Saveti – Santorini ili Mikonos - pitanje je sad – Travel Magazine

Santorini ili Mikonos – pitanje je sad

Santorini ili Mikonos – pitanje je sad

Santorini i Mikonos su dva najpoznatija i najposećenija ostrva u Grčkoj. Oba se nalaze u Egejskom moru i pripadaju Kikladima, grupi koja se može pohvaliti sa preko 20 ostrva. Iako su oba sama po sebi lepa, postoje ključne razlike koje treba imati na umu prilikom izbora ostrva koje ćete posetiti.

Grčka sela koja treba posetiti
PROČITAJTE I…

Grčka sela koja treba posetiti

1. Lokacija i udaljenost

Ostrva su toliko popularna da na svakom postoji aerodrom koji cele godine ima letove sa grčkog kopna, posebno iz Atine. Osim toga, tokom letnje sezone na njih sleću i čarter letovi iz nekoliko evropskih destinacija.

Do oba ostrva se, takođe, može doći i trajektom iz atinske luke Pirej. Međutim, Santorini je dalje i putovanje traje između 5 i 8 sati. Dužina zavisi od toga da li se vozite sporijim ili brzim trajektom. Mikonos je udaljen 2,5 do 6 sati, opet u zavisnosti od brzine trajekta.

Savet: Vredi napomenuti da sporiji trajekti mogu biti zanimljiv deo doživljaja sa putovanja, jer na njima ima različitih sadržaja, poput restorana i prodavnica. Osim toga, možete se i šetati palubom i uživati u vožnji. Brži trajekti, ponekad hidrogliseri, znače da ćete jednostavno sedeti u svom sedištu tokom celog putovanja.

2. Plaže

Ukoliko ste u potrazi, pre svega, za savršenim plažama, Mikonos je pravi izbor.

Na ostrvu se može naći mnoštvo zlatnih peščanih plaža koje odgovaraju različitim ukusima. Treba napomenuti da Mikonos ima reputaciju ostrva za zabave, te ako želite mir, držite se dalje od Rajske plaže (Paradise beach) – 6,5 km južno od glavnog grada ostrva. Umesto toga, iznajmite automobil i uputite se ka plaži Lia (15 km istočno od prestonice) ili Fokos (13 km severoistočno od prestonice). Neke plaže su potpuno nekomercijalizovane, ali sa savršenim zlatnim peskom i kristalno čistom vodom.

Suprotno tome, Santorini nema bele peščane plaže koje se obično povezuju sa Grčkom. Budući da je vulkansko ostrvo, očekujte da ćete naći crni i crveni pesak i stene, poput Crvene plaže (Red beach) sa crvenim stenama. S obzirom da je plaža mala, znači da u sezoni ume da bude krcata, a pristup do nje je peške sa parkinga na vrhu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @golden_hours_moments

Savet: Ako planirate da dosta vremena provedete na plažama Santorinija, a volite ronjenje, ovo je pravo mesto za vas. Ovde vas čeka obilje fascinantnih podvodnih stenovitih formacija. Zato obavezno ponesite cipele za vodu ili vodootporne sandale. Crvena plaža se nalazi u blizini arheološkog nalazišta Akrotiri iz bronzanog doba, mesta vrednog uključivanja u jednodnevni izlet.

3. Zanimljivi lokaliteti

Grčka je prepuna drevnih mesta koja vredi posetiti, a ostrva nisu izuzetak. Mikonos se može pohvaliti čudesnim ostrvom Delos, pod zaštitom UNESCO-a. Delos je udaljen oko 40 minuta vožnje brodićem od obale Mikonosa, a jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta u zemlji. Prema mitologiji, Delos je rodno mesto blizanaca Artemide i Apolona. Ostrvo je posvećeno antičkim bogovima sa mnoštvom izloženih artefakata i malim muzejom.

Savet: Na Delosu nije moguće ostati, tako da je jutarnje putovanje bolje kako biste izbegli vrućinu tokom dana. Ovde nema puno hladovine, a kantina u muzeju je poprilično skupa, tako da je dobro poneti sa sobom nešto hrane i vodu. Ne zaboravite kremu za sunčanje i šešir.

Santorinijeva slava se sigurno može pripisati njegovim vulkanskim ostrvima. Posebno je zanimljiv zaliv Ajos Nikolaos, na malom ostrvu od crnih stena Nea Kameni. Zaliv je okružen terapeutskim sumporno žutim vodama i toplim izvorima. Još jedno zanimljivo malo, a nenaseljeno ostrvo iz Santorini grupe je i Palea Kameni, koje takođe ima tople izvore.

Savet: Krenite brodom od Santorinija do Nea Kamenija i 20-minutna šetnja krajolikom nalik površini meseca dovešće vas do kratera vulkana koji se puši. Krenite ujutru ili kasno popodne, jer je ovde izuzetno toplo.

Podelite ovaj članak...
213Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *