Tehnologije – Šta nas uskoro čeka na aerodromima? – Travel Magazine

Šta nas uskoro čeka na aerodromima?

Šta nas uskoro čeka na aerodromima?

Možda vam aerodromi ne izgledaju kao najprijatnija mesta na svetu, ali verujte oni se konstantno menjaju tako da naše putovanje bude što prijatnije i bezbednije.

Svake godine se okupljaju aerodromski dobavljači roba i usluga na svetski poznatom sajmu Passenger Terminal Expo kako bi predstavili svoje inovacije, a to je pravo mesto da se i javnost upozna sa brojnim novotarijama koje će u bliskoj budućnosti biti sasvim uobičajene na svakom aerodromu.

Ove godine, sajam je održan u Londonu, a tamo su predstavljene neke od zanimljivosti koje će sasvim sigurno promeniti naš doživljaj aerodroma.

Prtljag se manje gubi
Jedan od najvećih strahova svakog putnika je da mu se na putovanju zagubi prtljag. Sudeći prema novim tehnologijama ove stresne situacije će biti sve ređe i trajaće sve kraće. Traganje za izgubljenim prtljagom nikada nije bilo jednostavnije. Već sada je oboren rekord sa samo 5,57 izgubljenih torbi na hiljadu putnika u 2017, prema podacima SITA-e. Od prošle godine na snazi je novi pravilnik o traganju za izgubljenim prtljagom, koji je propisala IATA. Prema njemu, sve aviokompanije članice IATA (njih 290) dužne su da vrše stalno praćenje prtljaga preko četiri osmatračka punkta: preuzimanje od putnika, utovar u avion, istovar iz aviona i predaju putniku. Ove se informacije beleže i mogu se razmenjivati među kompanijama kako bi se brže ušlo u trag zagubljenom koferu.

Svake godine se preveze 4,65 milijardi kofera što njihovo praćenje i transport čini veoma kompleksnim. Sa novim sistemom praćenja i uz upotrebu novije RFID tehnologije sve ide ka tome da se vaši koferi nađu baš tamo gde treba. RFID čipovi se ugrađuju u kofere ili nalepnice i oznake za prtljag i putem radio talasa emituju signal čijom se detekcijom može otkriti i tačna lokacija kofera. Ono što je posebno zanimljivo je da sve češće putnici sami mogu da nabave RFID obeleživače svojih kofera, a novi čipovi su savršeniji i lakše se mogu primeniti na same kofere. Njihovo očitavanje je jednostavnije i pouzdanije od klasičnih bar kodova.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Putnici sve češće žele da poseduju informaciju o putanji svog kofera, a za to im je potrebna aplikacija, a uz SITA-in proizvod WorldTracer sada mogu da provere status svog izgubljenog prtljaga. Kroz ovaj program preko 500 aviokompanija i više od 2.800 aerodroma dele informacje o izgzbljenim stvarima. Jednostavnim unošenjem broja vašeg prtljag možete videi gde se zagubio i možete da ga poručite da vam stigne nazad na vašu kućnu adresu.

Aerodromski redovi se smanjuju
Kao i svako mesto gde cirkuliše mnogo ljudi i aerodromi su često zakrčeni. Gužve i redovi na kontrolnim punktovima, u prodavnicama, kafićima, gejtovima prava su agonija za inače nervozne putnike. Nedostatak mesta za sedenje tera umorne putnike da sede po podovima što dodatno usporava kretanje. Zamislite još da ste u žurbi da stignete na ukrcavanje. Može biti pravi horor. Zato se danas intenzivno radi na kontrolama gužvi na aerodromskim terminalima. Mnoge kompanije razvijaju softverska rešenja kojima se može upravljati pešačkim kretanjima unutar aerodroma. Postavljanjem pametnih senzora softver dobija informacija o zakrčenjima i vrši preusmeravanje putnika na alternativne prolaze. Tehnologija koja uključuje kontrolu putničkog kretanja ide čak i dalje. Ona već sada može da predvidi gužve i da vas usmeri na alternativne pravce pre nego što se zaglavite. Nešto slično već sada koriste aerodromi JFK u Njujorku, Keflavik u Rejkjaviku, Schiphol u Amsterdamu.

Biometrija sva vrata otvara
Biometrijskom tehnologijom prepoznavanja lica se takođe ubrzavaju aerodromske procedure. Iako na prvi pogled nije baš prijatno znati da ste tokom boravka na aerodromu stalno pod nadzorom i da vas snimaju, ipak će putovanje biit znatno udobiije i brže. Zamislite da vam automatske kamere prepoznaju lice i na osnovu toga vas upućuju u ispravan red. Uz biometrijsko prepoznavanje lica putnici mogu da obave sve svoje aerodromske formalnosti znatno brže i bezbednije. Ovih je dana aktuelan biometrijski boarding, tj. ukrcavanje na let uz pomoć skeniranja lica. Za delić sekunde specijalni uređaj vam mapira lice i ako vas prepozna ulazite u avion. Nema više kompjutera u koje treba ukucavati ime putnika, skenera koji skenira boarding kartu i pasoš, službenika koji potom listaju vaša dokumenta pa vas zagledaju. Sve je brže, sigurnije i jednostavnije.

Komunikacija aerodroma sa putnikom
Putnici figurativno komuniciraju sa aerodromom razmenjujući informacije. Elektronski displeji koji pokazuju informacije o letovima sada postaju sve zanimljiviji. Oni mogu da sadrže i vremensku prognozu na destinaciji, razne servisne vesti poput dužine čekanja u redovima koje mogu biti veoma korisne. Upotrebom novih LED ekrana raznih dimenzija, ubacivanjem novih interaktivnih sadržaja, informisanje na aerodromima dobija sasvim drugu dimenziju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

i-aid Tisch

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *