Planiranje putovanja – Uštedite novac prilikom posete Parizu – Travel Magazine

Uštedite novac prilikom posete Parizu

Uštedite novac prilikom posete Parizu

Pariz je turistima omiljena destinacija iz mnogih razloga, ali povoljne cene nisu jedan od njih.

Zbog njegove velike popularnosti tokom cele godine, cene u restoranima i hotelima mogu biti veoma visoke. Ali ako pažljivo isplanirate svoj put, ne samo da možete uštedeti na hrani i smeštaju, već i na ceni brojnih atrakcija i prevoza. Evo nekoliko saveta za one koji u prestonicu Francuske putuju sa nešto striktnijim budžetom.

Otputujte van glavne sezone
Iako je Pariz atraktivan tokom cele godine, jun, jul i avgust su udarni turistički meseci, pa su tada i cene smeštaja i avio karata najviše. Loše vreme obično znači i manje gužve i manje redove na glavnim turističkim lokacijama.

Koristite gradski prevoz od i do aerodroma
Taksi ili Uber do aerodroma će vas koštati više od oko 10 evra, koliko treba da platite za vožnju RER vozom, kome iz grada do aerodroma Šarl de Gol treba od 15 do 50 minuta, u zavisnosti od toga gde se ukrcavate. Ova opcija je često brža od putovanja automobilom. Do i od Orlija ćete stići još brže, ali zahteva presedanje iz voza RER B u OrlyVal, pa ako imate težak prtljag ovo možda i nije dobra opcija.

Ako možete, organizujte putovanje u vreme kada je poseta muzejima besplatna
U Parizu ćete imati priliku da posetite više provklasnih muzeja, a u mnoge od njih je ulaz slobodan svake prve nedelje u mesecu. Ukoliko pažljivo planirate, Luvr i Orsej, na primer, možete posetiti besplatno tokom jednog dana. U Parizu postoje i muzeji u kojima je ulaz uvek slobodan, ili im je bar poseta stalnim izložbama besplatna. Ovakvi su Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, Centar Pompidu, Gradski muzej finih umetnosti i Musee de la Vie Romantique.

Ako planirate da tokom nekoliko dana obilazite više muzeja i atrakcija, razmislite o kupovini Paris Pass-a sa kojim imate obezbeđen ulaz u preko 60 muzeja i atrakcija i fast track ulaz u mnoge od njih, kao i besplatu vožnju metroom. Osim toga, šetnja gradskim arondismanima je besplatna, a unapred se preko interneta možete prijaviti i za neku od brojnih beslatnih tematskih tura.

Ako ne želite da se „snađete“ i tokom boravka živite na brzoj hrani, odaberite restorane sa prix-fixe menijima. Iako izbor nije bogat kao na mestima koja služe a la carte jela, uštedećete dosta novca i dobiti prostojan obrok. U restoranima uvek naglasite da želite običnu vodu iz gradskog vodovoda (koja je odličnog kvaliteta), inače će vam se na stolu naći flaša mineralne vode, a na računu dodatna stavka.

Ili… budite originalni i u lokalnim pekarama, prodavnicama ili na pijaci kupite sveže pecivo, sveže voće i neki zanimljivi sir i napravite piknik pored Sene. Ako ste u gradu tokom toplih letnjih meseci, ne morate stalno da kupujete vodu, sačuvajte jednu flašu koju možete puniti iznova, a ovako ćete postati i ekološki osvešćen putnik.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *