Planiranje putovanja – Zamenite oštećeni pasoš pre odlaska na put – Travel Magazine

Zamenite oštećeni pasoš pre odlaska na put

Zamenite oštećeni pasoš pre odlaska na put

Prema podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA), lokalne imigracione vlasti širom sveta godišnje odbiju ulaz u zemlju za oko 60.000 stranih putnika.

Najčešći razlozi za ovo su istekla ili neadekvatna viza, pasoši kojima rok važenja nije dovoljno dug, nedostatak praznih strana, neposedovanje povratne karte, a veoma često, i oštećen pasoš. Statistika kaže da se ovo dešava jednom od 25.000 putnika, a u tom slučaju aviokompanija koja je putniku dozvolila da leti sa nepotpunom ili neadekvatnom dokumentacijom, biva kažnjena novčanom kaznom od 3.500 dolara (u proseku) i snosi trošak njegovog povratka kući.

Da bi izbegle ove kazne i troškove, razumljivo, aviokompanije su veoma striktne u vezi sa putničkom doumentacijom. Zato se može desiti da vas na aerodromu, pre ukrcavanja na let, osoblje aviokompanije vrati i ne dozvoli vam bording, ukoliko proceni da vam je pasoš oštećen.

Šta se podrazumeva pod oštećenim pasošem? Ovo je diskutabilna tema i različite zemlje po tom pitanju iskazuju različit stepen strogosti. Postoje zemlje koje su posebno poznate po rigidnim kontrolama, a među njima su, na primer, Indonezija (posebno Bali), Tajland i Katar. Zbog ovoga i aviokompanije, na letovima ka tim destinacijama, praktikuju strože kontrole.

Generalno, ukoliko je na bilo koji način oštećena ili polomljena plastificirana strana pasoša na kojoj su lični podaci, obavezno izvadite novu putnu ispravu. Zvuči smešno, ali mnogima se dešava da pasoše zaborave u džepu odeće pa ih operu zajedno sa njom – i ovakav pasoš bi svakako trebalo zameniti, posebno ako se radi o biometrijskom dokumentu. Ako je neka strana pocepana ili u potpunosti iscepana, opet je vreme za novi pasoš. Nemojte dozvoliti da zbog tehnikalije doživite neprijatnost, a najbolje je ako usvojite praksu da uvek pre organizovanja putovanja proverite pasoš – u kakvom je stanju, koliko ima praznih strana i do kada važi. Tako ćete imati vremena da predupredite ozbiljne komplikacije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

12 Komentara

 1. Dobara dan, zanima me sta mi je potrebno za izdavanje novog pasoša, predhodni je opran u veš mašini… Da li su mi potrebni isti dokumenti kao za izdavanje predhodnog, inače biće mi to treći pasoš, zadnji sam izvadio 2012

  Pošaljite odgovor
 2. Uradjen novi pasos pre 10 dana u Beogradu. Cim sam podigla notirala sam da je slika jako tamna i sa puno senki koje pokrivaju lice i vrat, prosto neprepoznatljiva, a kada se uradi kopija jos je tamnija. Zivim na Bliskom Istoku, cesto putujem po svetu i sve transakcije su mi vezane preko pasosa, tj cistu copiju(clear copy) moram svugde predati, jer onu gde slika nije jasna nece da prihvate(znaci treba mi za obnovu vize, licne karte, licence, telefona, banke itd).Zamolila sam odoblje odmah cim sam podigla pasos objasnila da ne zivim u Srbiji i da ne mogu da prihvatim pasos zbog navedenih razloga, cak sam pricala da seficom i ona mi je rekla da napisem molbu i obrazlozimsto sam i uradila. Ona je poslala u Ljermontovu i dobila sam objasnjenje da po standardima Srbije je o. K i odbili su me.Naime i mojim sinovima je radjen pados ove godine na istom mestu i slika je svetla i jasna, sto nije slucaj sa mojim. Molim vas uputite me kome da se zalim, jer smatram da nije o. K, a takodje sam usla na sajt i videla kako treba crno beli pasos da izgleda. Srdacan pozdrav

  Pošaljite odgovor
 3. Prolila sam kafu na pasos u kome imam americku vizu,kafa je blago ofarbala i pasos i vizu.Da li moram da menjam pasos i trazim novu vizu

  Pošaljite odgovor
 4. Dobro veče interesujeme dali je neko imo situaciju da se nalazi u inostranstvu i damu se otkaci plastificirani deo pasosa koplet? I dali ću imati problem na granici kod madjara inače sam srpski državljanin? Hvala unapred.

  Pošaljite odgovor
  • Pas mi je malo oštetio koricu na pasosu i plaszificiranu stranu je malo udubio zubima, dvije tačkice na samom rubu, trebam za par dana na medeni mjesec. Hoće li mi proći pasos?

   Pošaljite odgovor
 5. Oprala sam pasos sa americkom vizom u njemu, sve je ok sa pososem jedino na vizi u djelu slike vrlo malo je skinu kolorit. Da li moram da vadim novi dokument i sta ciniti u tom slucaju?

  Pošaljite odgovor
 6. Promenio sam pasos pre 9 meseci jel je bio malo pocepan rekli su mi iz airodroma da moram da promenim promenio sam ga igrom slucaja dogodilo se to opet da mi je zena opraala jaknu i u jaknu bio pasos pa imam pitanje dal cu imati Problem ako opet idemda ga promenim

  Pošaljite odgovor
 7. Postovanje pasos mi se ostetio…sad me zanima posto zivim u hrvatskoj a nisam dobila jos drzavljanstvo a inace sam iz prijedora kako da predjem granicu da izvadim novi pasos…hvala

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *