Saveti – Tajni gradovi i njihove misterije – Travel Magazine

Tajni gradovi i njihove misterije

Tajni gradovi i njihove misterije

Postoje gradovi koji se ne mogu naći na mapama. U neke od njih se ne može ući, neki su bili izgubljeni vekovima, a neki kriju opasne misterije. Ove slepe tačke već dugo intrigiraju istraživače, potpiruju teorije zavere i izazivaju osećaj nelagodnosti zbog nepoznatog. Šta može biti intrigantnije od lokacije kojoj ne možete da pristupite? Iako su mnoga od ovih mesta danas otvorena za širu javnost, neke tajne su i dalje duboko zakopane. Koji su to najpoznatiji tajni gradovi sveta?

Havana gradovi sveta
PROČITAJTE I…

Gradovi sveta nestvarnog kolorita

Černobil-2, Ukrajina

Zamislite da se vozite seoskim putem u severnoj Ukrajini i ugledate džinovsku antenu koja se nadvija nad šumom u daljini. Danas svetski poznata “Duga”, sa 700m dužine i 150m visine, za lokalno stanovništvo je ranije predstavljala samo metalni predmet čudnog izgleda. Smešten u blizini nesrećne nuklearne elektrane u Černobilu, ogroman protivraketni radar služio je tajnom naselju poznatom kao Černobil-2. Radar je svojevremeno dobio nadimak “Ruski detlić” zbog karakteričnih zvukova koje su hvatali predajnici sa Zapada. Međutim, njegova prava svrha i dalje ostaje obavijena velom tajne. Na sovjetskim mapama tajno naselje je prikazano kao dečiji letnji kamp.

Ouk Ridž, Tenesi (SAD)

Smešten u mirnom, jugoistočnom delu zemlje, Ouk Ridž (Oak Ridge) izgleda kao bilo koji mali grad Tenesija. Osim što je u pitanju jedno od mesta odgovornih za stvaranje oružja za masovno uništenje. Davne 1942. godine, dok je besneo Drugi svetski rat, američka vlada je odlučila da stvori grad za razvoj atomske bombe. Brzo je došla do zemljišta u mirnoj dolini, u blizini reke Klinč. Tu je izgrađen čitav novi grad, za potrebe projekta Menhetn, strogo poverljivog nuklearnog programa. Život u Ouk Ridžu je bio nalik životu u bilo kom drugom malom američkom gradu, osim što su stanovnici odlazili u fabrike koje su proizvodile obogaćeni uranijum.

Ouk Ridž nije zvanično postojao za širu javnost. Međutim, i lokalno stanovništvo je otkrilo pravu svrhu svog rada tek nakon što je bomba “Mali dečak” bačena na Hirošimu 1945. godine. Danas možete saznati više o istoriji grada i njegovoj ulozi u projektu Menhetn u Istorijskom centru Y-12.

Vinsdorf, Nemačka

Usamljeni kip Lenjina sablasno stoji usred Vinsdorfa. Danas je ovo napušteni grad prepun propalih zgrada u kojima se samo čuje zvuk vetra kako huji kroz prazne hodnike. Nazvan “Mala Moskva”, ovaj grad na svega 20 km od Berlina bio je pun života pre nekoliko decenija. Posle Drugog svetskog rata, Vinsdorf je postao najveći vojni sovjetski kamp izvan komunističke imperije. Ovde je dominirao ruski jezik, vozovi su redovno saobraćali do ruske prestonice, a grad je bio zabranjen za nemačko stanovništvo Istočne Nemačke. Zbog tajnovitog statusa i ograničenog pristupa bio je poznat i kao “Zabranjeni grad”. Nakon što su ga sovjetske trupe napustile 1994. godine, Vinsdorf je postao grad duhova u kome je vreme stalo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sa Co (@lecosa1102)

Petra, Jordan

Postoje tajni gradovi koje su gradile vlade, ali postoje i naselja koja su vekovima bila izgubljena, a zatim slučajno ponovo otkrivena. Petra je upravo takvo mesto. Njena priča ima avanturistički duh. Lokalni beduin je 1812. godine vodio švajcarskog pustolova Johana Ludviga Burkhardta do misterioznih ruševina davno prohujale nabatejske civilizacije. Od tada, veličanstvena Petra, od crvenkastog kamena, privukla je milione putnika. Na površini od gotovo 500 kvadratnih kilometara, bivša prestonica Nabatejaca predstavlja zadivljujući kompleks uskih prolaza kroz klisure, veličanstvenih građevina, kamenih stepenica, grobnica i panoramskih pogleda koji oduzimaju dah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brittney W. (@brits_travels)

Projekat “Rize”, Donja Šlezija, Poljska

Nije sve onako kako se čini u poljskoj provinciji Donja Šlezija. Ovde se nalazi veličanstveni zamak Ksjonž (Książ). Iako je sama palata spektakularna, naježićete se od onoga šta je ispod nje. Dvorac je jedna od tačaka Projekta Rize (Riese). U pitanju je tajni nacistički program za izgradnju mreže ogromnih podzemnih tunela upotrebom prisilnog rada zatvorenika koncentracionih logora i ratnih zarobljenika u lokalnim planinama. Nagađalo se i da će zamak postati mesto Hitlerovog štaba.

Prava svrha projekta ostaje nepoznata do danas, a nacisti su uništili svu dokumentaciju pri kraju Drugog svetskog rata. Ukupno postoji sedam podzemnih građevina koje se mogu pohvaliti ogromnim podzemnim halama, raznim oknima, propalim vojnim objektima i mnoštvom skrivenih prostorija.

Prema lokalnoj legendi, nacistički voz prepun zlata i dragocenosti je zaplenjen u Vroclavu i blago je zakopano negde u lokalnim planinama. Mnogi su pokušavali da ga nađu i iskopaju, trošeći ogroman novac na to, ali do danas ništa nije pronađeno.

Podelite ovaj članak...
142Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zaljubljenik sam u putovanja od kad znam za sebe. Putopisac sam i avanturista. Izdao sam knjigu PUTNIK KROZ VREME i obožavam vaš časopis već, evo 20 godina. Želeo bih da pišem za vas i da sarađujemo u ovako teškim vremenima, kada mi zaljubljenici u putovanja istinski patimo. Možete me pronaći na fb strani BRANISLAV JOKOVIĆ. Veliki pozdrav.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *