Travel preporuka – 6 evropskih destinacija koje su tople i u decembru – Travel Magazine

6 evropskih destinacija koje su tople i u decembru

6 evropskih destinacija koje su tople i u decembru

Kada planirate odmor u decembru, Evropa obično nije prva destinacija koja vam pada na pamet. Karibi, Jugoistočna Azija i cela južna hemisfera čine se kao bolji izbor, budući da su u to vreme generalno mnogo topliji od Starog kontinenta.

Ali i u Evropi postoje mesta koja uspevaju da izbegnu zimske temperature. Naravno, nećete moći da skočite u more i zaplivate, ali bar na jaknu možete da zaboravite, dok uživate u čistom vazduhu i sunčanom vremenu na ovih 6 odabranih destinacija.

Malta
Mediteranski arhipelag koji se nalazi između Sicilije i severnoafričke obale može se pohvaliti lepim vremenom tokom cele godine. Sa više od 300 sunčanih dana i 2.957 sati sunca godišnje, Malta je zvanično najsunčanija destinacija u EvropiOstrva nude bogato kulturno-istorijsko nasleđe, zahvaljujući uticajima Feničana, Kartaginjana, Rimljana, Mavara, Francuza i u najskorije vreme, Britanaca. Malta je 1964. godine postala nezavisna zemlja, ali su se ovi brojni uticaji iz prošlosti isprepletali i vidljivi su u svim segmentima društva. Jezik kojim se ovde govori je veoma specifičan i preuzeo je mnoge elemente iz arapskog, kuhinja podseća na italijansku (čak i sladoled može da parira originalnom italijanskom đelatu), a vozi se na levoj strani kao u Velikoj Britaniji. Na površini od 316km2 nijedna atrakcija nije udaljena više od sat vremena, a izbor je veliki, od praistorijskog hrama do savršeno očuvanog srednjovekovnog grada. Uz to, zemlja je poznata po prirodnim lepotama, tirkiznoj vodi i prelepim plažama.
Prosečne najviše dnevne temperature u decembru: 16°C – 18,3°C
Prosečne najniže dnevne tempperature u decembru: 11°C – 13,3°C

Kanarska Ostrva
Zapadna Evropa Kanarska Ostrva smatra za trope, pa uprkos svojoj relativnoj geografskoj izolaciji (nalaze se 104km zapadno od marokanske obale), ova destinacija privuče 10 miliona posetilaca godišnje. Većina njih dolazi da upije što više sunčevih zraka i smešta se u rizortima na obali, ali Kanari imaju još puno toga da ponude. Među glavnim atrakcijama su polja ohlađene lave koja podsećaju na površinu meseca, peščane dine, plantaže banana i raskošne četinarske šume. Postoji sedam naseljenih ostrva, a najpoznatije među njima je Tenerife, mada na Lanceroteu postoji najbolji izbor outdoor aktivnosti i noćnog života.
Prosečne najviše dnevne temperature u decembru: 21°C – 22,7°C
Prosečne najniže dnevne tempperature u decembru: 15,5°C – 17,2°C

Algarve
Najjužnija regija Portugala poznata je po prelepim rizortima i skupim golf terenima. Odlikuju je blaga klima, bajkovita ribarska seoca i rascvetale decembarske božićne zvezde. Planine na severu štite Algarve od severnih i vetrova sa Atlantika, a povetarac, koji stiže do plaža, odličan je za jedrenje. Topliji je istočni deo regije, bliži Mediteranu. Bilo da ste se u Algarve zaputili da uživate na plaži ili da istražujete rustični način života lokalaca, ovde će vas dočekati drevni zamkovi, šume hrasta plutnjaka i dramatične zlatne litice. Nakon šetnje u prirodi po nekoj od brojnih staza za hajking, počastite se svežom ribom spremljenom u domaćem maslinovom ulju, uz kvalitetno lokalno vino. Zimi nije preporučljivo da isprobavate kupanje u moru, ali su dostupni tretmani talasoterapije, koja koristi morsku vodu i alge za revitalizaciju tela. Neki turistički restorani i atrakcije se tokom zime zatvaraju, pa nećete imati izbora, upoznaćete regiju kao pravi lokalac.
Prosečne najviše dnevne temperature u decembru: 16,6°C – 17,7°C
Prosečne najniže dnevne tempperature u decembru: 8,8°C – 10,5°C

Krit
Iako mu temperature variraju više nego kod ostalih decembarskih destinacija, Krit se nikako ne može opisati kao hladan. Grčko najveće i peto po veličini ostrvo u Mediteranu, Krit je veoma specifičan deo mediteranske turističke ponude. Kao mesto nastanka minojske kulture, ostrvo je poznato kao prvo evropsko napredno društvo. Prema grčkoj mitologiji, takođe je i mesto rođenja vrhovnog boga Zevsa. 
Smešten na savršenoj lokaciji između Evrope, Male Azije i Afrike, Krit je bogat istorijskim i kulturnim sadržajima. NIje neuobičajeno da vidite ostatke starog rimskog zdanja, kako se naslanja na hamam iz turskog perioda. Takođe, iako su ljudi uvek prijateljski nastrojeni prema posetiocima, u decembru, van sezone, će imati više vremena da vam posvete punu pažnju. Slobodno se upustite u razgovor sa lokalcima u seoskoj kafani i uživajte u autentičnim pričama i anegdotama uz domaće vino ili rakiju rakomelo.
Prosečne najviše dnevne temperature u decembru: 15°C – 17,7°C
Prosečne najniže dnevne tempperature u decembru: 9,4°C – 12,2°C

Kosta del Sol
Kao deo najjužnije španske obale, Kosta del Sol se u decembru može pohvaliti sa mnogo sunčanih sati, uz nešto svežije i vetrovitije noći. Regija je manje popularna od Francuske rivijere ili Amalfi obale, ali zbog toga je zadržala više mediteranske autentičnosti, a svaka od plaža duž 160km duge obale u pozadini ima i divne planinske pejzaže. 
U istoriji regije trag su ostavile brojne drevne civilizacije, počev od Feničana, a o uticaju mavarskih osvajača govore citadele Alcazaba i Gibralfaro u Malagi. I španski koreni su jaki, o čemu svedoče karakteristične koride i tradicija flamenka, ali i Pikasov muzej (umetnik je ovde rođen). Ako vreme pametno podelite, pa deo provedete u prestonici Malagi, a deo u nekom od priobalnih gradića kao što su Marbela ili Estepona, uspećete da iskusite sve. Zanimljivo je da Kosta del Sol nije turistički eksploatisana pre 1950-ih godina.
Prosečne najviše dnevne temperature u decembru: 16,6°C – 17,7°C
Prosečne najniže dnevne tempperature u decembru: 7,7°C – 9,4°C

Kipar
Ne tako davne 2013. godine Kipar je bio na rubu finansijske katastrofe. Sada, doživljava renesansu. Neka odmor u decembru bude izgovor da posetite ovu ostrvsku zemlju na tromeđi Evrope, Azije i Afrike. Negde između istoka i zapada, Grčke i Turske, plaža i planina, Kipar ima toliko toga da ponudi svakom posetiocu. 
Brojni arheološki lokaliteti, ostaci drevnih palata, grobnice sa tragovima obožavanja Afroditinog kulta, neolitske naseobine, mletačke tvrđave, rimski mozaici, džamije u Pafosu, samo su neki od istorijskih sadržaja ostrva. Tradicionalne ostrvske pejzaže upotpunjuju brojni vinogradi, mala sela i manastiri. Na Kipar morate doći gladni, jer je lokalna hrana, koja se služi u formi mezea, posebna atrakcija.
Prosečne najviše dnevne temperature u decembru: 17,2°C – 20°C
Prosečne najniže dnevne tempperature u decembru: 9,4°C – 11,6°C

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Divno ste opisali ovih nekoliko toplih podrucija u decembru mesecu, hvala.
    Ja bi voleo da znam u mesecu februaru koji grad ili mesto je naj toplije i naj interensantnije posetiti na dve ili tri nedelje.
    Hvala unapred

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X