Travel preporuka – 7 neverovatnih evropskih biblioteka – Travel Magazine

7 neverovatnih evropskih biblioteka

7 neverovatnih evropskih biblioteka

Vekovima su biblioteke bile sveta mesta na kojima je sakljupano i čuvano znanje, a zbog svoje važnosti, često su smeštane u prelepa zdanja, dok je njihova unutrašnjost bogato ukrašavana.

Danas neke od njih predstavljaju vredno kulturno blago i turističke atrakcije vredne vaše pažnje.

Nacionalna biblioteka Češke Republike, Češka
Locirana u praškom Klementinumu, istorijskom kompleksu građevina iz 11. veka, Nacionalna biblioteka Češke je centralna, najstarija i najvažnija biblioteka u zemlji. Nalazi se pod direktnom upravom Ministarstva kulture. Postojećih 6,5 miliona naslova, od kojih neki predstavljaju veoma vredne stare dokumente, svake godine se dopunjava sa novih 70.000 izdanja. Takođe poseduje i najveću slovensku kolekciju na svetu.

Biblioteka Trinity koledža, Irska
Najveća istraživačka biblioteka Irske nalazi se u okviru Trinity koledža u Dablinu. Zbog svog istorijskog značaja, smatra se nacionalnom bibliotekom i Republike Irske i Ujedinjenog Kraljevstva i prema irskom zakonu legalno nosi obe titule istovremeno. Zbog ovoga, koledž ima pravo na kopiju svake izdate knjige kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u Irskoj, što ukupno iznosi preko 100.000 naslova godišnje. Biblioteka trenutno poseduje nešto preko 4,25 miliona knjiga, uključujući i 3.000 izuzetno važnih dokumenata, rukopisa, mapa i pisanih kompozicija. Njeno najveće blago je Knjiga Kellsa, oslikani rukopis jevanđelja na latinskom jeziku iz 8. ili 9. veka.

Biblioteka manastira San Lorenzo de El Escorial, Španija
U malom mestu San Lorenzo de El Escorial koje je od Madrida udaljeno samo 50km, nalazi se manastir iz 16. veka, čija kompleks predstavlja jedno od remek-dela španske renesanse. Ovaj manastir je dom Kraljevske biblioteke, koju je krajem 16. veka izgradio kralj Felipe II. On je svoju ličnu kolekciju rukopisa poklonio biblioteci, a zatim je počeo prikupljanje vrednih knjiga širom sveta. Od 40.000 naslova, skoro 5.000 su od velikog istorijskog i kulturnog značaja. Većina ih je na latinskom, ali neki su na grčkom, hebrejskom, aramejskom i arapskom (čak 1.700 rukopisa). Ceo manastirski kompleks se zbog svog značaja i grandioznosti 1984. godine našao na Listi svestske baštine UNESCO-a.

Biblioteka opatije Admont, Austrija
Biblioteka opatije Admont je najveća manastirska biblioteka na svetu. Sam manastir nalazi se u gradiću Admont, izgrađen je 1776. i sadrži oko 200.000 naslova, koji daju odličan prikaz umetničke i kulturne evolucije literature kroz vekove. Preko 70.000 knjiga i rukopisa je restaurirano, a 900 inkunabula (najstarijih štampanih knjiga) pažnjivo se čuva na policama u centralnom delu. Biblioteku osvetljava 48 prozora, koji simbolišu prosvetiteljske ideje i predstavljaju kontrast baroknim skulpturama Jozefa Stamela.

Biblioteka Joanina, Portugal
Istorijsku biblioteku Univerziteta u Koimbri izgradio je u 18. veku portugalski kralj Žoao V. Nalazi se u okviru Pravnog fakulteta i zbog prepoznatljivog rokoko (kasnobaroknog) enterijera, smatra se jednom od najspektakularnijih baroknih biblioteka Evrope. Osim što je akademski građani koriste za svoj istraživački rad, biblioteka često služi i kao koncertna dvorana, a često je domaćin i izložbi i drugih kulturnih dešavanja.

Biblioteka opatije Wiblingen, Nemačka
Veličanstvena dvorana ove biblioteke i dalje čuva neke vredne stare rukopise, iako je većina knjiga prebačena u veće biblioteke. Unutrašnjost biblioteke se smatra jednim od najlepših primera rokoko stila. Inače, fasada zgrade je rađena po ugledu na zgradu Carske biblioteke u Beču, kako bi se naglasila veza opatije sa carskom porodicom. Brojne statue i živopisne freske predstavljaju viziju arhitekte da je biblioteka mesto na kome se neguju „blaga mudrosti i nauke“.

Biblioteka Sainte-Geneviève, Francuska
Na trgu Panteon u Parizu nalazi se Biblioteka Sainte-Geneviève, koja pripada univerzitetu Sorbona. Zgrada je sredinom 19. veka izgrađena po nacrtu Anrija Labrusta, a njena arhitektonska vrednost leži u činjenici da je jedan od najlepših primera zdanja od livenog gvožđa 19. veka. Iako je spoljašnjost zgrade urađena u renesansnom stilu, potporni stubovi od livenog gvožđa se mogu videti unutar biblioteke. Inače, biblioteka se može pohvaliti sa oko 2 miliona naslova i nasledila je kolekciju knjiga opatije Sainte-Geneviève.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X