Saveti – Solo putovanje u četrdesetim? Evo šta bi trebalo da znate ... – Travel Magazine

Solo putovanje u četrdesetim? Evo šta bi trebalo da znate …

Solo putovanje u četrdesetim? Evo šta bi trebalo da znate …

Solo putovanje u četrdesetim?

Ponekad se desi da prosto nemate sa kim da putujete. Ili su vam se drugarice poudavale, ili se tek zaposlile. A ponekad vam prosto dođe da putujete sami, jer što smo stariji sve više smo željni neke tišine i potrebe da ispunimo sopstvene želje i ukuse.

Naravno, tada se pojavi milion pitanja poput „A šta ako ne budem nikoga upoznala?“ ili „Šta ako se izgubim ili mi se nešto desi?“…

Australijanka Amanda koja je do sada bila na minimum deset solo putovanja posle četrdesete otkriva kako je bilo na početku i na šta biste trebali da obratite pažnju prilikom svog prvog solo putovanja.

Aplikacije za solo putnike
PROČITAJTE I…

7 najboljih aplikacija za solo putnike

Prijavite se za neki dnevni ili nedeljni put koji je organizovan od strane neke agencije

Da biste lakše „razbili“ tremu kada su u pitanju solo putovanja, preporuka je da bukirate neko putovanje ili izlet koji je organizovan od strane neke agencije ili udruženja. Putovaćete solo, ali ćete organizaciju prepustiti drugima pa nećete imati brigu oko karata, smeštaja, termina polazaka. Sa druge strane ići ćete bez poznatih lica, ali ćete dobiti priliku da upoznate neke nove ljude i sklopite nova poznanstva.

Danas na internetu postoji niz zanimljivih izleta za jedan dan ili pak dva, tri dana uz noćenje koji se vrte oko joge, kajaka, raftinga, pešačenja. To ne mora da bude čak ni putovanje, možete da se prijavite za neku kulinarsko-gastro turu. Bitno je samo da se usudite da negde odete bez pratnje.

Amanda je išla na yoga putovanje od sedam dana u Italiju i već tada većina prijavljenih je došla u sopstvenoj režiji, i u srednjim četrdesetim. Takođe je odlučila da mesec dana živi sama u kolumbijskom Medelinu, i to iskustvo ju je naučilo takođe da funkcioniše bez pomoći prijatelja, već da improvizuje, prilagođava se i prepusti trenutku. Tokom obe ove avanture Amanda je iskusila neverovatne susrete i događaje.

PROČITAJTE I…

Najbolje destinacije za ženska solo putovanja

Australija najbolja za solo putnike

Iz njenog iskustva, sledeća mesta su najbolja za solo putnike u četrdesetim zbog svoje friendly atmosfere: Nova Škotska (Kanada), Medelin (Kolumbija), Verbier (Švajcarska), Island, Riga (Letonija), Edinburg i Glazgov (Škotska), Bali, Nepal, Tajland, Melburn, Pert i Sidnej (Australija).

Uputite se na spa-yoga avanturu

Spa odmorališta u prirodnom okruženju, savršen su odmor za sve solo putnike. Većina odmarališta nudi fitnes, meditaciju, jogu itd. Sve ove aktivnosti pomažu posetiocima da se osećaju manje usamljeno. Takođe, mnogo je veća verovatnoća da ćete sresti druge putnike sličnog razmišljanja i životnog stila.

Kada dođete na neko ovakvo mesto, Amanda savetuje da pohađate što više predavanja / šetnji / aktivnosti jer ćete tako upoznati nove ljude. Takođe, nemojte se plašiti poznanstva ljudi koji dolaze u grupama. Parovi su posebno odlični za ćaskanje i vrlo verovatno će vas pozvati da im se pridružite na ručku ili večeri. Oni često postanu dosadni jedni drugima i željni novog društva.

Ponesite dosta knjiga i skinite zanimljive podcaste

Ukoliko spadate u onaj tip osobe koja je željna solo putovanje, ali i jedne izolacije, odnosno izbegavanja druženja sa strancima, onda je poželjno da na put ponesete dosta knjiga, te skinete zanimljive podcaste koje možete da slušate u ranim jutarnjim ili kasno večernjim satima. Ponekad vam je samo potrebno da sednete u neki bar, pustite omiljenu muziku ili podcast i ćutite.

Počnite da pišete blog

Danas možete na vrlo jednostavan i besplatan način da pokrenete blog. Tu ćete moći da prvo zapisujete svoje uspomene, delite iskustva, dopisujete se sa lokalcima i ljudima koji su prošli slično putovanje ili se tek pripremaju. Blog je savršen način da vodite evidenciju i oko budžeta, čuvate uspomene i dobijete dobre informacije, kao i feedback.

Hostel ili hotel? Sami u sobi ili sa nekim?

Ako ćemo iskreno, retko koja osoba koja ima više od 25 godina želi da spava u nekom hostelu. Prednosti hostela jesu cena, dobra lokacija i prilika da upoznate nekoga, ali komfor je ipak nešto što ljude u četrdesetim zanima najviše, pa će to i platiti više.

Danas svakako postoji sijaset elegantnih hostela koji nude jednosobni smeštaj, te privlače i stariju ekipu putnika. Sajt Generator ima odličnu selekciju najboljih hostela Evrope. Njega svakako pretražite prilikom planiranja putovanja. Amanda je pak pristalica više malih, boutique hotela i to onih koji imaju krovnu terasu gde možete da se socijalizujete i odmarate u bilo koje doba dana.

Jednosobe sobe jesu skuplje, ali vam daju priliku da se odmorite i opustite bez smetnji druge osobe. Zajedničke sobe daju vam priliku da se družite i upoznate, ali šta ako je ta osoba vrlo dosadna i naporna? Ok je ako ste na safariju i treba da delite šator, to je ipak samo za jedno veče i teško da možete sami da budete na turi u njemu, ali za neki duži odmor Amanda preferira da doplati i više za jednosobno iskustvo.

Više Amandinih saveta oko solo putovanja možete da pročitate ovde.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
85Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *