Tehnologije – Tehnološki trendovi koji će biti aktuelni u 2019. – Travel Magazine

Tehnološki trendovi koji će biti aktuelni u 2019.

Tehnološki trendovi koji će biti aktuelni u 2019.

Savremene tehnologije već uveliko menjaju način na koji putujemo, biramo destinacije i organizujemo putovanje.

Kompanija DataArt, koja dizajnira, razvija i održava softverska rešenja za travel industriju, nedavno je objavila svoja predviđanja za 2019. godinu. Prema ekspertima iz ove kompanje, pet velikih tehnoloških trendova će uticati na dalje unapređenje travel industrije.

Veštačka inteligencija
Svedoci smo velikog uspeha u primeni rešenja AI tehnologije (AI – artificial inteligence – veštačka inteligencija) u travel industriji i hotelijestvu, a očekuje se da će ona svoj pun potencijal ostvariti u narednim godinama. Mogućnost AI tehnologije da značajno unapredi uslugu i korisničko iskustvo, uz smanjenje neophodnih ljudskih resursa, čini je savršenom za turistički sektor, a očekuje se da će u narednoj godini veštačka inteligencija uneti i brojne nove promene u ovom sektoru.

Otvoreni API
Implementacija novih tehnologija predstavlja veliki izazov, budući da je veoma važno da se njeni troškovi svedu na minimum, ali i da se ne iskomplikuje upravljanje postojećim sistemom u koji se nova tehnologija implementira. Otvoreni, odnosno javni aplikacioni programski interfejs – API predstavlja set definicija, rutina, protokola i alata koji omogućava lakšu komunikaciju i sinhronizaciju između različitih tehnoloških sistema koji se koriste u travel industriji.

Proširena (dopunjena) realnost
Proširena realnost (AR – augmented reality) je koncept sličan virtuelnoj realnosti (VR – virtual reality), ali za razliku od VR-a, u kojoj se stvarni svet u potpunosti zamenjuje virtuelnim, AR proširuje, odnosno dopunjava realan svet kompjuterski generisanim tekstom, slikom ili zvukom. Travel industrija i hotelijerstvo u proteklom periodu nisu na pravi način i u velikoj meri iskoristili potencijal ove tehnologije, ali prema mnogim naznakama, vreme AR-a tek dolazi u narednim godinama, kao alatke za marketing i personalizaciju.

„Samousluživanje“
Istraživanja su pokazala da raste interesovanje putnika za self-service rešenja, a travel industrija ubrzano radi na tome da korišćenjem savremenih tehnologija eliminiše potrebu za ljudskom interakcijom prilikom kupovine, bukiranja i sl. Ovaj način poslovanja je koristan kako za kupce, tako i za kompanije koje prodaju svoje proizvode i usluge, pa da se u bliskoj budućnosti može očekivat njegovo dalje unapređenje.

Glasovni asistent
Tehnologija Voice assistant je široko rasprostranjena u više privrednih grana, a u travel industriji i hotelijerstvu je ona posebno primamljiva opcija. Porast korišćenja smart uređaja doveo je do toga da korišćenje glasovnog asistenta za mnoge ljude postane uobičajeno, a njegova sve veća upotreba u travel industriji usmerena je na zadovoljenje očekivanja novih generacija putnika koji zahtevaju besprekornu efikasnost i brzu uslugu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *