Saveti – Saveti za rentiranje vozila – Travel Magazine

Saveti za rentiranje vozila

Saveti za rentiranje vozila

Rentiranje automobila na odmoru može da bude veoma važna stavka u putnom budžetu. Ali možete da uradite nekoliko jednostavnih stvari kako biste ovu uslugu obezbedili po povoljnijoj ceni.

Pre svega, odaberite pametno klasu automobila, a takođe, bukirajte što više možete unapred. Ovako ćete ne samo dobiti bolju cenu, već i veći izbor automobila. Kada bukirate u poslednjem času, može se desiti da onog što ste želeli u tom periodu uopšte nema. Ako vam je hitno, moraćete da napravite (obično znatno skuplji) kompromis.

Takođe, uporedite cene u više rent a car kuća za istu klasu vozila u datom periodu. Potrudite se da odaberete ponudu koja nema nikakvih skrivenih troškova.

Uslovi za rentiranje vozila

Pre rentiranja se dobro informišite koji su uslovi za iznajmljivanje vozila. Osim obaveznih uslova (u našoj zemlji možete rentirati vozilo samo ako ste aktivni vozač više od tri godine i imate više od 21 godine), rent a car kuće mogu da propišu i svoje, dodatne uslove. Tako mnoge luksuzna vozila ne izdaju osobama koje voze kraće od 10 godina. Proverite šta će vam sve trebati od dokumenata (vozačka dozvola, pasoš, zeleni karton i ovlašćenje koje vam obezbeđuje rent a car kuća) i koliki depozit morate da podnesete (obično sredstva sa platne kartice, ali nekada i gotovina). Ukoliko planirate da obilazite više zemalja rent a car vozilom, o tome morate obavestiti rent a car agenciju.

Pre rentiranja se dobro informišite koji su uslovi za iznajmljivanje vozila

Foto: Dayron Villaverde from Pixabay

Ako putujete sa malim detetom, proverite da li besplatno dobijate i auto-sedište za decu. Ako planirate da pored vas još neko vozi kola, obavezno o tome obavestite rent a car agenciju, i pripremite podatke o toj osobi i potrebna dokumenta.

Proverite vozilo

Prilikom primopredaje vozila, važno je da zahtevate da predstavnik rent a car agencije sa vama zajedno izvrši inspekciju vozila. Ukoliko ima bilo kakvih vidljivih oštećenja spolja ili unutar automobila, obavezno to fotografišite i dokumentujte, kako kasnije ne bi vas smatrali odgovornim za štetu. Takođe je veoma važno da proverite da li je rezervoar pun. U većini slučajeva agencije klijentu predaju vozilo sa potpuno napunjenim rezervoarom. Ipak, nekada dolazi do propusta, i zaposleni zaborave da napune benzin. A od vas se očekuje da vozilo vratite sa punim rezervoarom. Zato ćete, ukoliko ne primetite ovaj propust, vi morati da platite nedostajuće gorivo.

Eventualna oštećenja

Što se tiče eventualnih oštećenja vozila tokom perioda rentiranja, ukoliko nema policijskog zapisnika o saobraćajnom incidentu, pun iznos štete plaćate vi. U slučaju da izazovete oštećenje vozila, plaćate učešće u kasko šteti. Ono obično iznosi od 5% do 10% vrednosti. Ukoliko šteta nije izazvana vašom krivicom, naravno, ne plaćate ništa.

Ovo ipak ne važi za slučaj da ste vozili pod uticajem alkohola, ili da je vozilom u tom trenutku upravljalo lice čije ime nije u ugovoru o najmu.

Ako vam se tokom perioda rentiranja desi kvar, rent a car agencija mora da vam obezbedi zamenu ili popravku u najkraćem mogućem roku.

Saznajte koji su najuzbudljiviji putevi Evrope. Ako ipak više volite da vas neko drugi vozi, ovi low cost autobusi povezuju evropske destinacije. Pročitajte više i o autobuskom prevozu u Jugoistočnoj Aziji.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
91Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *