Tehnologije – Kako da produžite život telefonske baterije tokom putovanja? – Travel Magazine

Kako da produžite život telefonske baterije tokom putovanja?

Kako da produžite život telefonske baterije tokom putovanja?

Pre nego što se požalite na svoj izdajnički telefon čija baterija je tokom putovanja prazna već nekoliko sati nakon punjenja, razmislite malo o tome šta sve vaš ljubimac na tom putovanju radi.

On vam, između ostalog, služi za telefoniranje, fotografisanje, komunikaciju preko društvenih mreža, razonodu, prevođenje, navigaciju, lociranje atrakcija i restorana i pronalaženje prevoza. Umesto da upirete prstom u ovu dragocenu spravu koja vaše putovanje čini lakšim i ugodnijim nego ikada ranije, možete učiniti nekoliko jednostavnih stvari koje će vašem telefonu olakšati rad i produžiti životni vek njegove baterije.

Uključite Airplane Mode (i kada niste u avionu)
Kada putujete u inostranstvo ili u udaljene oblasti sa slabijim signalom, vaš telefon vredno radi na tome da budete dobro povezani i stalno traži signal. Čak i kada ga nađe, on će nastaviti da traži bolji signal, što jako crpi bateriju. Kad god nemate potrebu za telefonom, uključite Airplane Mode, tako ćete značajno produžiti vreme trajanja baterije.

Omogućite Low Power/Battery Saver Mode
Ceo dan obilazite destinaciju, napravili ste i na Instagram postavili stotine fotografija. I ostala je još ta jedna, savršena, fotografija zalaska sunca, ali shvatate da je baterija telefona na izmaku. Nema vremena ni mogućnosti za dopunjavanje, šta preostaje? Kako biste dobili na vremenu i na kratko produžili život telefonu, uključite opciju čuvanja baterije (battery saver). Neki telefoni vas obaveštavaju kada nivo baterije padne ispod 20 ili 10%, i sami će vam ponuditi ovu opciju. Aktivacija Low Power ili Baterry Saver moda redukuje osvetljenje i neke vizuelne efekte, privremeno isključuje automatsko proveravanje mail-ova i neke manje bitne radnje. Ukoliko se ovaj mod ne aktivira automatski, idite u podešavanja baterije u svom telefonu i sami ga pokrenite.

Prilagodite podešavanja za aplikacije i notifikacije pre polaska na put
Ako vam je opcija prenosa podataka preko mobilnog u romingu isključena, verovatno koristite svaku moguću priliku da se „nakačite“ na besplatne Wi-Fi mreže i proverite svoje poruke i mailove. Nažalost, u trenutku kada se povežete na Wi-Fi, i sve vaše aplikacije u telefonu automatski počinju da se ažuriraju u isto vreme, što bateriji bukvalno isisava život. Na njenu dužinu trajanja uticaće i brojne notifikacije pojedinih aplikacija (kao što je Facebook), koje povremeno uključuju ekran. Da biste ovo sprečili, isključite opciju automatskog ažuriranja aplikacija, kao i opciju primanja notifikacija za aplikacije društvenih mreža, igrica, ili, na primer, vesti.

Isključite Location Services
Ovo je jedna fenomenalna opcija kada ste na putovanju i pitate se ima li neki dobar restoran blizu vas. Google Maps već zna gde ste i daje vam uvid u sve objekte ovog tipa u blizini. Ali Location Services je i veliki trošadžija baterije, pa je najbolje da ovu opciju držite isključenu u svom telefonu i da je aktivirate samo onda kada vam stvarno treba, i samo za aplikaciju koju u tom trenutku koristite (na primer, Google Maps). Sve navedeno važi i za GPS i Bluetooth. Ove tehnologije rade tako što konstantno pinguju mrežu, a svaki put kada to urade, troše pomalo i bateriju.

Izbegavajte ekstremne temperature
Dok ležite na plaži i slobodno uživate u podnevnom suncu jer ste zaštićeni kremom sa zaštitnim faktorom 50, sigurno vam ne pada na pamet da vaš telefon nema takvu vrstu zaštite i da visoka temperatura može da značajno utiče na njegovu bateriju, ali i na performanse. Duža izloženost temperaturama preko 35 stepeni može trajno da umanji kapacitet baterije. Slična je situacija i sa niskim temperaturama, koje takođe utiču na smanjenje trajanja baterije. Srećom, u ovom slučaju problem je samo privremen i ne izaziva trajna oštećena baterije. Zato na letovanju i zimovanju, kada su temperature ekstremno tople ili hladne, razmislite da li vam je telefon stvarno potreban, ili je bolje da ga ostavite u hotelskoj sobi. Ukoliko ga nosite sa sobom, trudite se da zimi uvek bude u toplom džepu, a leti ga nemojte držati na direktnom suncu.

Prilagodite podešavanja ekrana
Ekran vašeg telefona je najveći potrošač energije, a podešavanja vezana za nivo osvetljenja mogu značajno da utiču na trajanje baterije. Savet je da tokom putovanja nivo osvetljenja smanjite na najniži nivo koji vaše oči mogu da podnesu i tako produžite vreme između dva punjenja baterije.

Prestanite da stalno osvežavate feed na društvenim mrežama
Stavili ste novu fenomenalnu fotografiju sa putovanja na Facebook i sada gorite od želje da vidite ko ju je sve lajkovao? Nažalost, Facebook i Twitter su dve aplikacije koje najviše troše bateriju, zato što se neprekidno osvežavaju. Čak i kada ga ne koristite, Facebook stalno osvežava svoje sadržaje, kako biste u trenutku kada ga otvorite mogli da vidite ko vam je sve lajkovao poslednji status. Da biste ovo zaustavili, moraćete da promenite opcije u podešavanjima pojedinačnih aplikacija za društvene mreže ili vesti, a isto možete da uradite i sa mail aplikacijom, u kojoj treba da odaberete da manuelno proveravate inbox, umesto da dopustite da se ona sama osvežava na 5 minuta.

Preuzmite aplikacije i ostale važne sadržaje pre putovanja
Budite spremni za putovanje i preuzmite sve sadržaje koji vam mogu zatrebati unapred. Preuzimanje filmova, muzike, igrica, mapa i korisnih aplikacija tokom putovanja može značajno da potroši bateriju, a zahteva i Internet, koji nije uvek dostupan (odnosno besplatan). Zato budite pametni i sve što vam je potrebno obezbedite unapred. Nikad se ne zna, možda vam na samom početku putovanja bude odložen let, i tada ćete biti srećni što već imate kolekciju filmova u svom telefonu kojima možete da prekratite vreme.

Naravno, treba pomenuti da danas postoje i eksterne baterije za telefone, a većina ugostiteljskih objekata na turističkim destinacijama dozvoljava gostima da kod njih dopune svoje telefone, ali za slučaj da sve propadne, uvek je zgodno da znate kako da se snađete i produžite život svome najboljem putnom prijatelju.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X