Saveti – Tajni gradovi i njihove misterije – Travel Magazine

Tajni gradovi i njihove misterije

Tajni gradovi i njihove misterije

Saso San Gotardo, Švajcarska

Kada razmišljamo o švajcarskim Alpima, često zamišljamo veličanstvene vrhove planina i umirujuće panorame. Međutim, bajkovite planine su ujedno i sjajan način da se nešto sakrije. Tako je gotovo 60 godina Saso San Gotardo (Sasso San Gottardo), džinovski podzemni grad-tvrđava, čuvan u tajnosti. Izgradili su ga Švajcarci tokom Drugog svetskog rata kako bi se obezbedila sigurna lokacija u slučaju invazije. Sa mrežom tunela, bunkerima, smeštajem za garnizone, bolnicom i balističkim naoružanjem, tvrđava je jedinstveno iskustvo smešteno doslovce u srcu planine. Danas se može posetiti u okviru multimedijalne ture koja obuhvata istoriju tvrđave i održivu budućnost Švajcarske. Uživanje u alpskim panoramama je i ovde zagarantovano, sa otvorenih prostora bunkera.

Los Alamos, Novi Meksiko (SAD)

Ulazak kroz dobro čuvanu kapiju, zabrana svih kontakata sa spoljnim svetom, kodna imena za sve, čak i za novorođene bebe. Ovako je izgledao Los Alamos 1943. godine, centralni mozak projekta Menhetn. To je bio tajni grad koji je okupio najbolje svetske naučnike i inženjere u cilju stvaranja atomske bombe. Sav posao se obavljao u objektu jednostavno nazvanom Projekat Y, što je danas Nacionalna laboratorija Los Alamos. Upravo tu je tim naučnika, na čelu sa Robertom Openhajmerom, stvorio do tada nezamislivo oružje za uništenje.

Kamp Vek, Grenland

Bilo je to 1960. godine kada je inženjerski korpus američke vojske započeo iskopavanje onoga što će postati Kamp Vek (Camp Century) – tajni grad sakriven ispod ledene ploče Grenlanda. Smešten u zaleđenoj divljini 200 km od obale, podzemni kompleks je zvanično predstavljen danskoj vladi (koja je upravljala Grenlandom) kao arktički istraživački centar. Međutim, ovo je zapravo bio poligon za projekat Ledeni crv (Iceworm). Plan, u vreme Hladnog rata, je bio da se stvori postrojenje za lansiranje 600 nuklearnih projektila u blizini Sovjetskog Saveza. Tajni podzemni grad smeštao je više od 200 vojnika, a mogao se pohvaliti i nekim urbanim objektima, poput bioskopa, bolnice, prodavnice i kapele. Plan je na kraju propao zbog nestabilnog karaktera ledenih formacija i objekat je napušten 1967. godine.

404, Kina

Grad 404 je bio deo kineskog nuklearnog programa. Tajna za spoljašnji svet, 404 je stvoren 1958. godine sa ciljem razvijanja nuklearne bombe. Udaljena lokacija u pustinji Gobi savršeno je odgovarala statusu grada sa ograničenim pristupom. U jeku Hladnog rata, ovo je bio dom za gotovo 100.000 ljudi, uglavnom nuklearnih naučnika, tehničara, lekara i drugih profesionalaca potrebnih za fabrički rad. Danas nije ostalo ništa od nekadašnje nuklearne slave. Tokom 2007. godine većina meštana se preselila u najbliži grad (Jiayuguan), ostavljajući za sobom prašnjavi grad duhova usred pustinje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jacob Zhu (@fatdudejacob)

Ozjorsk, Rusija

Postoji grad na planeti u kojem gotovo da možete čuti zvuk kliktanja Gajgerovog brojača gde god da krenete. I za razliku od napuštenog Pripjata, pored černobilske elektrane, ovde ljudi i dalje žive, vole i umiru. Dobrodošli u Ozjorsk, ranije poznat kao Grad 40, a još poznatiji kao najkontaminiranije mesto na svetu. Tajni grad u Sovjetskom Savezu, još uvek grad sa ograničenim pristupom u modernoj ruskoj državi, Ozjorsk sigurno nije mali grad iz snova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lyudmila (@kosh_feya)

Njegovo jezero je toksično, a priroda mu je uništena radioaktivnim zagađenjem. Njegovi stanovnici udišu kontaminirani vazduh pun nuklearnih čestica iz lokalnog postrojenja Majak, jednog od najvećih reaktora u Rusiji. Smatra se da je ovde izlaganje zračenju pet puta veće nego u Černobilu. Ovo definitivno nije mesto gde biste poželi da se zadržite duže nego što je potrebno.

Evropski gradovi nepravedno zapostavljeni
PROČITAJTE I…

Evropski gradovi nepravedno zapostavljeni

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
142Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Zaljubljenik sam u putovanja od kad znam za sebe. Putopisac sam i avanturista. Izdao sam knjigu PUTNIK KROZ VREME i obožavam vaš časopis već, evo 20 godina. Želeo bih da pišem za vas i da sarađujemo u ovako teškim vremenima, kada mi zaljubljenici u putovanja istinski patimo. Možete me pronaći na fb strani BRANISLAV JOKOVIĆ. Veliki pozdrav.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *