Šoping – Nikako ne kupujte slonovaču u Tajlandu! – Travel Magazine

Nikako ne kupujte slonovaču u Tajlandu!

Nikako ne kupujte slonovaču u Tajlandu!

Strani posetioci upozoravaju se da se tokom posete Tajlandu ne izlažu riziku i ne kupuju proizvode od slonovače, čak i kada su u pitanju mali predmeti (narukvice ili minđuše), za koje se tvrdi da su legalno registrovani. U zemlji se trenutno preduzimaju stroge mere za sprečavanje i suzbijanje ilegalne trgovine slonovačom, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. Ovaj potez u skladu je sa Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune. Kako ne biste upali u nevolju zbog svog neznanja, pre polaska na put trebalo bi da znate sledeće:

1: Slonovačom domaćih slonova može se legalno trgovati, ali samo za potrebe domaćeg tržišta i u skladu sa zakonom.

2: Tajland zabranjuje uvoz i izvoz slonovače, čaki kada se radi o proizvodima za ličnu upotrebu (kao što su suveniri), i turistima se savetuje da ne kupuju ovakve predmete. Iznošenje slonovače iz Tajlanda je strogo zabranjeno i ilegalno. Kazna za ovaj prestup može biti novčana (četvorostruka vrednost „krijumčarene“ slonovače), zatvorska (do 10 godina zatvora), ili kombinacija novčane i zatvorske kazne. Može vam se desiti čak i da vas privedu na ulasku u sopstvenu zemlju.

Zato je važno da shvatite da se sa slonovačom ne treba igrati, i da ono što se vama može učiniti kao bezazleni suvenir, na carini mogu da posmatraju drugačijim očima. Ukoliko niste sigurni šta da radite ili vam treba savet u vezi sa ovim pitanjem, pošaljite upit na citesthailand@yahoo.com, ili posetite Facebook stranicu Control of Internal Trade in Ivory.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *