Saveti – Porodična putovanja: uticaj zajedničkih avantura na razvoj dece – Travel Magazine

Porodična putovanja: uticaj zajedničkih avantura na razvoj dece

Porodična putovanja: uticaj zajedničkih avantura na razvoj dece

Porodica je temelj naših života. Početak i kraj. Zajednica koja ima psihološku, socijalnu i vaspitnu ulogu. Pokušajte da se setite najlepših uspomena iz detinjstva, videćete da su uglavnom sve vezane za porodicu i srećne trenutke. Naučno je dokazano da duže pamtimo pozitivne događaje od onih loših, negativnih. Doživljaji sa porodičnih putovanja su neizostavni deo naših sećanja.

Zone bez dece
PROČITAJTE I…

Zone bez dece u avionima?

Svako putovanje je kolaž zajedničkih, neprocenjivih trenutaka: šale, smeha, igre, suza, umora, isprobavanja novih stvari, promena “ritma dana”, ne spavanja.

Porodica more

Foto: Natalya Zaritskaya from Unsplash

Emocionalna povezanost koja se gradi tokom zajedničkih putovanja, učvršćuje porodične veze, postaje kamen temeljac porodičnog odnosa. Pritom, ne mislim na povezanost roditelja i dece u smislu apsolutne kontrole, sebičnog vezivanja za sebe, već na stvaranje dubokih veza koje utiču na stvaranje sigurnosti, zajedništva unutar jedne porodice.

Zajedno odmor

Foto: Patricia Prudente from Unsplash

Budžet nije najvažniji. Ono što porodica dobija zajedničkim odmorom, svakako jeste.

Putovanje ne mora da znači, “napad” na kućni budžet, putovanje je svaki trenutak proveden sa decom izvan komfornog i dobro poznatog okruženja.

Kada se spakujete i krenete, pred vama i decom su nove lekcije, izazovi, odluke, odgovornosti, novi zvuci, ukusi, teksture. Imajte na umu da deca uče posmatrajući roditelje.

Putovanje je odlično “mesto” za razvijanje životnih veština. Učiće da se prilagode novonastalim situacijama, gradiće otpornost, deliće različita iskustva sa roditeljima, poželeće nova jela, spavati u novom prostoru, razvijati nezavisnost i maštu čak i nakon povratka sa putovanja prepričavajući priče sa putovanja iznova.

Izloženost dece različitim, novim stimulansima kao što su jezik, klima, okruženje, hrana, mirisi – podstiče, kako emocionalni, tako i kognitivni razvoj, jača njihovo samopouzdanje.

Porodica drugačije funkcioniše i komunicira na odmoru

Kada ste na odmoru, deca su bez školskih obaveza, rasterećeni ste i upućeni jedni na druge i u tim trenucima jačate osnovu vašeg odnosa, u kojem se podržavate i razvijate jedinstven način komunikacije.

Uključite decu u neke aspekte putovanja, od planiranja, dogovaranja, iznošenja praktičnih saveta, organizovanja vremena u zavisnosti od njihovog uzrasta.

Porodična putovanja nisu samo izlazak iz svakodnevne rutine, to su iskustva koja nas menjaju na bolje i doprinose dečijem celokupnom razvoju.

Porodica skakanje

Foto: Vitolda Klein from Unsplash

Nijedna materijalna stvar ne može zameniti iskustvo: igra sa delfinima, uzbuđenje tokom koncerta omiljenog izvođača, strah prilikom vožnje na rolerkosteru, priliv samopouzdanja kada nauče da skijaju ili rone. Ovi osećaji su intenzivniji od posedovanja nečeg materijalnog. Uspomene sa odmora su celoživotne i rado ih ponovo oživljavamo u mislima kada smo setni, ili nam je teško.

Ronjenje porodica

Foto: Jan Kopriva from Unsplash

Neka stres i brige ostanu kod kuće.

Iskoristite vreme na putu za zajedničku igru, učenje, razgovor, otpustite stres i posvetite se jedni drugima. Najbolje što možemo dati deci jesu kvalitetni zajednički trenuci, njima se raduje svako dete. To su zabavni i retki momenti koji svaku porodicu jačaju, stvorite svoju sigurnu luku koja će vas čuvati od udarnih vetrova, na putovanju zvanom život!

porodica

Foto: Tookapic from Pixabay

Autor teksta: Branislava Gardić | www.vrhtrip.com

Deca i secanja sa odmora
PROČITAJTE I…

Šta deca zapravo pamte sa putovanja, a nisu istorija i kultura …

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
95Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *