Tehnologije – Kako da se na odmoru zaštitite od sajber napada – Travel Magazine

Kako da se na odmoru zaštitite od sajber napada

Kako da se na odmoru zaštitite od sajber napada

Turizam je jedna od vodećih i najbrže rastućih industrija u svetu, ali sve veći broj turista učinio je da popularne destinacije postanu i omiljena mesta delovanja sajber kriminalaca.

Bilo da se radi o aerodromima, hotelima, restoranima, kafeima ili drugim tipovima besplatnih hotspotova, turisti generalno nisu obavešteni i ni svesni opasnosti povezivanja na besplatne otvorene WiFi mreže, što ih čini idealnim žrtvama, i nažalost, broj sajber napada na turističkim destinacijama višestruko je uvećan poslednjih godina.

Man in the Middle (Čovek u sredini)

Ko još želi da plaća internet u inostranstvu, kada jednostavno možete da uđete u kafić i besplatno koristite njihovu otvorenu mrežu? Ali često se dešava da hakeri u blizini kafea da postave access point koji imitira ime prave mreže, a kada se povežete sa njim, izlažete se velikom riziku od kompromitovanja ličnih podataka iz svog elektronskog uređaja. Putnicima se zato preporučuje da, ukoliko je moguće, koriste VPN (virtuelne privatne mreže) koje se koriste za komunikaciju unutar javne mreže korišćenjem šifrovanih podataka. Ili, jednostavno nemojte da se povezujete na internet preko otvrenih mreža, već potražite neku besplatnu, ali zatvorenu mrežu za koju je potrebna lozinka, koje postoje u mnogim kafeima.

Zastareo softver

Ako ne ažurirate sigurnosne protokole redovno, činite uređaj podložnijim napadima. Zato, ma koliko vam se to čini opterećujuće, uvek redovno instalirajte poslednje verzije softvera i aplikacija, kao i ažuriranja, koja će osigurati da budete zaštićeni od aktuelnih pretnji.

Phishing prevare

Ovo je standardna prevara čija žrtva možete postati bilo gde ukoliko ne pazite, a posebno na odmoru, kada ste opušteni i ne obraćate pažnju na detalje. Email u kome vas pošta obaveštava o paketu koji je izgubljen i traži potvrdu vaših ličnih podataka, ili prijatelj koji od vas hitno traži novčanu pomoć i, naravno, da kliknete na link u mailu, samo su neke od varijacija na temu. Uvek proveravajte email adrese sa koji su mailovi poslati ili lično proverite sa prijateljem da li mu je pomoć zaista potrebna, ili sa kompanijom koja vam je navodno uputila zahtev, o čemu se zapravo radi.

Ponavljanje iste lozinke

U internet kafeima na popularnim destinacijama napadači potencijalno vrebaju i posmatraju koju ćete šifru ukucati na tastaturi, a zatim će pokušati da je koriste i za povezane naloge. Tako, na primer, sa lozinkom mogu da uđu vaš mail i vide komunikaciju sa bankom, a zatim da isprobaju tu već poznatu lozinku i na nalogu za online plaćanje u banci). Radi bezbednosti, lozinke inače treba menjati često i uvek koristite kombinacije brojeva, slova i simbola.

Previše podataka na društvenim mrežama

Kada postavite podatke o tome da ste na nekoj destinaciji, napadač može da preuzme identitet vašeg prijatelja sa društvene mreže i da vam pošalje mail u kome, na primer, stoji „isprobaj ovaj restoran“, a kada kliknete na link, na uređaj instalirate malware koji napadaču dalje otvara vrata ka podacima na njemu. Zbog ove, ali i niza drugih prevara, ne preterujte sa postavljanjem previše ličnih detalja na društvene mreže.

Saznajte kako bezbedno možete da koristite WiFi u inostranstvu, ali i na koje turističke prevare najčešće nasedamo. Možda će vas zanimati i da li je bezbedno objavljivati sliku svoje bording karte na društvenim mrežama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *