Saveti – Šest filmova koji će vas teleportovati u Pariz – Travel Magazine

Šest filmova koji će vas teleportovati u Pariz

Šest filmova koji će vas teleportovati u Pariz

Pariz već decenijama prati glas jednog od najlepših i najromantičnijih gradova sveta, pa nas ne čudi što je često prvi pik za lokaciju na kojoj će se snimati neki ljubavni film.

Grad ljubavi, raskošne arhitekture, haute couture mode, ovekovečen je u hiljade i hiljade naslova sedme umetnosti.

Među najčešćim pariskim lokacijama našle su se obale Sene, čuveni Ajfelov toranj, romantični Montmart, veličanstveni Notr Dam i bajkoviti Luksemburški park.

Ukoliko poželite da se momentalno teleportujete u francusku prestonicu, sledeći filmovi će vam to omogućiti.

American in Paris – Amerikanac u Parizu (1951)

Ovaj film je možda i prva filmska asocijacija na pomen Pariza. Glavni junak je Džeri kog igra Džin Keli (Gene Kelly), veteran II svetskog rata, inače slikar koji pokušava da preživi u Parizu. Nakon što Džerijeve slike primeti bogata Milo, on dobija šansu da se proslavi… Film obiluje prelepim plesnim scenama koje su kreirane prema slikarskim platnima Lutreka, Van Goga i dr..

Funny Face  – Smešno lice (1957)

Jedan od onih prelepih filmova svima drage Odri Hepbern (Audrey Hepburn), režirao je Stenli Donen (Stanley Donen). Urađen prema istoimenom brodvejskom hitu, ovaj film je više mjuzikl nego romantična drama. Pored Pariza, u fokusu je i moda koju nosi Odri, igrajući sramežljivu blagajnicu iz knjižare. Nju će otkriti modni fotograf kog igra Fred Aster (Fred Astaire).

Moulen Rouge – Mulen Ruž (2001)

Možda i najbolji mjuzikl 21. veka smešten je u Pariz i 1899. godinu kada u francusku prestonicu dolazi engleski pesnik kog igra Juan Mekgregor (Ewan McGregor).

Već tada čuveni teatar Mulen Ruž važi za čarobno mesto u kojem je glavna čarobnica, plesačica Satin koju je maestralno odigrala Nikol Kidman (Nicole Kidman).

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain – Čudesna sudbina Ameli Pulen (2001)

Po mnogima, ovo je jedan od najlepših filmova koji je snimljen u Parizu. Za to je pored fenomenalne atmosfere grada i neobične priče, najviše zaslužna preslatka Odri Tatu (Audrey Tautou).

Odri glumi eksentričnu Ameli, devojku koja se trudi da na nesvakidašnje način usreći druge ljude. Prilikom usrećivanja drugih, desiće se i njoj neverovatna ljubavna priča.

Before sunset – Pre sumraka (2004)

Devet godina nakon flerta, koji je trajao svega 14 sati, Džez (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy) se ponovo sreću u Parizu. Imaju nekoliko sati da se prisete starih vremena pre nego im se putevi ponovo razdvoje. Vrlo fotogeničan film u kojem se radnja odvija sporo, a Pariz čini prelepu scenografiju ovog para.

Midnight in Paris – Ponoć u Parizu (2011)

Neobičan film Vudija Alena (Woody Allen) dešava se u Parizu, i to mahom u večernjim satima kada grad poprimi jednu posebnu atmosferu. U glavnim ulogama našli su se Oven Vilson (Owen Wilson) i Rejčel Mekadams (Rachel McAdams).

Oven glumi pisca koji pokušava inspiraciju za svoju knjigu da pronađe u srcu Pariza, maštajući o dvadesetim godinama prošlog veka, kada su u ovom gradu živeli Salvador Dali i Ernest Hemingvej.

Pročitajte zbog čega je Birmingem na svetskoj mapi filmskog turizma, kao i na koji način je film „Parazit“ uticao na turizam Seula. Saznajte i na kojim lokacijama je snimljena serija „The Witcher“.

Brojne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
255Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *