Saveti – Precenjene atrakcije i sjajne alternative – Travel Magazine

Precenjene atrakcije i sjajne alternative

Precenjene atrakcije i sjajne alternative

Berlin, Nemačka

Preskočiti: Kontrolni punkt “Checkpoint Charlie”

Postoje brojne evropske atrakcije koje zvuče jako zanimljivo, ali se posetioci razočaraju kada ih posete. Treba imati na umu da ovo nije originalni granični prelaz već moderna replika. Današnja turistička atrakcija nalazi se na sredini prometne ulice u Berlinu. Tu su vreće sa peskom, zvučnici i natpis: “Napuštate američki sektor” – i to je to.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Talha (@talhay2j)

Umesto toga: East Side Gallery

Mnogo emotivniji relikt sovjetskog vremena u Berlinu je deo Berlinskog zida dugačak 1,3 kilometra. To je besplatna umetnička galerija na otvorenom iz 1990. godine, sa muralima umetnika iz celog sveta. Prikazane su zanimljive političke i društvene teme, od kojih su mnoge i danas zabrinjavajuće relevantne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefan (@stefwehn)

Barselona, Španija

Preskočiti: Park Gvelj

Fotografije čuvenog parka i šarenolikih zaobljenih balustrada videćete svuda – od naslovnih strana vodiča, preko putopisnih članaka do Instagrama. Međutim, kada se popnete do kapija na severu grada, ne zaboravite da za ovaj živopisni kutak morate da čekate u redu i platite ulaz. Takođe, na drugim mestima u gradu se mogu videti mnogo značajnija i veća Gaudijeva dela.

Umesto toga: Kuća Visens

Za ljubitelje Antonija Gaudija bolje je da odvoje novac za neka od desetak drugih mesta u gradu, gde su mnogo impresivnije građevine, a i bliže su centru grada. Jedna od manje poznatih, samim tim i sa manje gužve, je prva Gaudijeva veća zgrada u Barseloni – kuća Visens. U pitanju je šarmantna kuća sa elegantnim vrtom sagrađena 1885. godine u živahnom katalonskom stilu.

Italija

Preskočiti: Krivi toranj u Pizi

Ako nemate žarku želju da napravite fotografiju na kojoj “držite” Krivi toranj, onda možete i da preskočite posetu ovoj atrakciji. Imajte na umu da na fotografijama izgleda mnogo nagnutije nego u prirodi. Osim toga, ukoliko platite da biste se popeli na vrh, čekaćete najverovatnije satima. Nakon toga sledi uspon od 300 stepenica i pogled na grad i ravničarsku prirodu.

Umesto toga: Dva tornja u Bolonji

Ako vas zanimaju nagnute građevine, u Pizi ih ima još. Nagnuti tornjevi se zapravo mogu naći po čitavoj Italiji, od majušnih sela do velikih gradova. Prelepa Bolonja, dva sata od Pize, nema jedan, već dva nagnuta tornja, koji su još i stariji od onog u Pizi. Smešteni su jedan pored drugog, a jedan od njih, toranj Azineli, najviši je krivi toranj na svetu sa 97,2 metra. Ulaz je nešto povoljniji, a i gužve su znatno manje. I ovde vas čeka popriličan uspon od 498 stepenica do vrha. Mešutim, nakon toga ste nagrađeni pogledom na krovove od terakote, tornjeve Bolonje i šumovite Apenine na obodima grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Euromaxx (@dw_euromaxx)

Amsterdam, Holandija

Preskočiti: Četvrt crvenih fenjera (De Valen)

Četvrt prepuna kiča, pijanih turista, deprimiranih žena u izlozima i sumnjivih dilera. U ovim ulicama nema ničega uzbudljivog. Za mnoge je ovo jedna od najdepresivnijih četvrti ovog tipa u Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shripal (@shripal.modi)

Umesto toga: Četvrt “Devet ulica”

Teško je otići bilo gde u ovom fascinantnom gradu prepunom kanala i ne biti očaran njime (sa izuzetkom prethodno pomenute četvrti). Ako nemate puno vremena, a želite da vidite raskošne kuće na kanalima, šarmantne prodavnice, restorane i barove, krenite pravo u četvrt “Devet ulica”. Osim svega pomenutog, blizu ste kuće Ane Frank kao i glavne železničke stanice (Centraal). Probajte gaudu, uzmite pivo i grickalice u nekom od prijatnih, starih barova i uživajte u pogledu na kanal.

Delft gradovi Holandije
PROČITAJTE I…

Bajkoviti gradovi Holandije, I deo

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
11Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *