Tehnologije – Kako da bezbedno koristite WiFi u inostranstvu – Travel Magazine

Kako da bezbedno koristite WiFi u inostranstvu

Kako da bezbedno koristite WiFi u inostranstvu

Wireless Fidelity Network, ili kako nam je svima poznata, WiFi mreža, jedan je od obaveznih alata svakog putnika, koji nam omogućava pristup internetu i putno iskustvo čini lakšim i jednostavnijim.

Bilo da se radi o bukiranju hotela, kupovini avionske karte, traženja informacija o destinaciji, navigaciji ili komunikaciji sa porodicom i prijateljima, WiFi je postao nezamenljiv deo našeg putnog iskustva. Zato i ne čudi što nam je prva pomisao kada stignemo na destinaciju: gde možemo da pronađemo besplatan WiFi sa otvorenim pristupom?

Ipak, ma koliko da je važno da što pre postavite svoje fenomenalne fotografije sa letovanja na Internet, još važnije je da mislite na bezbednost svog telefona i svih podataka u njemu. Evo jednog jednostavnog poređenja: da li biste rođenoj majci ili najboljem prijatelju dali da vam „čeprka“ po telefonu i gleda fotografije, poruke, mailove i slično? Ne? Pa zašto onda pružate mogućnost potpunom strancu, sa verovatno lošim namerama, da to radi?

Naši pametni telefoni su postali naše digitalne kopije, koje često, osim škakljivih fotografija i bezobraznih šala na račun prijatelja sadrže i neke mnogo ozbiljnije stvari: lične podatke, lozinke, informacije o računima u banci i sl.

Kada se povežete na otvorenu javnu mrežu, vi te podatke stavljate na tacnu nekome ko zna kako do njih da dođe. Rizična je svaka bežična mreža na aerodromu, u kafeu, parku ili čak i hotelu, ako vam za nju nije potrebna lozinka.

Naravno, besmisleno je očekivati od ljudi da se na odmoru neće povezivati na besplatne mreže, ali ako to već radite, potrudite se da vi i vaš telefon budete što bezbedniji. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome:

Proverite podešavanja u svom telefonu
Pre putovanja, isključite opciju da se vaš telefon automatski kači na svaku otvorenu WiFi mrežu. Kada vam bude zatrebao internet, manuelno ćete odabrati mrežu. Čim završite sve što ste planirali, isključite WiFi. Što manje vremena provedete na mreži, manje su šanse da se nešto loše desi.

Držite se sigurnih sajtova
Uvek proverite da li je sajt koji koristite siguran. Zato je preporučljivo koristiti browser-e kao što su Chrome ili Firefox, koji vam sa leve strane od URL-a indikuju da je konekcija sigurna simbolom zelenog katanca. Takođe, URL adresa uvek treba da sadrži https, a pogađate, s ovde znači secure, odnosno sigurno.

Izbegavajte da koristite aplikacije
Sigurnost aplikacija je značajno slabija od sigurnosti browser-a. Aplikacije velikih brendova kao što je Paypal bi trebalo da su prilično sigurne, ali na putovanju svakako treba da izbegavate da unosite bilo kakve osetljive podatke, da plaćate račune, kupujete online, logujete se i proveravate stanje na računu u banci. Hakeri mogu čak i da iskoriste login podatke sa vaših društvenih mreža i da provere da li ih koristite za neke važnije stvari – na primer, online pristup bankovnom računu.

Pažljivo birajte WiFi
Ovo je veoma jednostavno: što vam je lakše da se povežete na mrežu, to ste u većoj opasnosti da vam neko hakuje telefon. Umesto da se povežete na potpuno otvorenu mrežu u tržnom centru, potražite makar kafe u kome će vam konobar dati lozinku njihove lokalne WiFi mreže. Naravno, ni ove mreže nisu 100% sigurne, jer osoba koja ih je postavljala veoma verovatno nije IT stručnjak i možda nije uključila sva sigurnosna podešavanja. Zato, oprez!

Ažurirajte aplikacije pre puta
Pre polaska na put, ažurirajte antivirus, ali i sve ostale aplikacije, jer njihovi update-i rešavaju probleme novootkrivenih ranjivosti i povećavaju sigurnost telefona.

Promenite lozinke
Ukoliko imate vremena, dobro bi bilo da pre puta promenite sve postojeće lozinke i učinite ih komplikovanijim. Kada se vratite sa odmora, uvek možete da vratite one stare.

Ne ažurirajte sistem i aplikacije tokom putovanja
Kao što je bitno da pre putovanja ažurirate sve aplikacije, isto tako je važno da ignorišete sve zahteve za ažuriranje i ne instalirate nove aplikacije na putovanju, dok koristite nesigurne javne mreže. To je zato što hakeri mogu da vas prevare da preuzmete ažuriranja koja su zapravo virusi.

Omogućite „dvostruku potvrdu“
Neke od najčešćih vrsta napada mogu se sprečiti upravo ovako. Iako zvuči komplikovano, potrebno je samo da podesite važne aplikacije i naloge, kao što su Gmail i Facebook, da traže dve forme potvrde pre uspešnog logovanja sa novog, nepoznatog uređaja. Na primer, možete da zahtevate da se svaki put prilikom logovanja sa novog uređaja traži lozinka, ali i kod, koji će vam biti poslat u vidu poruke na telefon. Ukoliko znate lozinku, ali nemate kod, ne možete se logovati na nalog. Ovakva, dvostruka potvrda je jedna od najboljih formi zaštite od WiFi napada.

Koristite VPN
VPN, ili Virtuelna Privatna Mreža, je tehnologija koja krije vašu IP adresu i kriptuje konekciju između vašeg uređaja i severa, pa je sve što šaljete preko Interneta sakriveno. Može se reći da je idealna za putovanja, jer nakon podešavanja možete da se opustite i da slobodno koristite Internet ne brinući o svojim privatnim podacima. Postoji besplatan VPN i onaj koji se kupuje, ali budući da njegovo korišćenje zahteva nešto veće predznanje korisnika, preporučujemo zainteresovanima da se dodatno raspitaju o ovoj opciji.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *