Saveti – Slatke destinacije za ljubitelje čokolade – Travel Magazine

Slatke destinacije za ljubitelje čokolade

Slatke destinacije za ljubitelje čokolade

Ljudi biraju destinacije iz raznih razloga – zbog odgovarajuće klime, cene, prirode, atrakcija, kulturnih sadržaja, blizine, posebnih događaja, nostalgije, itd. Ali nekada ih privuče nešto slađe, pa se na deleki put zapute zbog – čokolade.

Čokoladni turizam je veoma ozbiljna industrija, budući da turisti rado posećuju poznate čokolaterije, farme kakaa, muzeje posvećene čokoladi, a rado učestvuju i u slatkim degustacijama. Srećom, na svetu ima mnogo destinacija za ljubitelje čokolade, a mi vam predstavljamo samo neke od njih, koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za putovanje.

Švajcarska

Švajcarska je najočiglednija destinacija za ljubitelje čokolade. Mnogi poznati čoko brendovi nude obilaske fabrika uz koje dolazi i obilje informacija o proizvodnji, ali i isprobavanje uzoraka. Popularne ture organizuju Maison Cailler u Broku, Läderach u Biltenu i Camille Bloch u Kurtelariju.

Švajcarska je najočigjedniji izbor destinacije za ljubitelje čokolade

Foto: Christine Sponchia from Pixabay

Sveta Lucija

Karipsko ostrvo Sveta Lucija poznata je destinacija čokoladnog turizma. Turisti mogu da obilaze više farmi kakaa, tematske „čokoladne“ hotele, a ovde se obeležava i mesec čokoladnog nasleđa Svete Lucije.

Barselona, Španija

Barselona je sjajan grad za ljubitelje čokolade, i to ne samo zbog legendarnih ćurosa u čokoladnom sosu. U gradu postoji više čokoladnih tura, a popularna je i poseta Muzeju čokolade (Museu de la Xocolata). Ovde možete saznati mnogo zanimljivih činjenica o istoriji i proizvodnji čokolade i diviti se impresivnim čokoladnim skulpturama.

Herši, Pensilvanija, SAD

Herši je dom kompanije The Hershey Co. i ovde se nalazi fabrika čokolade, prodavnica Hershey’s Chocolate World, tematski park Hersheypark, hotel Hershey i njegov čokoladni spa, kao i brojne druge tematske atrakcije za ljubitelje čokolade.

Herši je dom kompanije The Hershey Co. i ovde se nalazi fabrika čokolade

Foto: Pexels

Bariloče, Argentina

San Karlos de Bariloče, ili samo Bariloče, je grad u Patagoniji poznat po alpskoj arhitekturi i proizvodnji čokolade. Glavnim ulicama nižu se čokolaterije i kafei, uključujući popularnu Mamuschka-u.

Beč, Austrija

Beč se može pohvaliti bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, ali i činjenicom da je ovde nastala raskošna i čokoladna saher torta (sachertorte). Možete je probati na više mesta u gradu, uključujući i čuveni Hotel Sacher.

Čokoladna saher torta je jedna od najpoznatijih bečkih atrakcija

Foto: Steffan Maurhoff from Pixabay

Oaksaka, Meksiko

Ljubitelji čokolade mogu da uživaju u kvalitetnim degustacijama širom Meksika, ali najbolju čokoladu naći će u regiji Oaksaka. Iako ovo nije glavna oblast za proizvodnju kakaa, njena gastronomska istorija zasnovana je upravo na ovom sastojku. Među popularnim lokalnim specijalitetima su champurrado (toplo čokoladno piće) i mole sos sa čokoladom.

Brisel, Belgija

Uz Švajcarsku, Belgija je još jedna očigledna destinacija za ljubitelje čokoladnih putovanja. Brisel je dom muzeja Choc-Story, ali i velikana proizvodnje belgijske čokolade kakvi su Neuhaus, Pierre Marcolini, Mary, Wittamer i Godiva.

Brisel je dom mnogih poznatih belgijskih čokolaterija

Foto: Krzysztof Sypka from Pixabay

Birmingem, Ujedinjeno Kraljevst

Džon Kedberi je 1824. započeo prodaju kafe, čaja i tople čokolade u Birmingemu, a njegov biznis je vremenom prerastao u veliki konditorski brend Cadbury. Danas u ovom gradu turisti posećuju Cadbury World kako bi saznali više o istoriji kompanije, kupuju čokoladu u najvećoj Cadbury radnji, isprobavaju razne čokladne poslastice i učestvuju u tematskim aktivnostima.

Ekvador

Ekvador ne proizvodi samo vrhunski kakao, već i čokoladu. U ponudi su obilasci kako farmi kakaa, tako i poznatih lokalnih fabrika. Popularne su ture do fabrika Pacari Chocolate (Quito) i Chchukululu (Guayas).

Ekvador ima više tematskih tura posvećenih proizvodnji kakaa

Foto: David Greenwood-Haigh from Pixabay

Keln, Nemačka

Ako se nekada nađete u ovom gradu, obavezno posetite Imhoff-Schokoladenmuseum. Postavka se bavi globalnom istorijom kakaa i osvrtom na savremenu proizvodnju čokolade u svetu. U okviru muzeja su i popularni kafe i prodavnica.

Vijetnam

Vijetnamska čokolada opisivana je kao „drugačija od svih drugih“. Ljubitelji čokolade trebalo bi da istraže ponudu Marou-a i Azzan-a, koji nude i sopstvene tematske ture.

Pariz

Ako se informišete na vreme, posetu Parizu možete organizovati u vreme održavanja godišnjeg sajma Salon du Chocolat. Ova čuvena manifestacija uključuje raznovrsna dešavanja, pa i čokoladne modne revije. Pariz naravno ima prvoklasnu čokoladnu ponudu tokom cele godine, pa ne treba propustiti toplu čokoladu (chocolat chaud) u Angelini i posetu čokloaterijama kao što su La Maison du Chocolat i Jean-Paul Hévin.

U Parizu je obavezna pauza za toplu čokoladu u Angelini

Foto: S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Peru

Peru ima Muzeje čokolade u Kusku i Limi. Takođe se može pohvaliti odličnim čokolaterijama kakva je Roselen, ali i brojnim tematskim obilascima posvećenim kakau.

Gana

Gana je drugi najveći proizvođač kakaa na svetu. Turistička organizacija ove zemlje odlučila je da iskoristi tu činjenicu kako bi promovisala farme kakaa kao turističke atrakcije. Zato je nedavno pokrenuta inicijativa Cocoa Ecotourism. U okviru posebnih tura posetioci mogu da nauče mnogo o istoriji i proizvodnji kakaa u zemlji.

Gana je veliki svetski proizvođač kakaa

Foto: David Greenwood-Haigh from Pixabay

Toskana, Italija

Iako je Toskana najpoznatija po vinu, ova regija može da ponudi mnogo ljubiteljima čokolade. Takozvana Čokoladna dolina između Pize, Pratoa i Pistoje dom je mnogih malih proizvođača čokolade, uključujući i Amedei.

Saznajte više o Muzeju čokolade u Barseloni, ali i o nemačkom gradu Libeku, koji je bio evropska prestonica proizvodnje marcipana. Pročitajte kojih sedam svetskih destinacija su idealne za časove kuvanja.

Ostale zanimljive savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
140Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *