Saveti – Sedam virtuelnih železničkih ruta koje će vas odvesti na put oko sveta – Travel Magazine

Sedam virtuelnih železničkih ruta koje će vas odvesti na put oko sveta

Sedam virtuelnih železničkih ruta koje će vas odvesti na put oko sveta

Ukoliko ste „posetili“ sve virtuelne muzeje, pa čak i nacionalne parkove sa svog kauča, verujemo da ćete poželeti i da se „provozate“ vozom kroz švajcarska sela ili grad Njujork.

Virtuelne železničke rute pružaju gledaocima šansu da umire um i vide nove pejzaže, koje mnogi ljudi nikada neće videti, čak ni posle karantina.

Osim toga, ne morate se brinuti o tome da li ste kupili kartu za ovo putovanje – samo si prelijte šolju čaja (ili napravite koktel koji odgovara odredištu) i „uskočite“ na odabrani voz.

1. Železnica Flam, Norveška

Ova ruta dužine 20 kilometara vodi vas od seoceta na obalama Aurlandsfjorda, pritoka Sognefjorda, sve do visokih planina Mirdal. Putovanje traje sat vremena

Uz put ćete proći slapove, duboke kotline, planine sa snegom i farme, dok posmatrate kako se vremenski uslovi menjaju sa sunca na kišu. Prema mnogima, ovo je najlepše putovanje koje možete da priuštite ako posetite zemlju fjordova.

2. Ruta Geibi Line do Fukuen Line, Japan

Za japansku železnicu govori se da je najtačnija i najbrža. To možete virtuelno istražiti dok putujete od stanice Hiroshima do stanice Fuchu na liniji Geibi Line do Fukuen Line. Pruga prolazi kroz planinsko područje Chugoku-a, pa očekujte da ćete videti zapanjujuće mostove i dugačke tunele koji prolaze kroz planine.

Japanska zeleznica vazi za najtacniju i najbrzu

Foto: Taewoo Kim from Unsplash

3. Železnica Bernina, od Švajcarske do Italije

Putovanje započinje u St. Moritz-u (Švajcarska), i završava u Torinu (Italija), a pruga je dobila naziv po planinskom prelazu Bernina, preko kog ide. Udobno se smestite u svoju fotelju, pripremite kapućino i gledajte kako voz prolazi kroz slikovita sela, pored vrtoglavih litica i blistavih plavih reka i jezera.

Uz put ćete srušiti nekoliko rekorda – doduše virtuelno, kao što je najviši železnički alpski prelaz u Evropi. Ova pruga se inače smatra za najlepšu u Evropi, te nije loše ukoliko se samo za nju odlučite.

4. Železnica Beograd – Bar, od Srbije do Crne Gore

Čuvena jugoslovenska pruga vodi vas na put do Bara, crnogorskog grada koji se nalazi na obali Jadranskog mora. Vaša virtuelna tura počinje upravo u Baru, potom prolazite kroz najduži tunel linije Sozina (6.170 m) i preko najvišeg železničkog mosta u Evropi.

Nakon prelaska kroz impozantni planinski region, završićete virtuelno putovanje u gradu Bijelo Polje – nakon 102 tunela i 96 mostova.

5. Obalna ruta Severnog Velsa, od Engleske do Velsa

Putovanje duž prelepe obale Velsa na vozu British Rail Class 175, vrsti dizel-putničkog voza koji se koristi u Velikoj Britaniji već 20 godina, predstavlja pravo uživanje.

Virtuelna ruta započinje u gradu Čester u Engleskoj i zatim ubrzava preko granice u Vels, prolazeći bujnom seoskom sredinom pre nego što se spusti na obalu i nastavi prema zapadu.

6. Ferrocarril Central Andino, Peru

Ova ruta smatra se jednom od najznačajnijih železničkih pruga na svetu. Ferrocarril Central Andino povezuje pacifičku luku Kalao (Callao) i prestonicu Limu sa mestima Huancaio i Cerro de Pasco.

Četvoronedeljno virtuelno putovanje započinje u Chosici i završava u blizini željezničke stanice Galera u Andima. U prvom delu, prelazite ogromni most Puente Carrion, dok drugi deo rute podrazumeva uspon od Matucane do San Mateo-a, najistaknutiji deo linije.

Treći deo vodi putnike preko mosta Puente Infiernillo, koji prolazi kroz uski kanjon sa visokim stenama sa obe strane; i na kraju, četvrti deo omogućava vam praktično putovanje kroz jedan od najvećih svetskih železničkih tunela.

7. Ruta 7 Express Line, Njujork, SAD

Ako ste pre za neko putovanje vozom kroz grad Njujork, ovaj videozapis podzemne željeznice, snimljen iz kabine brze linije 7 Express Line (Flushing Express) koja ide od Kvinsa do Menhetna, pruža vam jedinstveni pogled na NY.

Putovanje traje 40 minuta i podrazumeva uvid u podzemnu železnicu ali i onu spoljnu koja otkriva neke prelepe delove grada.

Pogledajte koja zemlja će dobiti najdužu pešačku stazu na svetu, kao i priču uza kineskog „novog puta svile“ koji će promeniti svet turizma. Saznajte i koje rekorde beleže virtuelne ture u doba korone.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
435Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *