Saveti – Saveti za duga putovanja sa mačkom – Travel Magazine

Saveti za duga putovanja sa mačkom

Saveti za duga putovanja sa mačkom

Da li planirate dugo putovanje automobilom sa svojom mačkom? Jeste li pomalo zabrinuti kako će vaš mačji prijatelj podneti takvo putovanje? Naravno, vaša maca verovatno ne bi volela da putuje ako to nije nužno, stoga razmislite je li neophodno da je povedete sa sobom. Iako su mačke ljubitelji doma, mogu poći s vama na duže putovanje automobilom – sve dok ste dobro pripremljeni!

World Cat Finder donosi nekoliko korisnih saveta za duga putovanja na koja ćete povesti svoju mačku.

Smestaj preko Airbnb
PROČITAJTE I…

Kada rezervišete smeštaj preko Airbnb-a, vodite računa o…

Budite spremni!

Priprema je važna! Mnogo je stvari koje su potrebne vašoj maci kako bi bila sretna na putovanju, uključujući udobnost u svom kavezu i autu, ako tako putujete. Pre nego što krenete na zajedničko putovanje:

Odaberite kvalitetan prenosni boks

Biće vam potreban udoban boks u kojem će vaša maca putovati. Proverite je li kavez prave veličine za vašu mačku – ne premalen da se uopšte ne može pomaknuti, niti prevelik da bi se osećala izložena.

Rano upoznajte macu s putnim boksom

Pre vašeg putovanja, pobrinite se da se vaša maca navikne na svoj kavez. Upoznajte je s tim pre nego što krenete na put, potičući je da uđe i istražuje – s otvorenim vratima – stavljajući unutra njeno omiljeno ćebence, igračke i poslastice. Vaš će se ljubimac tada osećati kao kod kuće i biće srećniji što je u svom kavezu kada dođe vreme za putovanje.

Planirajte svoje putovanje unapred

Planirajte svoju rutu i pobrinite se da uključite mnogo mesta za zaustavljanje, tako da svoju mačku možete pustiti iz boksa na kratke pauze, dopuštajući joj da protegne noge, i iskoristi priliku za obavljanje nužde.

sa mackom - u koferu

Za dodatnu sigurnost koristite povodac

Mačji povodac je odlična ideja za dodatnu sigurnost. Sa povocem vaš će ljubimac biti dodatno osiguran.

Ponesite posudu za obavljanje nužde

Vaša mačka će možda trebati obaviti nuždu ako je putovanje dugo! Posuda za obavljanje nužde koja se lako može koristiti je obavezna za duga putovanja. Stavite je na prikladno mesto za svoju mačku.

Nemojte hraniti svoju macu dok putujete!

Nemojte hraniti svoju mačku 5-6 sati pre nego što krenete na putovanje. To će vam pomoći da sprečite mučnine koje će završiti vrlo neugodnim putovanjem za sve!

Proučite svoje odredište

Odaberite odredište koje prihvata kućne ljubimce ako idete na odmor i osigurajte smeštajni objekat koji će pomoći da se vaša mačka oseća kao kod kuće.

Potrepštine

Spakujte sve zbog čega će se vaš mačji prijatelj osećati kao kod kuće – uključujući posude za vodu/hranu, ćebence, igračke, pa čak i njihov omiljeni stub za grebanje.

Putovanje automobilom

Kako planirate da putujete? Postoje različiti načini za dolazak na odredište, a vaš ljubimac može putovati sa vama automobilom, avionom ili vozom! Većina putuje automobilom, te su ovo najbitniji saveti kako bi to putovanje prošlo sigurno i bezbolno.

Čuvajte mačku na sigurnom

Uverite se da je kavez pričvršćen sigurnosnim pojasom na zadnjem delu automobila. To će sprečiti nagle pokrete i zaštititi vašu macu prilikom promena smera i naglog kočenja. Nikada nemojte dopustiti da se vaša mačka slobodno šeta u autu dok vozite – to je opasno i može omesti vozača i uzrokovati nesreću.

Uzmite u obzir temperaturu

Održavajte dobru cirkulaciju vazduha oko kaveza i izbegavajte da ostavljate automobil na suncu. Zapamtite da vaša mačka ima dlaku i neće moći lako da se rashladi! Ako putujete po vrućini i nemate klimu u autu, ponesite pakete leda, zamotajte ih u peškir i stavite ih oko kaveza kako bi vašoj maci bilo prijatno.

Održavajte svog ljubimca hidriranim

Proverite imate li dovoljno vode na raspolaganju jer putovanje može uzrokovati dehidraciju koja može biti opasna po život!

Pravite pauze

Pravite pauze ako putujete daleko i ne zaboravite zatvoriti sva vrata i prozore ako mačku puštate iz kaveza dok je zaustavljena – ona može da trči brže nego vi! Međutim, ako ih želite na kratko pustiti iz automobila, možete koristiti mačji povodac kako biste ih mogli malo prošetati pre nastavka putovanja. Budite sigurni da nikada ne ostavljate svoju mačku samu u autu.

sa mackom u hotelu

Kada stignete na odredište

Nakon što ste konačno stigli na svoje odredište, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pomogli svojoj mački da se smesti i opusti.

Proverite je li soba sigurna za mačke

Uvek obavestite svoje domaćine pre odlaska da dovodite kućnog ljubimca, kako bi bili sigurni da je sve u sobi prikladno. Pre otvaranja kaveza proverite je li soba sigurna za mačke. Postavite svoje potrepštine za mačku i održavajte prostoriju tihom i mirnom dok dopuštate svojoj mački da istražuje.

Dajte joj vremena

Vaša maca bi mogla biti malo nervozna nakon dugog putovanja i nerado izlaziti iz kaveza. Važno je svom ljubimcu dati vremena da se prilagodi, izađe svojim tempom i istraži novo okruženje. Pobrinite se da u blizini ima nekih poznatih predmeta – poput omiljenih igračaka ili njihovog kreveta. Ako je moguće, dajte svom ljubimcu mogućnost da ostane u krevetu ili u kavezu dok vas nema. Dajući im tu mogućnost, daćete im osećaj da imaju kontrolu!

Postavite prostor za nuždu

Stavite posudu za obavljanje nužde u blizini kako bi je vaš ljubimac mogao lako pronaći. Redovito čistite posudu kao i kod kuće. Takođe, trebalo bi držati hranu i vodu na drugom mestu.

Pazite na svog ljubimca

Uvek pazite na svoju mačku i pustite je da slobodno luta samo ako ste uvereni da ne može pobeći u nepoznato područje.

Pokušajte se držati rutine

Rutina pomaže vašoj mački da se oseća sigurno. Pokušajte održavati rutinu svoje mace što je više moguće – kao što su vreme hranjenja i igranja. Ako ponovo putujete, svakako nahranite svog ljubimca samo kada je vreme za obrok kako biste ograničili bilo kakvu mučninu tokom putovanja.

Autor teksta je Davor Bobek.

Apulija Road Trip
PROČITAJTE I…

Četiri dana u bajkovitoj Apuliji – road trip putovanje za prave hedoniste

Ostale zanimljive savete pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Moja supruga ne ide nigde na putovanje bez macke cak kad smo se selili trazila je od Pro Move agencije za selidbe da je posebno prebace u novi stan.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *