Saveti – Posebna atrakcija Francuske - luksuzna krstarenja kanalima Burgundije – Travel Magazine

Posebna atrakcija Francuske – luksuzna krstarenja kanalima Burgundije

Posebna atrakcija Francuske – luksuzna krstarenja kanalima Burgundije

Francuzi koji su nekada radili na tegljačima duž francuskih kanala verovatno bi danas bili šokirali kada bi čuli da je ovaj oblik putovanja sada luksuzna aktivnost. Ali da, prelepi rečni kruzer Amaryllis luksuzne kompanije Belmond sa četiri privatne kabine, dnevnom sobom i malim, ali savršeno oblikovanim bazenom na palubi, danas nudi jedno hedonističko putovanje za ljude koji vole da krstare rekom uz razgledanje okoliša.

Sve epidemiološke mere se poštuju na kruzeru

Kompanija Belmond, koja je vlasnik i upravlja sa nekoliko drugih luksuznih kruzera u Francuskoj, obično pošalje automobil u susret gostima na aerodromu i pobrine se da se oni ugodno smeste na brod, pokazujući im odmah po dolasku sve pogodnosti koje brod nudi. Inače, ovakav vid putovanja postao je posebno popularan usred pandemije kada su luksuzni oblici izolacije poput ovakvog putovanja postali „meta“ porodica.


Zato se u svim prostorijama na brodu nalazi veliki broj sredstva za dezinfekciju ruku L’Occitane verbena i gomila jednokratnih maski za lice. Takođe, svo osoblje na kruzeru nosi maske i ne prilazi preblizu gostoju zbog preporučene distance.

Dnevna soba je ovde uređena u stilu Luja XVI sa puno drvenih komada, pozlaćenih lampi i presvučenih sofa u taupe nijansama, a goste za dobrodošlicu čekaju kanapei, šampanjac i gazirana pića.

PROČITAJTE I…

Predlozi za obilazak Dižona

Burgundski kanal ima plovni put od 249 kilometara

Prvi glavni francuski vodeni put bio je kanal Briare, jedan od najstarijih u Francuskoji koji je povezivao dolinu Loare sa rekom Senom, a izgrađen je 1642. godine. Posle njega usledili su i mnogi drugi, ali Burgundski kanal, završen 1832, bio jedan od najvažnijih: vitalni vodeni put između reke Sene, Pariza i velike Rone, koja kroz Lion teče do Mediterana, te povezuje severnu Francusku sa jugom. Sve vrste robe prevožene su ovim kanalom, ali jedno od najvažnijih bilo je vino.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Belmond (@belmond)

Amaryllis upravo plovi ovim kanalom dajući vam priliku da u ravni sa kanalom razgledate prelepu vinsku regiju Francuske. Tokom puta brod pristaje na nekoliko mesta ne samo radi razgledanja crkvi, sela već i radi kupovine svežih bageta i kroasana po kojima su Francuzi najpoznatiji.

Putovanje po meri putnika

Svako putovanje brodom Belmond pažljivo je prilagođeno interesovanjima gostiju. Ukoliko ste ljubitelj biciklizma obradovaće vas da u ovom delu Francuske nema puno strmih biciklističkih staza, te da vas ovde mahom čekaju staze pored vinograda. Na primer, možete da vozite pored Clos de Vougeota, svetski poznatog vinograda koji je opasan kamenim zidom. Ukoliko budete imali sreće videćete na licu mesta kako izgleda berba, te dobiti priliku da od lokalaca degustirate vina.

Krstarenja svakako pružaju priliku da vidite i neka od najlepših dvoraca Francuske, kao što je Chateau de Longecourt, ogroman dvorac sa kupolom, izgrađen 1475. godine. Danas ovaj dvorac ima vrlo oronulu spoljašnjost koja ne umanjuje njegov impozantni šarm te nudi noćenje sa doručkom.

Beaune – gradić koji vredi posetiti

Beaune je prelep grad kremastog kamena usred vinograda, i dalje okružen zidinama koje su ga vekovima štitile od agresora. Ovde postoje dobri restorani i barovi, stare crkve i, naravno, vinarije. Ali Beaune takođe je mesto jedne od najlepših zgrada Burgundije. Hospices de Beaune osnovali su Nikola Rolin i njegova supruga 1443. godine, kada je sa zakašnjenjem shvatio da karijera kancelara vojvode od Burgundije možda nije najbolji put do blaženog zagrobnog života. Nekadašnja bolnica za siromašne predstavlja jedan od najlepših primera burgundske arhitekture 15. veka i danas je muzej koji vredi posetiti.

Koliko košta ovo luksuzno putovanje? Cene krstarenja za osam gostiju sa šest noćenja počinju sa 47.578 američkih dolara (ili 5.947 dolara po gostu), a obuhvataju all inclusive ponudu. Takođe je obezbeđen povratni transfer do Pariza. Amaryllis plovi između marta i oktobra.

Najlepsa sela Francuske
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Francuske

Pogledajte još travel preporuka ovde.

Podelite ovaj članak...
97Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *