Travel preporuka – 5 mesta za neverovatne doživljaje sa životinjama – Travel Magazine

5 mesta za neverovatne doživljaje sa životinjama

5 mesta za neverovatne doživljaje sa životinjama

Afričke ravnice i prašume Azije i Južne Amerike nude neka od najuzbudljivijih iskustava sa divljim životinjama na planeti.

Uz tradicionalne safarije za koje su svi čuli, postoji čitav niz neverovatnih destinacija i mogućnosti susreta sa divljim životinjama o kojima možda nikada niste ni razmišljali. Od susreta sa grizlijem na Aljasci do posmatranja ptica na udaljenom atlantskom ostrvu, ovo su neka od jedinstvenih, neverovatnih iskustava koja ljubitelji životinja treba sebi da priušte, makar jednom u životu.

Susreti sa havajskim morskim psima

Ajkule, zastrašujuće ili fascinantne? Bez obzira na to šta duboko u sebi osećate, prilika da priđete jako blizu ovim stanovnicima morskih dubina i uzbuđenje koje se doživljava samo jednom u životu, žestoko će vas prodrmati i uzburkati vam emocije, a priče vezane za ovaj susret trajaće ceo život. U posebno izgrađenom kavezu potopljenom u vode havajskog Tihog okeana, iza sigurnosnog debelog ojačanog stakla, koje nudi kristalno jasnu vidljivost, naći ćete se oči u oči sa kraljevima i kraljicama okeana. U društvu naučnika, uz navalu adrenalina u krvi, naučićete o biologiji morskih pasa i njihovoj važnosti u prirodnom poretku eko-sistema planete.

Posmatranje ptica, delfina i kitova na Madeiri

Udaljeno portugalsko ostrvo Madeira i okolni arhipelag su zapanjujuće lepi i poprilično izolovani. Nalaze se usred Atlanskog okeana, na 1.000km udaljenosti od evropskog kontinenta, ali i od Afrike. Veličanstvenim delovanjem podvodnih vulkana tokom više milenijuma stvoren je jedinstven krajolik. Okean oko ostrva prepun je raznolikih morskih životinja, kitova, delfina, kornjača i neverovatnih morskih ptica. U ovoj jedinstvenoj avanturi sa životinjama uživaćete dok brodićem plovite iz luke Mašiko (Machico), a moći ćete da vidite prugaste i kljunaste delfine, kitove i ulješure (kitove zubane), koji su privučeni u to područje da bi se igrali i hranili. Možda ćete imati dovoljno sreće da vidite i najveće stvorenje koje je ikada živelo na planeti Zemlji, plavog kita.

Foto: joakant from Pixabay

Bioluminiscentna kajak tura na Floridi

Iako ne tako poznati kao lav, leopard, nosorog, slon i bivo, odnosno tzv. velika afrička petorka, maleni jednoćelijski morski organizmi, dinoflagelate ili vatrene alge dodaju svoju spektakularnu lepotu svetu divljine. Ova sićušna stvorenja pretvaraju se u užarene zvezde životinjskog carstva, čudom prirode koje se naziva bioluminiscencija. Taj fenomen predstavlja proizvodnju i emisiju svetlosti koju mogu imati pojedini živi organizmi. Dom jedne od najspektakularnijih pojava u prirodi, zapanjujuće noćne bioluminiscencije miliona ovih mikroskopskih stvorenja je laguna Banana River na Floridi, u blizini Kejp Kanaverala i ostrva Merit. Stvorenja koja isijavaju plavo belu svetlost, stvarajući nezaboravan morski svetlosni šou kakav samo priroda može da stvori, biće probuđena i uznemirena vašim kajakom. Spustite ruku u vodu ili vesla za kajak i gledajte kako svetla trepere i zaslepljuju. Ovaj susret, koji ćete pamtiti celog života, mogao bi biti uveličan prisustvom i drugih posetilaca, poput delfina ili neuhvatljivih morskih krava koje nastanjuju ovaj region.

Zimske divlje životinje Aljaske

Očuvanje divljih životinja bitno je za opstanak njihovih vrsta. Centar za zaštitu divljih životinja Aljaske pružiće vam uvid u važnost ovakvih centara kao i vrste posla kojim se bave. Njihova uloga je zbrinjavanje povređenih divljih životinja ili siročadi, njihov povratak u divljinu, ali i uvid u raznolikost životinja koje obitavaju u ogromnoj divljini Aljaske. Ovde ćete moći da vidite povređene životinje kako lutaju prostorima najviše nalik njihovim prirodnim staništima tokom procesa rehabilitacije. Upoznaćete mrke medvede, američke bizone, mošusno goveče i irvase, dok saznajete nešto više o naporima da se zaštite njihova staništa, kao i kako izbeći sukob između ljudi i divljih životinja. Pošto je smešten na glečeru Portidž (Glacier Portage), 70 km južno od Enkoridža, najvećeg grada Aljaske, putovanje do centra će vas odvesti pored živopisnog rukavca (Turnagain) i planinskog masiva Čugač (Chugach), pružajući vam priliku da vidite i fotografišete divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju. Ovo je savršeno iskustvo za sve one koji osećaju istinsku ljubav prema životinjama i njihovom očuvanju.

Foto: David Mark from Pixabay

Čitvan safari u Nepalu

Nepal retko kom ljubitelju životinja padne na pamet kada razmišlja o safariju, ali takva razmišljanja će promeniti Nacionalni park Čitvan. Osnovan je kao prvi nacionalni park u Nepalu davne 1973. godine, a status UNESCO-ove svetske baštine dobio je 1984. godine. Neka od najneverovatnijih iskustava sa divljim životinjama u Aziji mogu se doživeti upravo u ovom prirodnom rezervatu. Ovde ćete imati priliku da upoznate indijske slonove, leoparde, krokodile, nosoroge, majmune, zmije, vodozemce, leptire, kao i veliki broj autohtonih ptica i, naravno, čuvenog bengalskog tigra. Safari će vas odvesti duboko u nacionalni park, kako biste bili svedoci velike raznolikosti nepalskog eko-sistema, a uključujuje izlete u džunglu, posetu uzgajalištu slonova i vožnju kanuom kroz divljinu. Senzacionalni safari ne bi bio potpun bez jedinstvenog zalaska sunca i gostoprimstva i ljubaznosti naroda Taru (Tharu).

Divlje životinje mame turiste i na Šri Lanki, a pročitajte više i o tabu temi u turizmu – odnosu ove industrije prema zlostavljanju životinja, ali i o lovnom turizmu, koji već decenijama predstavlja veliku etičku dilemu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *