćom i gotovo beskrajnim noćima tokom zime, nisu mesto gde čovek može da živi, ali za neke druge jeste. Irvasi, lisice, morževi i pet vrsta foka naseljavaju ova ostrva. Tu je i polarni medved, koji je zaštićena vrsta od 1971. zahvaljući čemu je broj jedinki na ostrvima dostigao 3000. Preko 12 vrsta kitova živi u okolnom Barencovom moru uključujući i narvala, predivnog jednorogog kita, belugu i kita minku.

Ostrvo Južna Džordžija (Južni Atlantik)
Kamenito vulkansko ostrvo u Južnom Atlantiku je poznato kao mesto gde živi veoma veliki broj pingvina. Procene su da ih ima i preko 300.000. Ostrvo je veoma izlovano i zajedno sa susednim Južnim Sendvičkim ostrvima ima tek 60 stanovnika. Velika Britanija smatra ova ostrva svojom prekomorskom teritorijom, ali Argentina polaže pravo na njih. Osim pingvina, drugi najpoznatiji stanovnici ostrva su ušate foke. Čak 90 posto svetske populacije ove vrste foka živi na ovom ostrvu. Tu se još može videti i morski slon, foka specifičnog izgleda, a polovina svih jedinki na svetu je baš na ovom ostrvcetu u Atlantiku.

Kurilska ostrva (Rusija)
Na ruskom Dalekom istoku, nalazi se arhipelag u obliku lanca poznat pod imenom Kurilska ostrva. Arhipelag čini 56 ostrva, od kojih su neka (veoma) aktivni vulkani. Pejzaži na ostrvima su potpuno nestvarni. Stenovite obale naseljavaju ušate foke poznate i kao morski medvedi zbog svog braon krzna. Njih u sezoni parenja (od maja do juna) ima i preko 60.000. Ove se foke nalaze na listi ugroženih životinjskih

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X