Šoping – Pet saveta za šoping u Dubaiju – Travel Magazine

Pet saveta za šoping u Dubaiju

Pet saveta za šoping u Dubaiju

Dubai je zaista destinacija iz snova za kupoholičare, sa džinovskim modernim tržnim centrima i tradicionalnim arapskim sukovima koji kupcima nude sve – od elektronskih uređaja do ručno rađenih tepiha. Ali i ova privlačna kombinacija starog i novog, u srcu Bliskog istoka, funkcioniše u skladu sa nekim pravilima sa kojima bi se trebalo upoznati pre dolaska u Dubai. Evo pet saveta koji će vam u ovome pomoći:

Pažljivo odaberite vreme putovanja

Generalno, ukoliko je moguće, potrudite se da izbegnete vikend (koji se ovde odnosi na petak i subotu), jer i lokalci i državljani okolnih bliskoistočnih zemalja tada dolaze u provod, pa su šoping molovi pretrpani. Takođe, Dubai je domaćin dva velika šoping festivala, tokom kojih se nude veliki popusti, a organizuju se i brojni zabavni sadržaji. Dubai Shopping Festival (DSF) počinje u prvoj nedelji januara i traje mesec dana. Budući da se naredne godine održava 20. izdanje ovog festivala, očekuje se zaista posebna ponuda. Festival Dubai Summer Surprises (DSS) počinje u prvoj nedelji avgusta i traje do polovine septembra.

Obratite pažnju na verska pravila

Ujedinjeni Arapski Emirati su islamska zemlja i muslimanski praznici mogu da utiču na radno vreme prodajnih objekata. Petak je dan rezervisan za molitvu i odmor, i mnoge manje radnje se petkom uopšte ne otvaraju. Tokom ramazana muslimani danju ne piju i ne jedu, pa je na svim javnim mestima jelo i piće zabranjeno. Zato se i restorani i kafei u tržnim centrima otvaraju tek uveče. Na kraju ramazana tokom dva duga vikenda proslava, većina prodavnica nudi specijalne popuste.

Oblačenje

Lokalno stanovništvo je veoma tolerantno prema drugačijim stavovima i verovanjima. Ali dok ste u ovoj zemlji, morate poštovati njihova kulturna i verska pravila. To znači skromno odevanje na javnim mestima (uključujući tržne centre i restorane), sa pokrivenim ramenima i kolenima za žene, i bez šortseva i golih grudi za muškarce. Ukoliko ne poštujete ova pravila, može se destiti da vam priđe policija i zamoli vas da se prostojnije obučete. Vredi još pomenuti da se ne tolerišu izlivi nežnosti, pijanstvo ili grubost na javnom mestu.

Cenkanje

Iako se nalazite na Bliskom istoku, u zemlji sukova i glasnih uličnih prodavaca, u tržnim centrima nema cenkanja. Tačka. Van sezone popusta, cene su ovde čak i prilično visoke za naše standarde. Naravno, u sukovima se od vas očekuje da se angažujete i pregovarate oko cene onoga što vas zanima – bilo da je u pitanju zlato, tkanina ili neki mirisni začin. O početnoj ceni uvek razmišljajte kao o uvodu u pregovore.

Snalaženje

Iako Dubai nije veliki, nikako nije napravljen za pešake. Šoping oblasti ima po celom gradu, ali između njih jednostavno ne možete da se prošetate. Zato je preporuka da se odlučite za taksi, koji je ovde izuzetno pristupačan. Tu je u metro, koji ima stanice u neposrednoj blizini nekoliko velikih tržnih centara (Mall of the Emirates, Dubai Mall, BurJuman i Deira City Centre). Do kraja godine očekuje se i otvaranje tramvajskih linija, koje će povezivati Dubai Marinu (dom Marina Mall-a, The Beach-a i drugih živopisnih šoping destinacija) sa hotelom Burj Al Arab i tržnim centrom Mall of the Emirates.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *