Saveti – Trang - tajlandski grad koji je opsednut doručkom – Travel Magazine

Trang – tajlandski grad koji je opsednut doručkom

Trang – tajlandski grad koji je opsednut doručkom

Da li ste čuli za grad Trang? U ovom gradu na jugu Tajlanda ljudi se bude pre 04:00 i hrle u hangar sale, vintage kafiće i kod omiljenog prodavca ulične hrane na doručak.

Trang – grad u kojem se jede najbolje u celom Tajlandu

Na svetu nema puno mesta koja se toliko ozbiljno bave doručkom kao što to praktikuje Trang. Čak i u zemlji koja je potpuno opsednuta hranom poput Tajlanda, lokalno oduševljenje prvim dnevnim obrokom može da izgleda gotovo patološki.

U Trangu možete započeti svoj dan u ogromnim dvoranama gde se jede dim sum. Sledeća opcija su restorani u kojima se prodaju posude sa rezancima i pirinčana kaša na pari. Treća opcija su kafići i tezge sa poslužavnicima sa karijem, pomfritom i supama, dok vas ulični prodavci mame sa prženim štapićima testa. I da, ne smemo da zaboravimo  i najpoznatije, tezge koje prodaju lokalno pečeno svinjsko meso na kilogram. Ovde je doručak jedno zabavno, ukusno i neodoljivo iskustvo.

Ali zašto doručak i zašto Trang?

„Restorani u Trangu su odavno među najboljim u celoj zemlji“, objasnio je Khanaporn Janjirdsak, vlasnik jednog restorana u Trangu i amaterski istoričar hrane. „Ljudi koji drže restorane bude se u 02:00, da bi na vreme kupili sastojke za doručak; ljudi ovde stalno jedu!“

Kaučuk (prirodna guma) je važna kultura na selu koja okružuju Trang, a činjenica da se kaučuk mora sakupljati u jutarnjim satima dovela je do robusne i vrlo rane – kulture doručka. U nekim slučajevima, ljudi koji su radili u polju umeli su da pojedu dva obroka pre nego što sunce izađe.

Prvi turisti stigli u Tajland u okviru luksuznog vila karantina
PROČITAJTE I…

Tajland dočekao prvu grupu bogatih turista u okviru šeme „luksuzni vila-karantin“

Da li je Trang zapravo „kineski grad“ Tajlanda?

Još jedan faktor koji je oblikovao ovu kulturu ranog doručka u gradu je imigracija. Od 15. veka trgovina je privukla kineske imigrante na razne tačke duž tajlandske obale Andamanskog mora. Trang je postao dom nesrazmernog broja njih, i kao rezultat toga mnogi ovaj grad doživljavaju više kao kineski nego tajlandski. Uostalom, ovde su kineski jezici Hakka, Hokkien i Teochew među regionalnim  jezicima koji se koriste van Kine. Ipak, kantonski jezik je imao najveći uticaj na Trangov doručak.

„U stara vremena ljudi bi samo dolazili i pili čaj“, objasnila je Yaowanee Thirakleela, četvrta generacija kantonskih vlasnika Jip Khao, Trang-ovog najdugovečnijeg i najcenjenijeg mesta za male novce. Sedeli smo u njenom restoranu, koji je u 07:00 već bio krcat porodicama, školarcima, penzionerima i ljudima na putu do kancelarije. „Uz čaj nije bilo mnogo stvari za jelo; nekoliko knedli na pari, možda prženih štapića od testa. “

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Wiens (@migrationology)


Ipak, tokom narednih decenija, Trangove čajdžinice su počele da nude više prehrambenih proizvoda i da postaju punopravni restorani. Danas je grad sinonim za ogromne dvorane sa sumom koje nude desetine prženih jela i jela na pari, kao i rezance i jela od pirinča. Ali Jip Khao je jedan od retkih koji održava relativno mali meni jela sa sumom, koji su svi napravljeni u kući i spravljeni u tradicionalnom stilu u širokom plehu, a ne u sitnim korpicama od bambusa.

Koja jela morate da probate ovde?

Dum sum u stilu Tranga je domaćinski i izdašan, gotovo isključivo svinjska punjenja dobila su naizgled tajlandski uticaj iz izdašnih dodataka belog luka i belog bibera. A ostaci kineske kulture čaja i dalje se mogu videti u Jip Khao-u, gde se uglavnom slatke šolje kafe i čaja sipaju kroz filter od platna sličnog čarapi. Thirakleela je ponosna što je njen restoran možda jedini u gradu koji i dalje služi kineski čaj na stari školski načinod čajnika nalik šoljicama i preliven mirisnim laticama hrizanteme.

Masna hrana koja je deo svakog doručka u Trangu je čuvena pečena svinjetina. Iako ovo jelo vodi poreklo sa kineskih festivala i proslava, postalo je sinonim za Trang. Svinjetina u marinadi na bazi začina, izlazi iz pećnica sa hrskavom kožom, a slatko meso nalik na slatkiše sa slojem masti na ivici topljenja zadovoljiće sve gurmane.

Pored svinjetine, ovde se dosta jedu i štapići prženog testa.

„Ustajem svaki dan u 03:00 da pripremim testo“, objasnio je Somyot Athakijmongkol, vlasnik druge generacije Kun Chiang Bang Rak-a, malog restorana koji poslužuje samo doručak, a služi najbolje štapiće u gradu. „Testo počinjem da pržim u 06:00. I obično rasprodajemo do 09:00.“

The Sanctuary
PROČITAJTE I…

The Sanctuary – kako je skriveno hipi mesto postalo top destinacija Tajlanda

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
21Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X