Šoping – Najzanimljiviji suveniri iz Dubaija – Travel Magazine

Najzanimljiviji suveniri iz Dubaija

Najzanimljiviji suveniri iz Dubaija

Dubai kao jedan od najmodernijih gradova današnjice privlači milione turista i posetilaca. Prepoznatljiv po svojim staklenim neboderima pobodenim u beskrajan žuti pesak, ovaj grad krije i mnoga autentična znamenja.

Istorijska četvrt Bastakija odoleva modernom dobu i krije atmosferu starog Dubaija, kada je on bio tek malo ribarsko selo na obalama slanovodnog estuara Dubai Creek, koji zalazi duboko u kopno, čineći paklenu pustinjsku vrućinu znatno podnošljivijom.

U Bastakiji se niske i male kuće oslanjaju jedna na drugu ostavljajući tek toliko uzane prolaze da kroz njih sunčevi zraci ne mogu da prođu. U ovom kvartu koji je danas pretvoren u muzej na otvorenom se može videti kako je život u Dubaiju izgledao nekada. Šetnja kroz Bastakiju vodi vas u čaroban svet galerija sa arapskom umetnošću, skrovitih radnjica sa lokalnim rukotvorinama i brojnim suvenirima koji odolevaju vremenu.

Ako ste se pitali šta je to što biste kao suvenir mogli poneti nekome iz moderne, urbane džungle, onda je pravi odgovor upravo Bastakija i delić njene atmosfere ovekovečen u predmetima koji su jedinstveni za ovo podneblje. Malo je toga što se u Dubaiju može proizvesti od materijala i resursa koji se u okolini mogu naći. Zato vam predlažemo neke od najautentičnijih suvenira iz Dubaija koji će svakoga kome budu poklonjeni oduševiti.

Dubai je poznat po kvalitetnom zlatu, tekstilu, začinima, parfemima, a među najlepše suvenire se ubrajaju i razni ukrasni predmeti koji su u prošlosti imali veliku upotrebnu vrednost, a danas su napravljeni na tradicionalna način kako bi privukli turiste. Sve ovo se može jednostavno pronaći na nekom od brojnih sukova, koji su kao i drugde u arapskom svetu podeljeni esnafski.

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih suvenira iz Dubaija je Dalah (Dallah). To je arapska džezva za pripremu kafe na tradicionalan način. Priprema i ispijanje kafe su u Emiratima ritual koji se poštuje u svim svečanim prilikama. Dalah džezva je prepozatljiva po svojoj elegantnoj i vitkoj liniji, kitnjastom poklopcu i velikom kljunastom produžetku preko koga se sipa skuvana kafa. Ove džezve su bogato ukrašene, a često se mogu naći i pozlaćene. Dobre su ne samo kao ukras već se mogu koristiti i za spremanje kafe. Ima ih u raznim veličinama i prave se od bakra, lima, gvožđa, a one najskuplje i od srebra i zlata.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Ujedinjeni Arapski Emirati su osma zemlja u svetu po proizvodnji kamiljeg mleka. Ovo mleko je veoma kvalitetna namirnica izuzetne nutritivne vrednosti. Sadrži daleko više proteina od kravljeg mleka, ima znatno manje holesterola, a veoma je bogato vitaminom C i gvožđem. Arapi od kamiljeg mleka prave čokolade koje su možda i najčešći suvenir koji će turisti poneti sa sobom. Prodaju se svuda, a mogu se kupiti i u modernim supermarketima i na samom aerodromu u duty free prodavnicama, gde su posebno upakovane u ukrasnu ambalažu sa lokalnim motivima.

Jedan od najinteresantnijih suvenira je parfem od agar smole. Ona se naziva još i kalambak, oud (ud), a nastaje kao odbrambena reakcija drveta Akvilarije (u rodu sa našim slezom) na gjivičnu infekciju koja zahvata srž stabla. Tada se luči veoma mirisna smola od koje se već vekovima spravljaju razni parfemi sa veoma popularnim (drvenastim) mirisnim notama. Razna mirisna ulja i esencije od agara se mogu naći po tradicionalnim parfimerijama, a skupocene parfeme sa ovim mirisnim notama proizvode i najpoznatiji svetski brendovi.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *