Saveti – Preporuka lokalaca - ovo su omiljene italijanske destinacije Italijana – Travel Magazine

Preporuka lokalaca – ovo su omiljene italijanske destinacije Italijana

Preporuka lokalaca – ovo su omiljene italijanske destinacije Italijana

Italijani vole da uživaju, pa sami tim i da odmaraju. Svakog avgusta, veći deo zemlje se „isključuje“ i upućuje ka plažama ili planinama. Restorani se zatvaraju, čitave kancelarije aktiviraju kolektivne godišnje odmore sa uključenim automatskim odgovorima, a nacija diše ujednačeno. Jedino što Italijani vole više od avgusta u ležaljkama, jeste odmor baš u italijanskoj ležaljci. Međutim, iako Italijani najviše vole da letuju unutar svoje zemlje, oni ne idu na mesta gde ide većina stranih turista.

Italijanski odmori se baziraju na drugačijoj ruti od uobičajene mreže umetničkih gradova, toskanskih brda i divlje Sicilije. Dok ste vi tamo, oni istražuju planinske livade, opuštaju se na divljim plažama, pare u toplim izvorima ili posećuju manje poznate gradove. Evo gde možete zateći Italijane na odmoru.

alberobello je gradic neobicnih kuca
PROČITAJTE I…

Alberobello – italijanski gradić iz bajke u kojem postoje najneobičnije kuće na svetu

Tuscia (Lacio)

Nazvano po drevnoj etrurskoj civilizaciji koja je ovde živela u predrimsko doba, ovo područje severnog Lacija, nekoliko sati severno od Rima, ima sve: brda, sela na liticama i svetlucava jezera. Selo Civita di Bagnoregio, jedan od najlepših italijanskih borghija (zidina), je njegova najpoznatija tačka. Smešten visoko na brdu između tri kanjona i sa samo 12 stalnih stanovnika, njegova nestvarna lepota dostupna je samo preko mosta, visokog 366 metara koji ide preko ponora. Prošavši vrata, možete se provući kroz uličice iz doba renesanse i oko ivice grada, koji je nekada bio mnogo veći – pre nego što su njegove spoljne ivice uronile u kanjon. Većina ljudi ostaje manje od sat vremena, ali svakako treba svratiti na ručak u Alma Civita, vrhunski moderan restoran u pećini koju su Etruščani izvajali pre više od 2000 godina.

Urbino (Marche)

U centralnoj regiji Marche, na istoku zemlje nalazi se Urbino, jedan od velikih italijanskih umetničkih gradova. U gradu je i ogromna Palazzo Ducale sa dva tornja, dvor vojvode Federika da Montefeltra, jednog od glavnih pokretača renesanse izvan Firence. Njegova prostrana palata sada je ogromna umetnička galerija u kojoj možete da vidite dela Pjera dela Franćeska, Botičelija i Rafaela.

U stvari, Rafael je rođen neposredno na ulici – njegov otac je bio Federikov dvorski slikar. U njegovom rodnom mestu možete videti ono za šta se kaže da je njegovo prvo umetničko remek-delo: Madona i dete, naslikano kada je imao samo 15 godina. Ali ovde nije sve u galerijama. Danas je Urbino živahni univerzitetski grad, pa možete da se pridružite studentima na kreši (navlažen somun, napunjen bilo čime, od blitve do šunke i sira), dok gledate na krovove terakote i zgužvane brežuljke iza parka Parco della Resistenza, zeleni prostor ispod srušenog srednjovekovnog zamka.

Marema (Toskana)

Poznati Rimljani vole svoje vikende da provode na južnom delu toskanske obale. Ovde ćete naći prelepe plaže, dramatične gradove na vrhu kanjona i izvrsnu hranu i piće. Ako je leto, posetite plažu Monte Argentario ili lutajte oko Capalbio-a, brdskog grada koji ima impresivne poglede na obalu. Na sat vremena, u unutrašnjosti vam je Pitigliano, dramatično postavljen na ivici kanjona, čije su kuće isklesane od same stene. Grad je poznat kao italijanski „Mali Jerusalim“ po svojoj jevrejskoj zajednici koja datira iz 16. veka.

Zapadno od Pitigliana skoknite do zadnjeg dela Monte Amiata, uspavanog vulkana koji se nadvija nad južnom Toskanom i stići ćete do spektakularnih toplih izvora na Saturniji. U Cascate del Mulino, voda šiklja niz uspavane kaskade, formirajući prirodne kade, dok Terme di Saturnia, imaju bazen unutar kratera, a voda ide pravo iz izvora.

Alpe di Siusi (Južni Tirol)

Kada se avgust zakotrlja, Italijani imaju dve mogućnosti: plažu ili planinu. A gore u Dolomitima nalazi se Alpe di Siusi, predeo talasatih zelenih livada. Toliko je van ovog sveta da vam se čini kao filmski set – naročito ako se usred svega toga zadržite u Adler Lodge Alpe, zapanjujućem modernom hotelu, smeštenom na brdu sa otvorenim infinity bazenom koji gleda u planinski masiv. Pratite zvuk kravljih zvona do malge (planinarske farme) udaljene nekoliko minuta hoda za domaće meso, sir i palačinke.

Camogli (Ligurija)

Kada je u Cinque Terre-u nesnosna gužva, a Portofino prebukiran, Italijani se upute u Camogli, potcenjeni deo ligurske obale. Okružen šumovitim brežuljcima, sa kućicama u boji slatkiša nanizanim duž šljunkovitog zaliva, Camogli je klasična italijanska rivijera, koja i dalje zadržava osećaj prošlosti. Grand hotel Cenobio dei Dogi nalazi se na samom ulazu u zaliv, sa terasama nadvijenim nad vodom. Grad je divan za skitnju, ali naš savet je da se popnete do utvrđenja iz 13. veka, Castella della Dragonara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antonino (@z__anto)

Lepi Portofino, Santa Margherita Ligure i Rapallo nalaze se na pola sata vožnje, ali nijedan vas neće vratiti u prošlost kao Camogli. Ne propustite restoran s morskim plodovima Da Paolo koji preporučuje Michelin, ili ako zaista volite ribu, posetite Sagra del Pesce (riblji festival) u maju, kada gradski ribari u ogromnoj kuhinji kuvaju dnevni ulov u ogromnom tiganju na rivi.

Capo Vaticano (Kalabrija)

Kalabrija „prst“ italijanske čizme, nema toliko posetilaca kao ostale regije Italije. Utoliko bolje za Italijane, koji masovno posećuju njene gradove, priobalne puteve u stilu Amalfija i mistične poglede na Siciliju preko vode. Upravo su plaže oko Capo Vaticano glavni letnji pik Italijana. Okružene visokim liticama i zelenilom, peščane uvale su mali raj regije. Nisu dobro označene, pa da biste ih pronašli, krenite na zapad od Ricadija i pratite znakove do kampova na plaži. Dok ste u blizini, ne propustite Pizzo, dom tartufa – italijanskog legendarnog deserta od kuglica od čokolade i lešnika punjenih rastopljenim čokoladnim sosom. Obližnji grad Tropea takođe je biser obale. Ovde ćete pronaći beskonačnu stazu uskih ulica i baroknih palata koje se naglo završavaju na ivici litice, iza koje se nalazi stena, a na vrhu nje crkva.

Pantelerija

Bliže Tunisu nego obali Italije, ovo ostrvo ovalnog oblika na jugozapadnoj obali Sicilije je mesto gde Italijani (posebno sa  A-liste) dolaze da se osame. Telefonski signal je oskudan, najbolji restorani su barake na plaži, a umesto luksuznih hotela postoje dammusi – tradicionalne kuće s belim kupolama. Ovde se malo šta može uraditi, ali upravo u tome je poenta! Glavni put, koji zaobilazi ostrvo, dovešće vas do malenih uvala i plaža na kojima se topli termalni izvori dižu sa dna mora. Sve uvale su stenovite, ali ako želite pesak, uputite se prema unutrašnjosti do Specchio di Venere ili Mirror of Venere, svetlog tirkiznog jezera termalnih voda bogatih sumporom koji se nalazi u starom vulkanskom krateru.

Salento (Apulija)

Stranci obožavaju Apuliju – „petu“ italijanske čizme, zbog njenih slatkih ribarskih sela od belog kamena južno od Barija i kamenih kuća zvanih trulli, u lepom Valle d’Itria. Ali ako nastavite prema jugu doći ćete do uspavanog poluostrva Salento. Obala je takođe izvanredna. Na istočnoj strani je dramatičan niz litica sa prirodnim čudesima poput pećine Zinzulusa, ispunjene stalaktitima i stalagmitima. U međuvremenu, zapadna obala ima neke od najlepših plaža u Italiji. Plaža Pescoluse je tako poznata kao italijanski Maldivi, zahvaljujući prozirnoj vodi.

Italija ima brojna predivna ostrva koja nisu turistički eksploatisana
PROČITAJTE I…

Najlepša italijanska ostrva bez gužvi

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
283Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *