Qiddiya, Saudijska Arabija - Budućnost turizma? – Travel Magazine

Qiddiya, Saudijska Arabija – Budućnost turizma?

Qiddiya, Saudijska Arabija – Budućnost turizma?

Saudijska Arabija je prošle godine pokazala rešenost da podstakne dolazak turista, uvodeći prvi put u istoriji ove zemlje turističke vize. Kako bi diversifikovala svoju privredu i izvore prihoda, država je usvojila plan Saudi Vision 30. U okviru njega, nalazi se i megaprojekat Qiddiya.

Prema zvaničnim podacima, Saudijci na zabavu u inostranstvu (posebno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima) godišnje troše 30 milijardi dolara. Država smatra da bi izgradnjom sopstvenih zabavnih sadržaja svoje stanovnike animirala da taj novac ostave u zemlji. Postavljen je i ambiciozan cilj – privlačenje 17 miliona stranih posetilaca.

Qiddiya je lokalitet udaljen samo 40km od centra Rijada. Državna kompanija Qiddiya Investment Company ove godine je počela da radi na realizaciji megaprojekta. U okviru njega, planirano je pet manjih projekata, koji uključuju izgradnju rizorta, tematskih parkova i urbanog centra.

Već je potpisan ugovor sa velikom saudijskom građevinskom firmom Abdul Ali Al Ajmi, i ona počinje da radi na izgradnji urbanog centra i rizorta. Projekat obuhvata ukupnu površinu od 334 km2.

Prva faza megaprojekta trebalo bi da uposli 17.000 ljudi i biće završena do 2023. godine. Kao centralna tačka projekta Saudi Vision 2030, Qiddiya ima veoma važnu ulogu. Posetioci će imati priliku da uživaju u sportu i wellness-u, prirodi, tematskim parkovima i atrakcijama, umetnosti i kulturi. Planirana je izgradnja tematskih parkova namenjenih zabavi čitave porodice, sportskih arena u kojima će se održavati međunarodna takmičenja, prostora za održavanje koncerata i zabavnih sadržaja, staza za moto-sport, biciklističkih i hajking staza za ljubitelje prirode.

Sadržaji Qiddiya-e

Centralni deo Qiddiya-e čini rizort. U njegovom središtu je distrikt u kome su smešteni zabavni sadržaji, restorani i prodavnice, na površini od 15 hektara. Distrikt okružuju glavne atrakcije Qiddiya-e.

Glavna zvezda je tematski park Six Flags Qiddiya, koji bi trebalo da bude najveći zabavni park na svetu kada bude završen 2023. godine. Svi sadržaji, vožnje i atrakcije osmišljeni su ekskluzivno za Six Flags Qiddiya park. On će pokrivati površinu od 32 hektara i imaće 28 vožnji i atrakcija podeljenih u šest tematskih oblasti: City of Thrills, Discovery Springs, Steam Town, Twilight Gardens, Valley of Fortune i Grand Exposition. U centralnom delu parka je Citadela, inspirisana dizajnom tradicionalnih beduinskih šatora.

Vodeni park u svom sklopu ima hotel i namenjen je zabavi porodica sa decom.

Speed park je posvećen ljubiteljima brzine i osim staza za trku, sadržaće i prodavnice auto-moto opreme i slične sadržaje, kao i tematski luksuzni hotel.

Urbani centar je izdvojen i u njemu je planirana izgradnja rezidencijalnog i poslovnog prostora. Ovde će biti smešten i sportski stadion sa 20.000 mesta, arena sa 18.000 sedišta, centar za vodene sportove i dvorana za velike sportske događaje. Planirana je i izgradnja multiplex bioskopa i kulturnog centra sa 2.000 sedišta. U okviru rezidencijalnog dela biće izgrađena velika džamija, privatna škola, bolnica i luksuzne vile. Tu je i luksuzni golf-rizort, koji osim terena za golf ima i luksuzni spa centar.

Zanimljivo je da je Qiddiya planirana kao grad koji nikada ne spava i čiji sadržaji i aktivnosti su dostupni 24 časa dnevno.

Pročitajte više o uvođenju turističke vize za Saudijsku Arabiju, ali i o znamenitostima ove zemlje. Saznajte kako izgleda halal odmor.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X