Razmislite o Boliviji ako ste ljubitelj vina …
Pre osam godina u Montevideu u Urugvaju održano je takmičenje koje je podrazumevalo „slepu“ degustaciju vina. Učesnici su probali tanat vina napravljena od uvoznog grožđa iz Francuske, ne znajući o kojim vinarijama je reč. Neočekivani pobednik: bolivijsko vino.
Bila je to prva velika zlatna medalja u istoriji Bolivije, a Ramon Eskobar, bolivijsko-američki suosnivač Chufli Imports-a, poznatog po bolivijskom vinu i alkoholnim pićima, smatra da je to bio šok za sve, a posebno za sudije!
„Bio je to takav šok, da nisu hteli da dodele medalju bolivijskoj vinariji sve dok nisu sami otišli tamo i bili sigurni da je zaista vino napravljeno u Boliviji.“
Vino Juan Cruz otvorilo vrata sveta svim bolivijskim vinarijama
Nagrađeno je vino Juan Cruz iz bolivijskog vinograda Aranhues iz 2012. godine. Upravo od tada, po Ramonovom mišljenju, bolivijsko vino je počelo da dobija zasluženo priznanje kako u zemlji tako i u inostranstvu. Od tada su pohvale i međunarodna pažnja samo dolazili na adresu bolivijskih vina.
„U Boliviji raste poštovanje bolivijskog vina, kao i činjenica da je visokokvalitetno, svi Bolijavci moraju da budu ponosni na naš uspeh“, kaže Eskobar. „Kao i mnoge zemlje u razvoju, tužna je stvarnost da ljudi ne povezuju kvalitet sa sopstvenom domaćom robom—oni žele da uvoze evropske ili strane brendove—i mislim da to polako počinje da se menja u Boliviji.”
Rakija singani, nacionalni duh zemlje, i dalje je mnogo više konzumirana, izvezena i integrisana u svakodnevni život, ali videti lokalna vina na stolovima izvan vinskih regiona zemlje je pomak koji je Eskobar primetio. Samo pre pandemije, Chufli je snabdevao devet restorana sa Michelinovim zvezdicama u Sjedinjenim Državama sa bolivijskim vinima.
Cela Južna Amerika je podneblje na kojem se prave vrhunska vina
Argentina i Čile odavno su poznati po svojim Malbecima i Cabernet Sauvignonima, a Urugvaj i Bolivija su se poslednjih godina prikrali kao neupadljiva alternativa pomenutim zemljama, nudeći sjajna tanat vina. Ali pre pandemije, sve više i više ljubitelja vina obraćalo je pažnju na Boliviju kao vinsku destinaciju koja proizvodi vrhunska vina.
„Visina je znak bolivijskog vina i zato se toliko ističe“, objašnjava Eskobar. „Vinogradi u Napi su na oko 1000 metara nadmorske visine; u Burgundiji, vinograd je tek na oko dva ili 300 metara nadmorske visine, a u Boliviji vinograd počinje na visini od 5200 metara iznad nivoa mora. Dakle, govorimo o potpuno drugačijoj klimi u kojoj sunce sija mnogo jače, vazduh je lakši, a kada sve to uzmete u obzir, grožđe se zaista menja.“
Tanat je najpoznatija sorta u Boliviji
Iako je bolivijska vinska industrija mnogo manja od svojih komšija—njene vinske regije čine samo jedan do dva procenta Argentine.
„Da je jedan od četiri odrasla Amerikanca pio čašu bolivijskog vina godišnje, izveli bismo 3.000 ljudi iz siromaštva u Boliviji“, kaže Eskobar, pozivajući se na rezultate analize koju je sproveo njegov tim. „Da su samo dve od svakih 1.000 boca vina uvezenih u Sjedinjene Države iz Bolivije, to bi spasilo 1.000 ljudi iz siromaštva.“
Tri bolivijske vinske regije istakle su se do sada. Dolina Chinti koja izgleda kao vinograd u Velikom kanjonu, sa imanjima koja dotiču reku koja se uliva u nju. U Tarichu, glavnom vinskom regionu zemlje na jugu sa najvećim brojem vinograda, malo je sušnija klima. Zatim, u boemskom selu Samaipata, u dolini Santa Cruz, putnici mogu da pronađu sjajna mesta za uzgoj grožđa pre nego što krenu ka Amazonu.
„To je jednostavno neverovatno, jer možete skupljati grožđe, piti vino u vinogradu, a zatim, nakon 20 minuta vožnje, vi ste u tropskoj kišnoj šumi, kod vodopada. To ne možete učiniti u vinskoj zemlji nigde drugde na svetu.”
Skorašnji komentari