Šoping – Najbolje robne kuće na svetu, I deo – Travel Magazine

Najbolje robne kuće na svetu, I deo

Najbolje robne kuće na svetu, I deo

Zamislite prodavnicu u kojoj možete kupiti sve što vam je potrebno. I ovog puta ne mislimo na internet, nego na realnu, pravu prodavnicu gde i dalje postoji osećaj i uživanje koje online kupovina ne može da zameni. A ništa nije bolje od klasične robne kuće! Pored toga što se ovde prodaje gomila različite robe i brendova, ove ekstravagantno dizajnirane, svojevrsne prodavnice unutar prodavnice nude i nešto drugo – doživljaj. Istorijski posmatrano velike robne kuće u gradovima su bile poput gradskih centara. One su nudile brojne usluge pored najnovijih proizvoda i mode tako da su predstavljale mnogo više od obične radnje. Mi vam predstavljamo neke od najlepših robnih kuća na svetu koje vredi posetiti, čak iako ne uživate u šopingu…

1. Le Bon Marche, Pariz

Često smatrana prvom modernom robnom kućom na svetu, Le Bon Marche Rive Gauche je bila najprestižnije mesto za kupovinu u Parizu od svog osnivanja 1852. godine. A biti na vrhu takve liste u ovom gradu nije mala stvar. Od samog početka, ova robna kuća se nametnula kao inovator novih ideja, poput čitaonica za dokone muževe, koje su kasnije imitirale robne kuće širom sveta. Osim vrhunske robe koju nudi, Le Bon Marche takođe ima i impresivnu umetničku kolekciju koja je izložena po celoj robnoj kući. Odeljenje sa prehrambenim proizvodima koje se proteže na 3.000 kvadratnih metara, La Grande Epicerie, predstavlja delić rajske francuske hrane. S obzirom da se nalazi na levoj obali reke Sene, ovde su gužve manje nego u konkurentskim robnim kućama sa druge strane reke, tako da je ovo popularno mesto za kupovinu slavnih ličnosti i lokalnog stanovništva.

2. Selfridges, London

02 SelfridgesNijedna ovakva lista ne može da prođe bez čuvene robne kuće Selfridges u Londonu. Osnovana 1909. godine, proglašena je za najbolju robnu kuću na svetu na poslednja tri bijenalna takmičenja globalnih robnih kuća. Prodavnica, locirana u ulici Oksford, u centralnoj londonskoj šoping zoni, ima galeriju cipela koja nalikuje pravom hramu – najveća na svetu kako za muškarce tako i za žene. Tokom 2014. godine potrošeno je neverovatnih 432 miliona dolara za izgradnju najvećeg odeljenja za aksesoare na svetu. Letnji restorani na krovu robne kuće su podjednako privlačni kao i čuveni izlozi kada se ukrase za Božić.

3. Bergdorf Goodman, Njujork

03 BergdofKada robna kuća inspiriše dokumentarac pod nazivom „Raspite moj pepeo u Bergdorfu“ jasno je da je u pitanju sve samo ne neka stara radnja. Bergdorf Goodman na Petoj aveniji je mesto gde Keri Bredšo, iz kultne serije „Seks i grad“, kao i ostatak najmodernijih Njujorčana, kupuje svoju garderobu. Ovde postoje i posebna odeljenja posvećena kući, knjigama i deci , kao i restoran. Bergdorf poseduje i trospratno muško odeljenje preko puta ulice. Ukoliko se osetite izgubljeno, ova prestižna prodavnica ima i armiju tzv. ličnih kupaca koji mogu da vam pomognu.

4. GUM, Moskva

04 GUMRobna kuća GUM je izgrađena između 1890. i 1893. godine. Svoju prozračnu unutrašnjost duguje veličanstvenom lučnom staklenom krovu. Moskovska nacionalna robna kuća na Crvenom trgu ima bogatu i misterioznu prošlost koju može malo njih da nadmaši. Građevina dugačka 242m, na tri sprata, izbegla je buldožere tri puta. A bila je i Staljinova kancelarija 1920-ih godina. Njeni raskošni toaleti su zatvoreni 1918. godine jer su suviše podsećali na buržoaski luksuz. Jedan od njih je sada restauriran i vraćen u grandiozno stanje kako je izgledao pre revolucije, a danas može da ga vidi svako ko je spreman da za to potroši 1,30 dolara (ili 7,50 dolara za tuš kabinu sa bade mantilima, peškirima i papučama za dame). Doba komunizma nije zaboravljeno i tako postoje dva kafića sa sovjetskom tematikom, Festivalnoe i Stolovaya No 57. Pored svega ovoga, svake zime se ovde otvara i klizalište.

5. Illums Bolighus, Kopenhagen

05 IllumsRobna kuća stara 75 godina je četvorospratni raj za ljubitelje dizajna. Sa šest dodatnih prodavnica u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj cilj joj je da predstavi najbolje od skandinavskog minimalističkog dizajna. Ovde se, takođe, mogu naći i međunarodni brendovi koji odgovaraju po stilu. U ovoj robnoj kući se nalaze sve stvari vezane za dom, od opreme za kuhinju do nameštaja, kreveta i proizvoda za kupanje nordijskih i internacionalnih brendova. Ukoliko ste ljubitelj danskih lampi, onda je treći sprat pravo mesto za vas.

6. Isetan, Tokio

06 IsetanOstvarujući najveću prodaju od svih robnih kuća u Japanu, vodeća robna kuća je ogroman devetospratni šoping lavirint, sa vrtom na krovu. Iza ove zgrade se nalazi Isetan Men’s, još jedna zapanjujuća desetospratna robna kuća posvećena isključivo muškarcima. Ove dve zgrade su povezane mostovima na trećem i šestom spratu. U okviru Isetan Men’s-a nalazi se i škola golfa i to na krovu. Poput većine robnih kuća u Japanu, Isetan ima impresivnu prodavnicu sa hranom u podrumu, posebno sa poslasticama koje izgledaju nestvarno. Promotivna sala i odeljenje za kimona nalaze se na poslednjem spratu.

7. Galeries Lafayette, Pariz

Zlatna secesionistička unutrašnjost. Balkoni inspirisani pariskom operom. Veličanstvena staklena kupola na vrhu. Ova čuvena robna kuća u bulevaru Osman u Parizu je oličenje zlatnog doba robnih kuća. Ovo nije samo prodajni prostor za prestižnu robu, ova glamurozna radnja je tako spektakularna da predstavlja sama po sebi vrhunsku turističku atrakciju. Besplatna 45-minutna tura je moguća na zahtev, za grupe između 10 i 20 ljudi. Sa terase na krovu posetioci mogu uživati u fenomenalnom pogledu na francusku prestonicu.

Nastavak u ponedeljak…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *