Travel preporuka – 5 muzeja u Veneciji koje bi trebalo da posetite – Travel Magazine

5 muzeja u Veneciji koje bi trebalo da posetite

5 muzeja u Veneciji koje bi trebalo da posetite

Može se reći da je cela Venecija jedan veliki muzej na otvorenom i samo šetnja njenim ulicama ili vožnja gondolom predstavlja nezaboravno iskustvo koje će oplemeniti vaša čula.

Ali ako možete da odvojite vreme za posetu nekom od brojnih muzeja La Serenissima-e, ugođaj će biti još potpuniji. Evo predloga 5 muzeja koji svakako treba da se nađu u vašem itinereru, a informacije o radnom vremenu i cenama ulaznica pomoći će vam u organizaciji posete.

Duždeva palata
Poznata širom sveta, Duždeva palata (Palazzo Ducale) bila je rezidencija mletačkog dužda i centar moći nekada moćne Mletačke republike. Nalazi se pored bazilike na Trgu svetog Marka i gleda na Veliki kanal. Njene fasade u tipičnom gotsko-venecijanskom stilu (samo istočna strana zdanja rađena je u renesansnom stilu), sa mnoštvom prozora i arkada, opčiniće svakog posetioca, a pravo blago ih tek čeka, skriveno u unutrašnjosti palate. Stalna kolekcija Duždeve palate uključuje statue, slike i freske koje se mogu videti u brojnim dvoranama, salama i duždevim apartmanima. U Duždevoj palati održavaju se i privremene izložbe, a trenutno je za posetioce otvorena izložba posvećena luci Margera (do 28. januara).
Radno vreme: od 01. aprila do 31. oktobra od 08.30h do 19.00h (ulaz do 18.00h), od 01. novembra do 31. marta od 08.30h do 17.30h (ulaz do 16.30h).
Cena ulaznice: objedinjena ulaznica za atrakcije na Trgu svetog Marka, omogućava i ulaz u Duždevu palatu i košta 20 eura za odrasle, 13 eura za decu od 6 do 14 godina, studente i starije posetioce.
www.palazzoducale.visitmuve.it

Muzej Correr
Takođe lociran na Trgu svetog Marka, muzej Correr odlikuje neoklasični stil. Idealan je za ljubitelje istorije i umetnosti. Sobe na prvom spratu posvećene su istoriji i kulturi Mletačke republike, a dragulj muzeja predstavlja kolekcija dela Antonija Kanove (u sobama posvećenim neoklasicizmu) u okviru koje se nalaze skice njegovih poznatih skulptura, ali i skulpture Dedal i Ikar i Venus Italica. Ovde možete posetiti carske odaje u kojima je odsedala princeza Sisi (Elizabeta Bavarska, kasnije žena Franca Jozefa I i austrijska carica).
Radno vreme: od 01. novembra do 31. marta od 10.00h do 17.00h, od 01. aprila do 31. oktobra od 10.00h do 19.00h.
Cena ulaznice: objedinjena ulaznica za atrakcije na Trgu svetog Marka, omogućava i ulaz u muzej Correr i košta 20 eura za odrasle, 13 eura za decu od 6 do 14 godina, studente i starije posetioce.
www.correr.visitmuve.it

Kuća Karla Goldonija
Karlo Goldoni, pisac iz 18. veka koji se smatra ocem moderne komedije, rođen je u Veneciji, i to u prelepoj gotičkoj palati iz 15. veka, koja je restaurirana i 1953. godine pretvorena u muzej posvećen Goldoniju. Slike, dekoracije i originalni nameštaj elegantno se uklapaju u rekreirane scenografije nekih od njegovih najpoznatijih komedija. Tokom posete možete pogledati i dokumentarni film o Goldoniju i njegovom delu.
Radno vreme: od 01. novembra do 31. marta od 10.00h do 14.00h, od 01. aprila do 31. oktobra od 10.00h do 17.00h. Kuća je zatvorena sredom i praznicima.
Cena ulaznice: 5 eura za odrasle, 3 eura za decu od 6 do 14 godina, studente i starije posetioce.
www.carlogoldoni.visitmuve.it

Kolekcija Pegi Gugenhajm
Pegi Gugenhajm, čuvena kolekcionarka umetničkih dela, bila je zaljubljena u Veneciju i 1948. godine je svoju kolekciju trajno premestila u ovaj grad. Danas je Kolekcija Pegi Gugenhajm jedan od najvažnijih italijanskih muzeja posvećenih umetnosti 20. veka. Palazzo Venier dei Leoni, nezavršena palata iz 18. veka, bila je dom Pegi Gugenhajm, a danas se ovde nalazi njen muzej u okviru koga se mogu videti dela Pikasa, Dalija, Braka, Poloka, Dišana, Mondrijana, Klija, Kandinskog, de Kirika i ostalih važnih umetnika 20. veka. Muzej takođe nudi i zanimljive retrospektive u vezi sa stalnom postavkom, kao što je nedavno održana izložba posvećana Pikasu.
Radno vreme: od 10.00h do 18.00h, zatvoreno utorkom.
Cena ulaznice: 15 eura, za starije 13 eura, za studente 9 eura, za decu do 10 godina ulaz besplatan.
www.guggenheim-venice.it

Muzej stakla
Murano je jedno od živopisnih ostrva u Venecijanskoj laguni (Laguna Veneta), na kome kuće i kanali izgledaju kao nestvarno kao da su iz bajke. Ovo mesto je u celom svetu poznato po tradicionalnim tehnikama proizvodnje stakla, od koga se prave nakit, lusteri, ukrasi, ali i umetnička dela. Muzej stakla (Murano Museo del Vetro) će vas detaljno uputiti u fascinantnu istoriju proizvodnje stakla na ostrvu, koja potiče još iz rimskih vremena. Osim upoznavanja sa različitim tehnikama i procesima izrade, posetioci mogu da pogledaju i kolekciju Berija Fridmana, u okviru koje se nalaze interesentno dizajnirani predmeti iz 20. veka.
Radno vreme: od 01. novembra do 31. marta od 10.00 do 17.00h, od 01. aprila do 31. oktobra od 10.00h do 18.00h.
Cena ulaznice: 10 eura za odrasle, 7,5 eura za decu od 6 do 14 godina, studente i starije posetioce.
www.museovetre.visitmuve.it

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X