Saveti – Spiritualna putovanja koja donose preobražaj – Travel Magazine

Spiritualna putovanja koja donose preobražaj

Spiritualna putovanja koja donose preobražaj

Vrtlozi energije. Spiritualna mesta posebne snage. Bez obzira kako ih zvali, za određene lokacije se veruje da su intenzivni energetski centri koji privlače ljude od davnina. Veruje se da poseta bilo kom od njih donosi metafizičko isceljenje, duhovno buđenje i vezu sa božanskim. Od rodnog mesta peruanskih Inka do misterioznih paganskih spomenika u spokojnoj engleskoj unutrašnjosti, spiritualna putovanja obiluju iskustvima koja mnogim posetiocima donose preobražaj.

Evropske atrakcije Piza
PROČITAJTE I…

Precenjene atrakcije i sjajne alternative

Kerfri – Sedona, Arizona (SAD)

Smešten na pedesetak kilometara severno od Feniksa, spokojan gradić Kerfri (Carefree), dom je najvećeg sunčanog sata u zemlji. Usmeren ka Severnjači, 10 metara visok sunčani sat nalazi se u okviru “Carefree Desert Gardens”, botaničke bašte koja sadrži preko 50 pustinjskih biljaka. Sa imenima ulica poput Lenje (Lazy Lane) ili Nonšalantne avenije (Nonchalant Avenue), “Bezbrižan” grad će vam pokazati kako izgleda mesto koje zaista opravdava svoje ime.

Nastavite prema severu do Sedone, središta spiritualnosti i Nju Ejdž (New Age) wellness-a. Poboljšajte isceljenje svog uma i tela meditativnim pešačenjem do bilo kog od četiri glavna energetska vrtloga. To su “Cathedral Rock”, “Bell Rock”, “Boynton Canyon” i “Airport Mesa”, poznatiji kao “Velika četvorka”.

Uživajte u obilnim porcijama domaćih tamala u porodičnoj kafeteriji Tamaliza pre nego što se uputite ka vrelu Montezuma. Ovo mesto je sveto za mnoga autohtona plemena u ovoj oblasti. Inače, zabačena krečnjačka ponornica vekovima snabdeva stanovnike svežom, podzemnom izvorskom vodom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John Berweiler (@jberweiler)

Glastonberi – Stounhendž, Velika Britanija

Od čestih pominjanja u keltskoj mitologiji do povezanosti sa istorijskim ličnostima, poput kralja Artura i Josifa iz Arimateje, neobična unutrašnjost jugozapadne Engleske prožeta je zanimljivim mitovima.

Uravnotežite svoju energiju na ruševinama opatije Glastonberi. To je jedno od tri spiritualna mesta u gradu gde se, prema verovanju, ukrštaju nevidljivi energetski putevi poznati kao “lej linije” (ley lines). Na udaljenosti od 1,5 km nalazi se Beli izvor (White Spring), drevni prirodni izvor poznat po lekovitim vodama bogatim kalcitom kao i svetilišta lokalnih paganskih bogova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michelle (@glastomichelle)

Uputite se prema istoku, kroz nepregledna polja i pravo englesko selo, u Viltšir, grofoviju bogatu praistorijskim spomenicima i misterioznim krugovima u žitu. Osvežite se u nekom tradicionalnom britanskom pabu uz osvežavajuću kriglu lokalnog piva.

Nakon toga uputite se do jedne od najpoznatijih metafizičkih atrakcija u ovom području, Stounhendža. Ovo je mesto okupljanja velikog broja posetilaca tokom letnjeg i zimskog solsticija. Takođe, veruje se da se 5.000 godina stari megaliti nalaze na mestu ukrštanja nekoliko lej linija.

Posle Stounhendža, prepustite se iskonskom duhovnom carstvu putovanjem na sever do Ejvberija (Avebury), doma najvećeg megalitskog kruga na svetu. Za pojedino neolitsko kamenje koje se ovde nalazi, poput Đavolje stolice (Devil’s Chair), veruje se da poseduje mistične moći.

Meidži Džingu – planina Fuđi, Japan

Od zimzelenih šuma i prirodnih termalnih izvora do mirnih gradskih svetilišta, japanski arhipelag nudi posetiocima koji žele da podmlade svoja tela, um i dušu mnoštvo mesta za to.
Krenite od hrama Meidži Džingu, jednog od najstarijih šintoističkih mesta u srcu centralnog Tokija. U hramu posvećenom dušama cara Meidžija i carice Šoken, najznačajnija energetska tačka je Kijomasin izvor, smešten u spokojnom unutrašnjem vrtu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Takashi (@takashik1217)

Samo sat vožnje zapadno od Tokija deli vas od planine Takao. Na ovoj planini nalazi se nekoliko energetskih mesta, uključujući i ona u planinskom hramu Yakuo-in. Nakon okrepljujuće činije supe sa soba testeninom, isprobajte i čuveno “kupanje šumom” (shinrin-yoku).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ひなこ (@yukimofko)

Vozite se na jugozapad još oko 120 km, kako biste stigli do planine Fuđi, jedne od tri svete planine Japana. Hodočasnici su je izuzetno poštovali i videli je kao svojevrsne stepenice do neba. Ovaj aktivni vulkan dom je brojnih energetskih tačaka, a najmoćnija je sama planina.

Piramide u Gizi – hramovi u Karnaku, Egipat

Piramide u Gizi spadaju u najznačajnija spiritualna mesta u Egiptu. Provedite dan okruženi hijeroglifskim natpisima dok istražujete podzemne grobnice u kojima su se nekada nalazili sarkofazi čuvenih kraljeva i kraljica.

Velika sfinga, koja se često smatra talismanom tog područja, okrenuta je ka istoku dok stoji na straži. Za ranoranioce je ona idealno mesto za meditaciju u vreme izlaska sunca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Egypt Image (@egyptimage)

Prateći Nil ka jugu dolazite do Gornjeg Egipta, gde misteriozni vazduh obavija Karnak, najsloženiji kompleks hramova u zemlji. Smešteni u južnom gradu Luksoru, drevni ostaci koji ulivaju strahopoštovanje na istočnoj obali reke nude detaljan uvid u vekovna egipatska verovanja i religijske običaje.

Kusko – jezero Titikaka, Peru

Osetite kako vas okružuje duh kosmosa u Kusku, bivšoj prestonici carstva Inka. Veruje se da je njegov unutrašnji grad izgrađen u obliku pume kako bi simbolizovao urođenu snagu i vatrenu moć Zemlje. Ovaj grad je ispunjen energetskim putevima, mitološkim hijeroglifima i svetim arhitektonskim čudima.

Napravite predah u mestu Rakči (Raqch’i). Nakon toga vas čeka slikovita vožnja od oko 400 kilometara južno do jezera Titikaka, najvišeg plovnog jezera na svetu. I pored odavanja počasti Virakoči, stvoritelju civilizacije Inka i jednom od najvažnijih božanstava, utvrđeno je da su neke od drevnih ruševina koje se ovde nalaze prethodile čak i Inkama.

Vekovima je spiritualna energija kojom odiše jezero Titikaka privlačila hodočasnike na njegove legendarne obale. Slatkovodno jezero na velikoj nadmorskoj visini smatra se rodnim mestom Inka. Takođe, jezero je dom i nekoliko mitskih ostrva, uključujući Amantani. Na dva vrha ovog ostrva, posvećena božanstvima Pačatati i Pačamami, nalaze se ruševine drevnog plemena.

Obicaji u Japanu
PROČITAJTE I…

Šta raditi, a šta izbegavati u Japanu?

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
387Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *