Šoping – Najbolje robne kuće na svetu, II deo – Travel Magazine

Najbolje robne kuće na svetu, II deo

Najbolje robne kuće na svetu, II deo

Zamislite prodavnicu u kojoj možete kupiti sve što vam je potrebno. I ovog puta ne mislimo na internet, nego na realnu, pravu prodavnicu gde i dalje postoji osećaj i uživanje koje online kupovina ne može da zameni. A ništa nije bolje od klasične robne kuće! Pored toga što se ovde prodaje gomila različite robe i brendova, ove ekstravagantno dizajnirane, svojevrsne prodavnice unutar prodavnice nude i nešto drugo – doživljaj. Istorijski posmatrano velike robne kuće u gradovima su bile poput gradskih centara. One su nudile brojne usluge pored najnovijih proizvoda i mode tako da su predstavljale mnogo više od obične radnje. Mi vam predstavljamo neke od najlepših robnih kuća na svetu koje vredi posetiti, čak iako ne uživate u šopingu…

8. Harrods, London

Sa prodajnim prostorom koji se proteže na 90.000 kvadratnih metara, Harrods je najveća robna kuća u Evropi tako da je jako teško odlučiti se odakle započeti obilazak. Nekada skromna prodavnica zavesa, sada je ne samo najveća nego i najekstravagantnija evropska robna kuća. Na sredini Harrods-a nalaze se „egipatske“ pokretne stepenice vredne 39 miliona dolara, a nedavno renoviranje donelo je i nov, impresivni zlatni luster američkog umetnika Dejla Čihjulija. Moto ove robne kuće je „omnia omnibus ubique“ (na latinskom: sve stvari za sve ljude svuda), tako da je nepotrebno reći da se gotovo sve što poželite može naći u ovoj sedmospratnoj zgradi. Do 2014. godine, postojalo je i odeljenje sa životinjama gde je bivši američki predsednik, Ronald Regan, jednom kupio bebu slona, a dramski pisac, Noel Kauard aligatora. Jednom prilikom ovde se mogla videti i kobra kako čuva par sandala, ukrašene rubinima i dijamantima, čija je vrednost bila oko 90.000 dolara.

9. Kaufhaus des Westens, Berlin

02 Ka DeKaufhaus des Westens, poznatija kao KaDeWe, je najveća robna kuća u kontinentalnoj Evropi, a zauzima površinu od 60.000 kvadratnih metara. Istorijsko mesto, prvi put otvoreno 1907. godine, teško je oštećeno kada je američki avion udario u zgradu tokom Drugog svetskog rata. Međutim, to nije prekinulo posao duži vremenski period. Robna kuća je obnovljena 1950. godine i od tada predstavlja značajno obeležje posleratnog Berlina. Odeljenje sa hranom je jedno od najvećih na svetu, gde se prodaje oko 35.000 različitih proizvoda.

10. Nordiska Kompaniet, Stokholm

03 NordiskaU srcu prestonice nalazi se najstarija švedska luksuzna robna kuća. Osnovana je 1902. godine sa vizijom da postane kulturni i komercijalni teatar. U međuvremenu, postala je značajno mesto okupljanja i kulturna institucija gde se i dalje dešavaju brojne eksluzivne promocije i nastupi. Upravo ovde su se prvi put u Švedskoj počele da prodaju Barbike i džins, a takođe tu su postavljenje i prve pokretne stepenice u zemlji. Prelepi atrijum sa mermernim podom i mesinganom ogradom na stepenicama je nepromenjen od 1915. godine. Jedna od najboljih tajni ovog mesta su bombonice koje se prave svakog jutra na osnovu recepta starog 100 godina u pekari koja se nalazi u okviru robne kuće.

11. 10 Corso Como, Milano

04 Corso 110 Corso Como je započela život kao umetnička galerija i knjižara otvorena u renoviranoj garaži 1991. godine, a ubrzo je prerasla u poznato gastronomsko i šoping odredište. Knjižara u okviru ove robne kuće ima umetnički fokus, sa posebnim akcentom na fotografiju, dok se na odeljenju kozmetike mogu pronaći najređi mirisi na svetu. Ovde se nalazi i restoran, dvorišna bašta i mini hotel, a ispostave robne kuće se sada nalaze i u Seulu, Šangaju i Pekingu.

12. Eslite Spectrum Songyan Store, Tajpej

05 Eslite SpectrumUglavnom poznata po prodaji knjiga, Eslite Spectrum se ne uklapa u profil uobičajene robne kuće. Ova 27-godišnja alternativna prodavnica nudi različite proizvode, uključujući gastronomske specijalitete i rukotvorine sa Tajvana. Od samog početka, Eslite je razvio sveobuhvatan poslovni model koji se bazirao na kulturi, kreativnosti i brizi za čovečanstvo. Ovaj brend sada poseduje preko 40 prodavnica širom Tajvana i Hong Konga, kao i jednu u Kini. Prostor, usluge i događaji su uvek prilagođeni karakteristikama grada u kome se prodavnica nalazi, tako da ne postoje dve Eslite Spectrum prodavnice koje liče jedna na drugu.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *