Poznati muzeji koje možete posetiti i tokom karantina – Travel Magazine

Poznati muzeji koje možete posetiti i tokom karantina

Poznati muzeji koje možete posetiti i tokom karantina

Vanredne okolnosti u kojima smo se našli ovih dana zatekle su većinu svetske populacije nepripremljenu. Nakon nabavke osnovnih potrepština i lekova, mnogi su se našli kod kuće, sa viškom slobodnog vremena, nelagodnošću i strepnjom. Ali samo zato što ste zatvoreni kod kuće ne znači da morate da se odreknete putovanja, kulture i umetnosti. Google Arts & Culture sklopio je saradnju sa preko 2.500 muzeja i galerija iz celog sveta i na jednom mestu skupio virtuelne ture i online izložbe. One su potpuno besplatne i dostupne svim ljubiteljima umetnosti, čak i iz karantina. U kolekciji Google Arts & Culture su veliki muzeji kao Britanski muzej u Londonu, Van Gogov muzej u Amsterdamu i Gugenhajm u Njujorku. Tu su i stotine drugih poznatih i manje poznatih, ali bogatih muzeja umetnosti, istorije i nauke. Virtuelne ture mogu biti zanimljive ne samo ljubiteljima putovanja i umetnosti, već i školarcima i studentima koji tokom ove pauze mogu da uče na zabavan način.

Mi vam predstavljamo samo nekoliko najposećenijih izložbi iz ove kolekcije.

Britanski muzej, London

Najstariji javni muzej na svetu nalazi se u centru Londona, ali virtuelnim posetiocima omogućava obilazak Velikog centralnog trga kraljice Elizabete II. U muzeju možete videti stotine fascinantnih predmeta, od početka ljudske istorije do savremenog perioda. Među poznatim su, na primer, kamen iz Rozete i egipatske mumije.

Britanski muzej posetiocima nudi virtuelni obilazak

Foto: hurk from Pixabay

Muzej Gugenhajm, Njujork

Posetite čuveno spiralno stepenište Gugenhajma iz udobnosti svog doma. Odatle možete otkrivati poznata dela impresionista, postimpresionista, modernista i savremene umetnosti.

Nacionalna galerija umetnosti, Vašington

Kada su u pitanju američki muzeji, jedan od najvažnijih je u Vašingtonu. On ima čak dve online izložbe. Prva je zbirka posvećena američkoj modi od 1740. do 1895. godine, a druga, zanimljivija, je kolekcija dela poznatog holandskog slikara Vermera.

Muzej Orsej, Pariz

Napravite virtuelnu šetnju kroz ovu popularnu galeriju u kojoj su izložena dela francuskih umetnika iz perioda od 1848. do 1914. godine. Među njima su Mone, Sezan i Gogen.

Muzej Orsej takođe nudi virtuelnu turu

Foto: Anthony-X from Pixabay

Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti, Seul

Putovanje do Južne Koreje inače nije dostupno mnogima. Ali virtuelni obilazak jednog od najvažnijih muzeja ove zemlje moguć je iz celog sveta. Istražite svih šest spratova njegove bogate zbirke u kojoj su značajna dela korejskih i svetskih umetnika.

Muzej Pergamon, Berlin

Kao jedan od najvećih nemačkih muzeja, Pergamon posetiocima nudi mnogo toga. Sada – čak i ako ne možete da ga posetite lično. U ovom istorijskom muzeju videćete fascinantne drevne artefakte, uključujući Ištarinu kapiju i, naravno, Zevsov oltar iz Pergamona.

Rajksmuzeum, Amsterdam

Amsterdamski muzeji poznati su po velikom broju posetilaca. Istražite remek-dela holandskog zlatnog doba, uključujući dela Vermera i Rembranta, bez čekanja u redovima i velikih gužvi. Google nudi Street View obilazak ovog legendarnog muzeja, pa ćete imati osećaj da se stvarno šetate hodnicima.

Rajksmuzeum u Amsterdamu nudi virtuelni obilazak

Foto: Ron Porter from Pixabay

Van Gogov muzej, Amsterdam

Ljubitelji ovog genijalnog, tragičnog slikara mogu da izbliza vide najveću kolekciju njegovih dela na svetu. Virtuelna poseta uključuje preko 200 slika, 500 skica i 750 pisama.

Galerija Ufici, Firenca

Čuvena galerija čuva kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica – Mediči. Monumentalno zdanje je projektovao Đorđo Vasari 1560. godine, a danas njegove hodnike ljubitelji umetnosti mogu da istražuju i virtuelnim putem.

Galerija Ufici posetiocima nud virtuelni obilazak

Foto: Michelle Maria from Pixabay

MASP, Sao Paulo

Museu de Arte de São Paulo je prvi moderni neprofitni muzej Brazila. Dela su postavljena u posebne ramove i izgledaju kao da lebde u vazduhu. Deo ove magične atmosfere možete osetiti i tokom virtuelne ture.

Nacionalni antropološki muzej, Meksiko Siti

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej je posvećen istoriji i arheološkom istraživanju meksičkog nasleđa pre dolaska Španaca. Posetiocima je omogućen virtuelni pristup u 23 sobe sa drevnim artefaktima, najviše majanske civilizacije.

Virtuelne ture su trenutno jedini način da putujemo. Istražite virtuelno izložbu dela Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju i saznajte kako muzeji sveta pomažu ljudima da uz pomoć umetnosti prevaziđu strah i paniku.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
29Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X