Travel preporuka – 10 spektakularnih rimskih hramova na svetu koji i dalje postoje! – Travel Magazine

10 spektakularnih rimskih hramova na svetu koji i dalje postoje!

10 spektakularnih rimskih hramova na svetu koji i dalje postoje!

Rimski hramovi, iako su povezani stilski sa klasičnim, grčkim oblikom hrama, predstavljaju zasebnu kategoriju hramova.

Na primer: antički hramovi Rimljana sagrađeni su na uzdignutoj visoravni s prednjim stepeništem, dok su grčki hramovi mahom na stubnom podnožju, takozvanom stilobatu.

Rimljani su, takođe, dodali dve nove vrste klasičnoj hramskoj arhitekturi: toskanski i kompozitni. Podsetimo se, grčke vrste su dorski, jonski i korintski.

Donosimo vam u nastavku listu od 10 najneverovatnijih rimskih hramova, koji se mogu naći po Sredozemlju.

10. Hram Avgusta i Livije

Hram Avgust i Livija, sagrađen krajem 1. veka pre nove ere, i danas opstaje netaknut u gradu Beni, u Francuskoj.

Sličan čuvenom rimskom hramu Maison Carree u Nimu, hram u Beni prvobitno je bio posvećen Avgustu. Međutim, 41. godine nove ere, prvi rimski car ovaj hram posvećuje svojoj ženi Liviji njenom unuku Klaudiju, rimskom caru koji je rođen u obližnjem Lionu.

9. Zevsov hram u Aizanoiju

Drevni grad Aizanoi u današnjoj Turskoj je bio naseljen od 3000. godine pre nove ere, a bogatio se pod rimskim carstvom proizvodnjom vune, žita i vina. Najimpresivnija građevina ovog mesta je Zevsov hram, najbolje očuvani rimski hram u celoj Anadoliji, koji je izgrađen u 2. veku nove ere.

Novac potreban za izgradnju hrama obezbeđen je iznajmljivanjem zemljišta oko hrama. Međutim, granice hramskih zemalja bile su nejasne, te su mnogi odbili da plate porez. Rimski car Hadrijan je rešio spor, a kopije pisama od značaja za grad kasnije su zapisane na zidovima hrama.

8. Dougga Capitol

Smešten u severnom Tunisu, Dougga se ponekad naziva i „najbolje očuvanim rimskim malim gradom u severnoj Africi“. Među najpoznatijim spomenicima oko ovog hrama su Punic-Libijski mauzolej, pozorište i kapitol.

Kapitol je rimski hram iz 2. veka pre nove ere, posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi. Sekundarno je posvećen dobrobiti careva Lucija Vera i Marka Aurelija.

7. Hram Garni

Posvećen Heliosu, rimskom bogu sunca, hram Garni u Jermeniji sagradio je jermenski kralj Trdat I u 1. veku nove ere. Izgradnja je verovatno finansirana novcem koji je kralj dobijao od rimskog cara Nerona u zamenu za vojnu podršku Partskom carstvu.

Hram sadrži 24 jonska stuba koji su počivali na povišenom podijumu, a za razliku od drugih grčko-rimskih hramova, načinjen je od bazalta. Zemljotres je 1679. godine u potpunosti uništio drevni rimski hram, koji je ležao je u ruševinama do njegove obnove 1970-ih.

6. Avgustov hram u Puli

Avgustov hram je jedina preostala građevina sa originalnog rimskog foruma u ​​Puli. Posvećen je prvom rimskom caru Avgustu, a verovatno je sagrađen tokom carevog života, u nekom trenutku između 2. godine pre nove ere i njegove smrti u 14. godini nove ere.

Pretrpeo je znatnu štetu tokom Drugog svetskog rata kada je hram pogodila bomba. Zbog toga je veliki deo građevine morao da bude obnovljen nakon toga.

5. Hram Sbeitla foruma

Sbeitla (ili Sufetula) je prilično dobro očuvan rimski grad na srednjem zapadu Tunisa. Grad sadrži ogroman, skoro kvadratni forum popločen kamenim pločama i okružen zidom.

Forum ima ulaz sa jedne strane i tri rimska hrama na suprotnoj strani. Umesto da sagrade samo jedan hram posvećen trima najznačajnijim rimskim bogovima, Jupiteru, Junoni i Minervi, stanovnici Sbeitla su za svakog boga izgradili zasebne hramove.

4. Maison Carree

Maison Carree se nalazi u Nimu, u Francuskoj. Ovaj velelepni hram je sagradio rimski general Marko Vipsanije Agripa, 16. godina pre nove ere. General je hram posvetio dvojici sinova, koji su umrli vrlo mladi.

To je jedan od najbolje sačuvanih rimskih hramova na svetu. Svoje izuzetno stanje i očuvanost duguje činjenici da je u 4. veku pretvoren u hrišćansku crkvu, što je ovaj hram spasilo od uništenja. U jednom trenutku, u hramu je bila smeštena gradska kuća, štala, magacin, a na kraju i muzej.

3. Palmira

Smeštena u oazi, na oko 200 kilometara severno od Damaska, Palmira je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Sirije. Vekovima je Palmira bio važan i bogat grad smešten duž karavanskih ruta, koje su povezivale Persiju sa mediteranskim lukama rimske Sirije.

Danas na ovom području možete da vidite ogromni Hram Bel, monumentalni luk i kolonadu koja se nekada sastojala od 1.500 korintskih stubova!

2. Panteon

Jedna od najbolje sačuvanih rimskih građevina, Panteon u Rimu je sagrađen prvobitno kao hram za sve rimske bogove. Smatra se da je sagrađen oko 126. godine nove ere, tokom vladavine cara Hadrijana.

Panteon nije samo jedan od najstarijih rimskih hramova, već je i jedan od najočuvanijih. Od uništenja ga je spasila činjenica da je pretvoren u rimokatoličku crkvu. Panteon se sastoji od velikog kružnog trema a temelji hrama su poduprti uz pomoć 16 korintskih stubova od granita. Ipak najfascinantniji deo hrama je kupola, najveća na svetu koja nema potporu!

1.Baalbek

Baalbek, koji se takođe naziva Heliopolis, je spektakularno arheološko nalazište u severoistočnom Libanu. Od 1. veka pre nove ere i tokom dva veka, Rimljani su ovde sagradili tri hrama za tri boga: Jupitera, Bahusa i Veneru.

Sagrađen kao najveći hram u Rimskom carstvu, hram Jupitera bio je obložen sa 54 masivna granitna stuba od kojih je svaki bio visok 21 metar. Samo 6 ovih titanskih stubova uspelo je da opstane, ali čak su i oni neverovatno impresivni.

Najbolje sačuvani hram na ovom mestu je hram Bahus, sagrađen 150. godine nove ere. Drevni rimski hram bio je posvećen Bahusu, rimskom bogu vina. Danas je ceo ovaj potez jedna od glavnih turističkih atrakcija Libana.

Pogledajte koji su to najlepši hramovi Kjota, te zavirite i u pariski „hram hedonizma„. Pročitajte i priču iza jednog od najlepših hramova Tajlanda.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
288Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *