Saveti – Precenjene atrakcije i sjajne alternative – Travel Magazine

Precenjene atrakcije i sjajne alternative

Precenjene atrakcije i sjajne alternative

Prijatelji će vam savetovati da obavezno posetite određene poznate evropske atrakcije. Međutim, moguće je da u nekim slučajevima i greše. Kada ste već izdvojili dragoceno vreme za putovanje, dobro bi bilo izbeći velike gužve i preskupe turističke zamke. U nastavku vam dajemo neke evropske atrakcije koje možete “zameniti” odličnim alternativama.

Glazgov pesacke ulice
PROČITAJTE I…

Pešačke ulice stvorene za uživanje

Pariz, Francuska

Preskočiti: Vidikovac na Ajfelovom tornju

Svakako da želite da vidite čuvenu znamenitost Pariza, ali niko ne voli redove. Čekajući u redu bićete okruženi nestrpljivom decom, i izloženi žarkom suncu ili kiši često i do sat vremena. A kada konačno stignete na red, uguraće vas u prenatrpan lift koji vas vodi do platforme podjednako krcate turistima. Malo laktanja i došli ste do ograde kako biste uživali u pogledu. Međutim, dok fotografišete, shvatićete da nešto bitno nedostaje – upravo simbol Pariza, Ajfelov toranj!

Umesto toga: Trijumfalna kapija

Sa druge strane, Pariz ima bezbroj sjajnih vidikovaca. Od platoa ispred bazilike Sakr Ker na severu do tornja Monparnas na jugu. Međutim, jedan od najboljih vidikovaca je na desnoj obali reke Sene, odmah preko puta Ajfelovog tornja. Trijumfalna kapija, završena 1836. godine, nudi panoramski pogled na Jelisejska polja, Luvr, Senu, Notr Dam, Sakr Ker i, naravno, Ajfelov toranj. Za razliku od rivala sa leve obale, na vrhu je retko gužva, a prosečno vreme čekanja je oko pet minuta.

Rim, Italija

Preskočiti: Španske stepenice

Mnogi će reći da niste bili u Rimu ako niste sedeli na čuvenim Španskim stepenicama. Međutim, sa njih se ne pruža nikakav impresivan pogled. Ogroman broj turista je stalno prisutan, uz veliki broj džeparoša i prodavaca koji vas saleću i na svakom koraku nude svoju robu. Ispred stepenica nalazi se prilično skromna fontana, a imajte na umu da ste u gradu koji obiluje impresivnim fontanama koje su prava remek-dela. Često se čuje da je ovo sjajno mesto za odmaranje i posmatranje ljudi. To je tačno, ako mislite na posmatranje turista jer su oni uglavnom i jedini koje ćete videti na ovom prenatrpanom mestu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @navigating_lost

Umesto toga: Četvrt Travestere

U ovaj mali, živahan, boemski kvart Rimljani dolaze da se opuste uz odlične obroke i piće sa prijateljima. To ga čini mnogo zanimljivijim mestom za uživanje i posmatranje ljudi. Divno je tokom dana, a još bolje uveče kada se zaposleni Italijani opuste uz nekoliko čaša vina.

Budimpešta, Mađarska

Preskočiti: Budimski dvorac

Najistaknutija gradska znamenitost ujedno može i najviše da razočara posetioce. Kada pomislite na dvorac, očekujete veličanstvenost – srednjovekovni presto, grb, oklope, blistave balske dvorane. Međutim, kada se uz strmo brdo ili uz pomoć uspinjače popnete do Budima, “uspavane” polovine Budimpešte, očekuje vas pomalo sumorni istorijski muzej. Osim toga, možete da obiđete zidine i uživate u pogledu preko Dunava na peštansku stranu grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by $hiny (@shinyclickss)

Umesto toga: Zgrada mađarskog parlamenta

Zaboravite na politiku i usredsredite se na impresivnost neogotske lepote jedne od najveličanstvenijih vladinih zgrada na svetu. Zgrada parlamenta je dovršena 1902. godine. Tokom organizovanog obilaska, videćete neke od ukupno 365 kula, 691 sobe i 29 stepeništa, a sve ukrašeno sa 40 kg dekoracije od 22-karatnog zlata. Povrh svega, ovde je izložena i sveta kruna Mađarske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IG EUROPA (@_igeuropa)

Kopenhagen, Danska

Preskočiti: Mala sirena

Kada dođete do statue Male sirene smeštene na steni u luci Kopenhagen, dočekaće vas okolni tmurni radnički dokovi, skladišta i dizalice. Napravljena 1913. godine, statua je inspirisana čuvenom bajkom Hansa Kristijana Andersena. Kada pogledate izraz lica na skulpturi, čini se kao da je Mala sirena zažalila zbog odluke koju je odnela. I neki posetioci zažale kada dođu do skulpture zbog izgubljenih sat vremena koji su u prestonici Danske mogli bolje iskoristiti.

Umesto toga: Muzej savremene umetnosti Lujzijana

U savršeno projektovanom parku dočekuju vas dela velikih umetnika 20. veka, poput Henrija Mura, Miroa, Koldera i drugih. Uživajte u majstorskim figurama Henrija Mura i plavetnilu mora u pozadini. Osluškujte kako vetrić na travnjaku pomera gvozdene delove pokretne skulpture Aleksandra Koldera “Little Janey-Waney”. Kada završite sa istraživanjem prostranog Vrta skulptura, uđite u zgradu muzeja gde vas, između ostalog, očekuje džinovski pauk Luize Buržo i čuvene mršave ljudske figure Alberta Đakometija. U muzeju se mogu videti i postavke slika renomiranih umetnika koje se menjaju. Od centra Kopenhagena do Muzeja savremene umetnosti Lujzijana biće vam potrebno 45 minuta, ali putovanje vredi truda.

Podelite ovaj članak...
11Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *