Tehnologije – Fensi gedžeti koji čuvaju vaše kofere – Travel Magazine

Fensi gedžeti koji čuvaju vaše kofere

Fensi gedžeti koji čuvaju vaše kofere

Avio industrija se sve bolje suočava sa večitom pretnjom od gubitka putničkog prtljaga.

Godišnje se trajno izgubi ili privremeno zagubi preko 20 miliona kofera što aviokompanijama donosi trošak od preko dve milijarde dolara.

Ohrabrujuće je da je broj zagubljenih kofera u padu iz godine u godinu i to po stopi od preko 10 posto na godišnjem nivou. Avio industrija sve bolje rukuje putničkim prtljagom, a jedan od ključnih događaja koji su predstavljali prekretnicu u ovoj oblasti je početak primene RFID čipova za obeležavanje kofera.

Identifikacija putem radio frekvencije (RFID) je novija tehnologija koja koristi sistem daljinskog slanja i prijema podataka korišćenjem radio frekvencije. Osnovna ideja ove tehnologije je bila da se proizvedu minijaturni transponderi (odašiljači) koji bi bili primenjivi u raznim industrijama za praćenje kretanja robe. Tako su nastale RFID nalepnice ili razni tagovi u vidu privezaka koji su u sebi sadržali minijaturnu antenu koja omogućava prijem i slanje radio talasa.

Ova tehnologija se veoma brzo nametnula u avio saobraćaju. RFID tagovi su se pokazali idealnim za primenu na prtljagu putnika. Počela je proizvodanja klasičnih označivača kofera koji bi u sebi sadržali RFID čipove. Aviokompanije trenutno razvijaju još napredniju tehnologiju koja podrazumeva da nalepnice za prtljag koje se štampaju prilikom čekiranja za let imaju i čip. Na ovaj način će sama aviokompanija pratiti kompletnu putanju kofera, a gubici prtljaga će biti svedeni na minimum.

Foto: Planet Traveler

Dok ovo ne postaje primenjivo u većoj meri, putnici samostalno mogu da kontrolišu kretanje svog kofera. Kupovinom RFID uređaja za prtljag i instalacijom prateće aplikacije na pametnom telefonu kofer postaje kao kućni ljubimac koji se lako može pronaći kada „odluta“.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Najjeftiniji obeleživači prtljaga sa radio čipovima se mogu naći u internet prodavnicama već po ceni od dvadesetak dolara. Međutim, oni koji to žele mogu da se odluče za neke od zanimljivih i skupljih rešenja poput specijalnog kofera koji proizvodi američki Planet Traveler. Savremeni kofer ovog proizvođača ne samo da ima fabrički ugrađeni RFID već i specijalan sistem zaključavanja i alarm protiv krađe. Ako se bilo šta desi koferu, da neko pokuša da ga otvori nasilno ili da zaluta sa putanje, vlasnik će istog trenutka biti alarmiran putem telefonske aplikacije. U isto vreme i sam kofer će se oglasiti alarmom tako da će „lopov“ biti uhvaćen na delu. Za ovakvu zaštitu putnici moraju da izdvoje neverovatnih 1600 dolara koliko košta ovaj kofer koga proizvođač naziva i najpametnijim koferom na svetu. Dobra vest je da je kofer gotovo redovno na popustu i može da se kupi već za 800 dolara ili upola od originalne cene.

Znatno jeftiniji, ali i dalje skup, je kofer koji pravi čuveni Louis Vuitton. Za razliku od prethodnog on ima samo ugrađen RFID čip (Louis Vuitton Echo) i košta 370 dolara.

Foto: Louis Vuitton

Jednostavnije i jeftinije rešenje može da se nađe već za stotinak dolara. Zove se Gego Luggage. Ovaj mali uređaj se samo ubaci unutra kofera. Ako se kači spolja, može da se lako ošteti i da spadne, zato je bolje staviti ga unutra. Dovoljno je mali da ne može da pravi problem prilikom pakovanja. Uređaj ima svoju bateriju i povezan je sa aplikacijom koja se instalira na telefon. U svakom trenutku putnik može da proveri gde mu se tačno nalazi kofer, na kojim koordinatama. Ako se desi da se kofer zagubi, jednostavnim pogledom na aplikaciju može se lako pronaći.

Za one kojima moda nije toliko bitna i samo žele da znaju lokaciju svog kofera, dovoljan je i Tile Mate, jedan od najjeftinijih i najfunkcionalnih RFID obeleživača. Može se kupiti za 25 dolara po komadu, dok je set od četiri  obeleživača 60, a osam 110 dolara. Ova veoma povoljna opcija je dovoljna da možete da obeležite sve svoje kofere i da jednostavnim uvidom u aplikaciju imate prikaz njihove lokacije. Telefonom možete uključiti alarm na koferu, što je korisno kada se on nalazi negde blizu, a vi ne možete da ga pronađete. U slučaju da se kofer zagubi tokom putovanja, aplikacija vam može dati savete kako da najjednostavnije dođete do njega.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *