Travel preporuka – 5 najboljih road trip putovanja kroz neverovatne destinacije – Travel Magazine

5 najboljih road trip putovanja kroz neverovatne destinacije

5 najboljih road trip putovanja kroz neverovatne destinacije

Automobilom (ili motociklom), prema sopstvenim uslovima, uz potpunu slobodu izbora atraktivnih mesta i bez velike gužve: road trip putovanje putevima predstavlja idealan odmor u postkoronavirusnoj eri. Nakon nedelja izolacije u karantinu, možemo da se složimo kako je jedno ovakvo putovanje savršen izbor u kontekstu trenutnih događaja.

Put svile

Najčuvenija trgovinska ruta u istoriji povezivala je Kinu i Evropu. Danas, možete sami, u sopstvenoj režiji da istražite karavanski put koji je prolazio kroz mesta kao što su Hiva, Buhara i Samarkand. Automobilom ili motorom pustolovni put prolazi kroz centralnu Aziju, Rusiju, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan. Ovo je definitivno put za sve koji vole Istok, istoriju i priče iz hiljadu i jedne noći, piše Tourism Review.

Saznajte kako je ruta 66 postala tako popularna, kao i koje su panoramske rute najlepše na svetu.

Trollstigen, Norveška

Strme padine, impresivne kaskade, duboki fjordovi i plodne doline … sve je to norveški Trollstigen. Put dužine 106 kilometara, nalazi se na zapadu zemlje, a napravljen je sa 9% nagiba i 11% oštrih zavoja. Sve oko ovo ceste izgleda nerealno i veličanstvo, počevši od imena vrhova oko puta: „Kongen“ (kralj), „Dronningen“ (kraljica) i „Bispen“ (biskup). Ovaj put je otvoren 1936. godine, a povezuje Trollstigfoten i Stigerøra. Duž puta vas čeka autentičan prirodni spektakl, fjord Gejranger, svetska baština UNESCO-a.

Road trip Trolska cesta Norveska

Foto: Shai Pal from Unsplash

Gorges du Verdon, Francuska

Road trip putovanje kroz Verdonsku klisuru, odvešće vas u jedan od najimpresivnijih kanjona na svetu. Ovde se strmi zidovi suprotstavljaju spektakularnim tirkiznim vodama. Duž puta vas čekaju oštre krivine, slapovi do 700 metara i jedinstveni pejzaži. Poznat i kao „Corniche Sublime“ put, dugačak je 140 kilometara i počinje u Castellane-u (francuska rivijera) ako putujemo sa istoka ili Moustiers-Sainte-Marie (Luberon) sa zapada. U svakom slučaju, ruta je kružna i omogućava zaustavljanje na Moustiersu (preporučuje se poseta kapeli Notre Dame de Beauvoir iz 12. veka), Castellanu, Rougon i La Palud-sur-Verdon.

Road Trip kroz Vendorsku klisuru

Foto: Jens Peter from Unsplash

Zion Canyon Scenic Drive, Juta (SAD)

Ovaj put vodi do jednog od najimpresivnijih pejzaža širom Sjedinjenih Država: nepreglednog mora crvenih kanjona koji izgledaju kao set za film o Marsu. Nacionalni park Zion u Juti je mesto koje će vas oduševiti spektakularnom mrežom staza koje možete preći automobilom ili javnim prevozom. Ovde se nalazi park koji uključuje devet stanica, tako da posetioci mogu i na taj način da uživaju u čudesnim stenovitim formacijama i strmim krečnjačkim liticama. Ipak, najčuvenija atrakcija parka je pomenuti put, dug 9.6 kilometara. Zamislite road trip unutar ovakvih predela?

Road Trip kroz park Zion Canyon

Foto: Drif Riadh from Unsplash

Pogledajte kakvu muzičku plejlistu možete da slušate tokom američke road trip avanture. Saznajte i koje su prognoze stručnjaka za putovanja nakon pandemije.  

Put 1 ili obilaznica, Island

Sada već kultna Ruta 1, poznata i kao Ring Road, je ruta koja okružuje ceo Island i omogućava vam da razgledate većinu njegovih atrakcija. Ova staza je duga 1.340 kilometara i dobra je prilika za upoznavanje islandske prirode; započinje i završava se u Rejkjaviku. Glečeri, vulkani, vodopadi, plaže od crnog peska i nestvarni pejzaži su među najpoznatijim prirodnim atrakcijama sveta. Pored glavnog puta, produžetak poluostrva Snaefellsnes omogućava da nastavite putovanje još oko 400 kilometara. Ovde vas čekaju nova prirodna čuda, razgledanje kitova i poseta vulkanu Snæfellsjokull.

Road trip Island

Foto: Sydney Russakov from Unsplash

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
147Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *