Saveti – Ramazan u Dubaiju: saznajte, iskusite, uživajte – Travel Magazine

Ramazan u Dubaiju: saznajte, iskusite, uživajte

Ramazan u Dubaiju: saznajte, iskusite, uživajte

Ramazan je deveti mesec islamskog lunarnog kalendara. Ove godine je započeo 2. aprila, a završava se 2. maja. Njegovi stvarni datumi u gregorijanskom kalendaru variraju od godine do godine. Oni se određuju islamskim lunarnim kalendarom, a sve prema tome kako se uočava mesec.

Svake godine, Ramazan označava početak jednog vremena velike duhovne i socijalne svesnosti. To je najsvetiji period godine za muslimane širom sveta. Stoga muslimani širom sveta koji poštuju ovaj sveti mesec to iskazuju time što poste, što se mole, čineći dobra dela i provodeći vreme sa svojim voljenim.

Spiritualna putovanja
PROČITAJTE I…

Spiritualna putovanja koja donose preobražaj

Kako se slavi

Značajan period Ramazana je dnevni post. Sledbenici se suzdržavaju od uzimanja svake vrste hrane i napitaka tokom dnevnih časova odnosno tokom trajanja dnevnog svetla. Dnevni post započinje nekim jelom, i to pre nego što sunce izađe, pre zore, a naziva se još i Sahur ili Suhur. Period posta se završava jelom koje se naziva iftar i koje se uzima čim sunce zađe. Tokom Ramazana, „useljava“ se osećaj duhovnosti, usporavaju se poslovne aktivnosti, a u centar pažnje dolaze porodični odnosi.

Ovo, takođe, služi i kao jedno oportuno, korisno vreme za one koji nisu Muslimani, a koji mogu da saznaju više o Islamu, o njegovoj tradiciji i o tome kako Islam promoviše empatiju, sažaljenje, bratstvo, milosrđe i duhovnost.

Ramazan

Radno vreme tokom Ramazana

Dok bi prodavnice sa istorijskim artefaktima i restorani trebalo da budu zatvoreni tokom dnevnog dela Ramazana, Dubai je potpuno otvoren, a radno vreme tržnih centara i objekata za prodaju hrane se šta više produžava i posle ponoći da bi se hranom snabdeli oni koji žele da se druže sa porodicom i prijateljima posle zalaska sunca. Turisti koji traže uživanje u čuvenim nedeljnim jelima Dubaija, tipa ‘branč’ (ponuda hrane u periodu od sredine jutra do poslepodneva) ili koji žele da posete razna ključna mesta u okolini grada biće, takođe, u mogućnosti da to ostvare.

Ramazan

Ramazanski bajram – ID AL FITR

Kada se Ramazan privede kraju, svečanost Ramazanskog bajrama označava kraj svetog meseca. Ove godine, očekuje se da taj događaj bude 2. maja 2022. godine.

Greske koje biste trebali da zaobidjete prilikom posete Dubaiju
PROČITAJTE I…

Greške koje bi trebalo da izbegnete prilikom posete Dubaiju

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
18Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *