Šoping – Top 10 svetskih ulica za šoping – Travel Magazine

Top 10 svetskih ulica za šoping

Top 10 svetskih ulica za šoping

Orchard Road, Rua Oscar Freire, Kohlmarkt i Via Montenapoleone su neke od najprestižnijih šoping ulica na svetu, a veoma su popularne i kao turističke atrakcije.

Možda neki to ne vole da priznaju, ali većina turista, stranih i domaćih, u svoje putne itinerere uključuju i kupovinu. Odeća, nakit, pa čak i predmeti za kuću, često se nađu među „suvenirima“ sa putovanja. Tourism Review je napravio listu najpopularnijih ulica na svetu za šoping.

Regent Street, London
Manja je od svog glavnog konkurenta, ulice Oxford, ali za razliku od nje, ulica Regent je od svog nastanka bila komercijalni hab, i elegantnija je i ekskluzivnija. Njena arhitektura je turistima već dovoljan razlog da je posete, a obilazak njenih stotinak prodavnica je posebno iskustvo. Izdvajaju se prva Apple-ova radnja otvorena u Evropi i Hamleys, najstarija i najveća prodavnica igračaka na svetu.

Kohlmarkt, Beč
Još su Rimljani ovu ulicu smatrali jednom od glavnih gradskih žila kucavica, a kasnije su na ovoj prestižnoj lokaciji živeli, između ostalog, Mocart, Hajdn i Šopen. Ipak, najekskluzivnijom ulicom u prestonici nisu je učinile rezidencije poznatih kompozitora, već kraljevski juveliri koji su ovde bili locirani. Razgledanje izloga poznatih svetskih i austrijskih brendova, kakvi su Tiffany’s, Chopard, Gadner i Schullin, sa pogledom na kupolu palate Hofburg, predstavlja jedinstveno šoping iskustvo.

Orchard Road, Singapur
Ako želeite da saznate kakav je osećaj kada kročite u jedan od najvećih tržnih centara na svetu, koji se prostire na preko 800.000 kvadratnih metara, treba da se zaputite u Orchard Road, najveću singapursku aveniju, koja je plantaže orhideja (po kojima je dobila ime) zamenila za više od 5.000 prodavnica sa najrazličitijom robom. Živopisnoj atmosferi doprinose skulpture i staklene fasade, a stare popularne tržne centre, kakav je Tangs, sustižu novi futuristički prostori,kakav je ION Orchard, u čijem sklopu se nalazi i umetnička galerija.

Nanjing Road, Šangaj
Jedna od najvećih šoping ulica na svetu je Nanjing Road, koja kreće iz centra Šangaja, od istoka ka zapadu. U 5,5km, koliko je ova ulica dugačka, upisana je istorija Šangaja, od dekadentnog perioda dvadesetih godina prošlog veka, preko komunizma i Kulturne revolucije, do neonskih svetala koja simbolišu savremeni razvoj. Nanjing Road je podeljen na dva dela, istočni i zapadni (luksuzniji) i u njemu možete naći sve od jeftinih kopija do originalnih skupih proizvoda poznatih brendova, ali i tradicionalnu svilu i autentičan porcelan.

Ginza, Tokio
Jedna od najluksuznijih ulica u Tokiju, ujedno je i jedan od simbola grada. Ovde ćete naći i neke tipično japanske pikanterije, kao što su specijalizovane radnje za ljubitelje mangi, gotik lolite, itd., ali, naravno, i sve moguće i nemoguće elektronske uređaje. Glamuru ovog kosmopolitskog dela grada doprinose zdanja koja su projektovala velika imena savremene arhitekture, na primer Renzo Piano i Kume Sekkei.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Via Montenapoleone, Milano
Nekada su u severoistočnom delu grada dominirale vile Montenapoleone, u kojima su odsedali uvaženi gosti, kao što su Verdi (koji je ovde navodno komponovao Nabuko) i Napoleon. Danas je ova elegantna italijanska ulica centar modnog distrikta Quadrilatero della Moda, u kome čak i prodavci izgledaju kao supermodeli.

Rodeo Drive, Los Anđeles
Svi koji su gledali film „Zgodna žena“ sa Džulijom Roberts i Ričardom Girom u glavnim ulogama, imali su priliku da vide ovu ulicu, u kojoj se nalaze legendarne radnje Giorgio Beverly Hills i Gucci. Rodeo Drive je tako posvećen modi, da ima i Walk of Style, Stazu stila, duž koje su na bronzanim pločicama ispisana imena zaslužnih velikana modne industrije.

Champs-Élysées, Pariz
Ulica sa bogatim istorijskim nasleđem mesto je održavanja najrazličitijih događaja, od političkih govorancija do sportskih manifestiacija (Tour de France se završava ovde). Ipak, Champs-Élysées je najpoznatiji po šoping maratonima. Tokom šetnje dva kilometra dugom ulicom, koja se prostire od trga Place de la Concorde do trga Charles de Gaulle i Trijumfalne kapije, nižu se radnje legendarnih brendova kakvi su Cartier, Dior, Gucci, Valentino, pa čak i Ferrari. U ulici je dostupan besplatan WiFi internet, a svake prve nedelje u mesecu Champs-Élysées postaje pešačka zona.

Myeongdong, Seul
Prema podacima proizvođača kozmetike, Korejke u proseku troše duplo više nova na šminku i kozmetiku od žena u ostatku sveta. Zato ne iznenađuje što u glavnoj šoping oblasti južnokorejske prestonice, Myeongdong-u, dominira upravo ova vrsta proizvoda. Myeongdong je jedna od glavnih turističkih atrakcija Seula, a ovde se nalaze i Myeongdong Nanta teatar i velika katolička katedrala.

Bahnhofstrasse, Cirih
Bukvalni prevod naziva Bahnhofstrasse, ulica železničke stanice, ne obećava previše, ali retko gde ćete na tako malom prostoru (duž 1,4km) moći da vidite toliko luksuznih sadržaja. Zato se Bahnhofstrasse često nalazi i na vrhu liste najskupljih šoping ulica sveta. Nastala je 1864. godine, kada su srušene gradske utvrde, i čak ako vam kupovina ne pada na pamet, ova ulica predstavlja lepu šetnju od centralne stanice do jezera, sa mogućom pauzom u čuvenoj čokolateriji Sprüngli.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *