Saveti – Šta treba da znate pre svog prvog rečnog krstarenja – Travel Magazine

Šta treba da znate pre svog prvog rečnog krstarenja

Šta treba da znate pre svog prvog rečnog krstarenja

Rečna krstarenja su grana travel industrije koja beleži konstantan rast. Ali takođe spadaju i u vrstu putovanja za koju se vezuju brojne nepravedne predrasude.

Ako razmišljate o odlasku na rečno krstarenje, za početak odaberite neku evropsku reku, izbor je više nego bogat. Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da odbacite predrasude i uvidite zašto je krstarenje rekom idealan vid odmora.

Brinete da ćete biti okruženi starim ljudima

Jedna od najvećih predrasuda o rečnim krstarenjima je da su samo za seniore. Da, stariji putnici najviše vole ovaj vid putovanja, zato što im omogućava posetu većem broju zanimljivih destinacija, bez velikog napora, laganim tempom, uz sjajnu atmosferu, hranu i prelepe pejzaže. Ali zar ovo ne zvuči primamljivo i vama? Ukoliko želite neprekidnu zabavu, lude žurke i brojne mogućnosti za brodske aktivnosti i sadržaje, onda rečna krstarenja nisu za vas. Ali ako vam je potreban odmor, na kome ćete imati mogućnost da laganim tempom upoznajte i istoriju u kulturu brojnih destinacija, uživate u lokalnim kulinarskim specijalitetima i pićima, uz intimnu brodsku atmosferu, onda je rečno krstarenje nešto što morate da probate, bez obzira na vaše godine!

Sve možete da radite sopstvenim tempom

Ekskurzije su po pravilu vrhunac putnog iskustva i tokom krstarenja ćete ih imati nekoliko. One mogu biti opšti obilasci, tematske ture, degustacije – mogućnosti su brojne. Ali ako više volite da istražujete solo, možete i sami da se upustite u obilazaka grada. Ili da uradite ono što rade iskusni putnici, iskoristite grupni prevoz do grada, a zatim se odvojite od grupe da sami upoznajete atrakcije. Treba napomenuti da su neke ekskurzije uključene u cenu krstarenja, dok su druge opcione i za njih morate da doplatite. U svakom slučaju, na većini kruzera svim putnicima su dostupne mape destinacije, za slučaj da žele da istražuju samostalno. Imate potpunu slobodu da učestvujete samo u onim aktivnostima koje vas zanimaju, sve dok pratite jedno pravilo: gde god da idete, uvek se vratite na brod u zakazano vreme. Inače vam se može desiti da kruzer nastavi bez vas.

Upoznaćete osoblje

Prekookeanski brodovi koji primaju nekoliko hiljada gostiju imaju i oko hiljadu zaposlenih koji se brinu o njima i zadovoljenju svih putničkih želja i potreba. Za razliku od njih, na rečnim brodovima u proseku ima mesta za 50 do 180 putnika, o kojima brine mali tim zaposlenih. Zbog toga što na brodu ima manje ljudi, atmosfera je prisnija i zaposleni u restoranu će lako zapamtiti svaku vašu „posebnost“ – da li volite posebnu vrstu čaja, ne jedete određene namirnice i slično, i nećete to morati da im stalno napominjete. Pošto ćete iste ljude viđati stalno, ubrzo ćete početi da ih prepoznajete, pa se može desiti i da započnete razgovor sa nekima od njih. Članovi posade dolaze iz različitih krajeva sveta i često imaju fascinante priče koje će vas oduševiti.

ko razmišljate o odlasku na rečno krstarenje, za početak odaberite neku evropsku reku, izbor je više nego bogat

Volga, Foto: Albert Dezetter from Pixabay

Hrana

Na rečnim krstarenjima doručak je najčešće u formi takozvanog švedskog stola, dok se za ručak i večeru biraju jela sa a la carte menija. Najčešće gastronomija prati vaš itinerer, pa će šefovi meni kreirati od jela poznatih u regijama kroz koje plovite. Čak i ako nikoga ne znate na brodu, obroci su sjajno vreme da sa saputnicima pokrenete razgovor. Osim glavnih obroka, na većini brodova postoje i popodnevno vreme za čaj i slane i slatke „grickalice“, ali i lagana večernja zakuska posle 22.00h. Kafa i čaj su po pravilu besplatni i mogu se konzumirati u bilo koje doba dana.

Uvek ste u centru

Dobra stvar u vezi sa rečnim kruzerima je da uglavnom pristaju u centru ili u neposrednoj blizini centra destinacije koju posećujete. Tako sa broda i van glavnih obilazaka možete samo da se išetate i krenete u obilazak. Budući da ima značajno manje gostiju nego na prekookeanskim kruzerima, nema neprijatnih redova za iskrcavanje. Takođe, budući da brodovi pristaju u centru, sa palube ćete često imati pogled na gradsku panoramu.

Moći ćete da se stvarno odmorite

Iako imate bogat plan puta i priliku da vidite i upoznate više destinacija, ne morate ništa da planirate, bukirate više različtih smeštaja i prevoza, istražujete šta je vredno pažnje i gde ćete jesti. Vrhunski smeštaj i usluga su obezbeđeni tokom celog putovanja, kao i obroci. Organizovane ekskurzije i stručni vodiči su obezbeđeni, ali nisu obavezni. Na rečnom krstarenju tempo je opušten i oslobođeni ste stresa. Sami dozirate svoje aktivnosti, a tako i treba da bude na pravom odmoru.

Ne morate da nosite večernju toaletu

Za razliku od prekookeanskih kruzera, na kojima je dres kod često striktan, na rečnim krstarenjima se očekuje da ćete tokom večere (posebno svečane oproštajne večere na kojoj vas pozdravlja kapetan) biti malo formalnije obučeni. Ali pravila oblačenja nisu striktna i nema potrebe za svečanim odelima i večernjim haljinama.

Jedna od najvećih predrasuda o rečnim krstarenjima je da su samo za seniore

Dunav – Pasau, Foto: falco from Pixabay

Ne očekujte dobar WiFi

Sve cruising kompanije reklamiraju svoje Wi-Fi usluge, ali ovo važi samo dok ste u gradskim lukama. Dok brod plovi između destinacija internet najčešće nije dostupan ili je lošeg kvaliteta. Zato ćete dobiti priliku da istražite brodsku bibioteku ili salu sa društvenim igrama. Ovo je odličan način da prekratite vreme, upoznate nove ljude i odmorite mozak od svakodnevnog upliva vesti, mejlova i postova na društvenim mrežama. Takođe, možda ćete poželeti da se popnete na palubu, poručite kafu i samo uživate u pogledu.

Zaljubićete se u ovakav vid putovanja

Buđenje u prelepom novom okruženju svakog jutra, odlična usluga i hrana, zanimljivi saputnici i prijatno osoblje, učiniće da se zaljubite u svoj novi ploveći dom. A kada se sve završi, dugo ćete još evocirati lepe uspomene. I uskoro, počećete da planirate novo putovanje. Sa tako velikom ponudom krstarenja na desetinama evropskih reka, jedini izazov je opredeliti se za jedno. A nakon toga, poželećete da upoznate i Nil, a zatim moćne azijske reke. Mogućnosti su neograničene, potrebno je samo da se odvažite da probate.

Saznajte koje su najlepše evropske reke za krstarenja. Da li biste pre odabrali krstarenje Rajnom ili Dunavom, i da li ste već čuli sa barging – krstarenje baržama?

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

 

Podelite ovaj članak...
88Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X